Nyhter från Kanal 75

Drömhäst i V75-final

2010-12-24 01:14 #0 av: ThomasH
charlotte-stone-jan-sundell-familj-2mh-101220-1748.

I hela sitt liv har han slitit i stallet och drömt om en riktig stjärna. Nu lever Jan Sundell, 58, sin dröm. Och han gör det tillsammans med V75-stjärnan Charlotte Stone.

- Man måste nypa sig i armen.
Knappt har tomten varit på besök och julklapparna delats ut förrän det är dags för en nu högtidsstund - årets sista V75-finaler.
Det är fantastiska startfält som bjuds på Solvalla på annandagen och bland de fyrbenta stjärnorna är det en häst som känns alldeles särskilt spännande.
Hon heter Charlotte Stone och hon jagar sin sjunde raka seger i V75-4.
Det amatörtränade stoet är obesegrat felfri i lopp och när hon lekte med motståndet på V75 senast utnämndes hon av tv-profilen och kommentatorn Johan Edlund till: "Den bästa V75-debuten någonsin".
- Jag läste det...det är stora ord och jag blir rörd bara jag tänker tillbaka på det loppet, säger Jan Sundell.
I sin V75-debut gjorde Charlotte Stone som hon brukar och efter en lugn start så mer eller mindre vände hon ut-och-in på motståndet då hon svepte fältet sista varvet.
- Hon verkar född med det som de flesta saknar. Hon har DET, säger Jan Sundell.
Går det att utveckla?
- Det är svårt...men hon har viljan, hon är stark och hemskt klok. Dessutom har hon storleken, hon är 170 centimeter hög och har aldrig varit behandlad.

Egen uppfödning
Charlotte Stone är egen uppfödning och tillverkad hos Jan Sundells grannar Lotta och Sten Bodin på Trogsta semin i Forsa.
- Lotta och Sten blev Charlotte Stone, förklarar Jan Sundell.
När upptäckte du att den här hästen var något alldeles extra?
- Det var egentligen när vi började köra provlopp och jobb med henne. Hon kändes annorlunda jämfört med andra hästar och allt gick så lätt för henne. Hon är så otroligt effektiv på banan och bara länger på stegen så att man blir lurad när man kör henne, man tror klockan går fel.
Charlotte Stone har även temperament och utan sin bäste kompis, pensionerade travponnyn Lukas S., skulle hon kanske inte vara en stjärna på travbanorna.
- Nej, hon kräver att han alltid är med annars blir hon alldeles konstig. Han är med till alla tävlingar och det är kul för honom också att få komma ut att resa lite.

Lindberg har betytt mest
Jan Sundell har levt hela sitt liva med travet och hästar. Direkt efter skolan och nionde årskurs började han jobba i olika stall. Efter lumpen blev det åtta år hos Bergsåkertränaren Lars Lindberg, som också är den som betydd mest.
- Lasse är fantastisk på allt sätt och vis, både som människa och hästkarl.
1980 satsade Jan Sundell på en egen proffstränarkarriär som han avslutade sista januari 2008.
- Jag hade en rörelse av mindre skala här på Hagmyren. Det var inte lätt och många gånger kämpigt ekonomiskt.
Sedan augusti i år jobbar Jan Sundell som hjälptränare hos Solvallatränaren Stefan Hultman på Yttersta och då är det hustrun Lillemor och dottern Emelie som får sköta om hästarna hemma på gården i Forsa. Men efter en olycka med en unghäst är han sjukskriven och hemma igen.
- Jag skadade höger axel och har varit sjukskriven i 14 dagar nu. Det har annars varit fantasiskt att få jobba med hästarna på Yttersta. Sådana hästar har jag bara drömt om tidigare, säger Jan Sundell.

Lever i en dröm
Med en drömhäst även i stallet hemma i Hälsingland lever Ulf Sundell ändå i en dröm just nu.
- Det är så mycket känslor. Jag trodde aldrig jag skulle få en sådan här häst. Det är bara att hoppas att hon får fortsätta att vara frisk.
Vad tror du om annandagens start på V75?
- Egentligen känns det som en bonus att bara kvala in till en V75-final. Att hon fick spår åtta spelar ingen roll, hon är inte så beroende av löpningsförlopp utan tål att göra jobbet själv. Men jag vill absolut inte byta häst med någon annan och man måste vara feg om man inte tror på henne. Att vi fick Örjan Kihlström som kusk var också perfekt, han var mitt förstaval nu när Ulf Ohlsson är på semester.

Lars-Ove Pettersson, Kanal 75

Anmäl
2010-12-24 12:07 #1 av: Bertil

Trevligt att han hyllar Lasse Lindberg, vilken är den första kusk som jag beundrades av när jag började åka på trav i slutet av 70-talet. Han har alltid följt med mig sedan dess.

mvh
Bertil

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.