2010-12-23 18:04 #0 av: ThomasH

"Jag tror stenhårt på henne"Hon har varit kanonbra mot stenhårt motstånd och från dåliga lägen.

Nu har Dileva Käll ett perfekt startspår och möter enbart ston.
Peter G Norman är dessutom lyrisk över hästens senaste jobb.
- Hon kändes ännu finare nu och jag tror stenhårt på henne, säger han.
V75-finalerna annandag jul på Solvalla innehåller flera sportsliga godbitar. Tävlingarna inleds med ett rivigt lopp för Stoeliten. Där startar bland annat Dileva Käll som har tävlat mot kulltoppen under hela säsongen. Hon har varit med i flera stora finaler och tjänat drygt 1,5 miljoner kronor. Hästen har bland annat varit tvåa i både Drottningens Pokal och Stochampionatet efter en viss Viola Silas. I de senaste starterna har hon varit trea efter stjärnor som Juggle Face och Never Ending. Att stall Normans duktiga fyraårssto har toppform råder det inga tvivel om.
- Hon har verkligen varit jättebra hela året. I de senaste loppen har hon gjort rejäla avslutningar ifrån positioner långt ner i fälten. Det är helt fantastiskt vad bra hon har gått, säger Peter G Norman, ordinarie kusk på Dileva Käll.

Har blivit ännu bättre
Dagen före julafton är den alltid lika trevlige solvallalärlingen på extra gott humör. Anledningen är att han precis har kört ett träningsjobb med sin favorithäst.
- Hon kändes för jäkla fin nu på morgonen, säger han och öser superlativer om Dileva Käll.
- Normalt sett borde hästen har blivit lite sliten av de här tuffa loppen på slutet. Men istället har hon gått framåt, fått mer hårdhet och blivit ännu bättre. Jag tycker att hon till och med känns finare nu än vad hon har gjort i de senaste starterna. Det känns som att hon har riktig toppform och hon ville bara sticka iväg i det här jobbet, menar Peter.

"Äntligen ett bra spår"
Dileva Käll har inte direkt haft någon tur i spårlottningen under året. Hästen har ofta haft dåliga lägen och i de två senaste starterna har hon haft spår elva. Men i söndagens lopp (V75-1) ser det betydligt bättre ut.
- Äntligen fick vi ett bra spår. Hon har haft dåliga lägen i stort sett hela året och spår fem är det bästa spåret hon har haft tidigare.
- Hon kan öppna okej från start men jag har aldrig laddat med henne då hon aldrig har haft något bra spår tidigare. Vid några tillfällen har hon öppnat rätt så bra.
Vad tror du om möjligheterna? Är det dags för vinst nu?
- Jag tror stenhårt på henne och tycker att hon har gjort sig förtjänt av en seger. Med tanke på hur bra hästen känns och det fina läget som hon har måste jag tro på bra chans. Vi slipper möta hingstarna och hade Juggle Face eller Never Again varit med här hade de väl varit veckans bank.
- Men man ska ändå alltid ha respekt när hon nu möter äldre ston. Jag tycker dock att hästen var så på tårna i sista jobbet att jag inte hittar något negativt alls att slå ner på. Det ser väldigt bra ut, säger Peter G Norman vars pappa Glenn tränar den tvåfaldiga miljonärskan.
Peter G tillägger:
- Hon har även tävlat bra med broddar i skorna i de senaste starterna och har inga problem alls med det.

Michael Carlsson, Kanal 75