2010-04-10 01:50 #0 av: ThomasH

Maharajah inleder säsongen på V75. Superhästen Maharajah är tillbaka efter en vinters träning. Den här veckan årsdebuterar han på V75. - Han är fortfarande en oslipad diamant, säger tränaren Stefan Hultman

Maharajah (V75-1) är precis som namnet antyder en sann kung. Som tre- och fyraåring dominerade han fullständigt och på meritlistan finns segrar i Svenskt Travkriterium, Svenskt Travderby och Europaderbyt.
- Av naturliga skäl blir de här hästarna mer än hästar. Man blir som en familjemedlem till dem. Jag tänker på Maharajah varje dag, vad jag än gör kommer han in någonstans. Han är vacker, han är ståtlig, och han ser ut som att han vet om det, säger Stefan Hultman, som under drygt fem månader har förberett Maharajah inför femåringssäsongen.  
- Han har lagt på sig muskler över bakkärran och över ryggen. Det gör att han blir renare i aktionen och hela den här vintern har han kunnat träna utan bakbensskydd. Hans svagheter är ju trots allt det här med temposkärpningar och speeden. Det är det han måste lära sig i år om han ska bli nummer ett.

Ess i rockärmen
Det är framförallt tekniken som Maharajah kan utveckla, och Hultman har planen klar för hur det ska gå till.
- Den är att matcha honom klokt och förnuftigt i år, att ta ett lopp i taget men ändå låta honom vara med och möta de bästa så att han har chans att utveckla sina svagheter.
- Sen, när jag känner att han är färdig, då ska jag ta fram de där sista essen i rockärmen och det är att ta av honom skorna. Det har jag faktiskt provat i jobb så jag vet vad jag pratar om.
Vad är det du pratar om?
- Han blir väldigt ren i gången, han tar inte lika mycket hjälpsteg som han gör när han springer med skor. Men jag tycker att det är en oslipad diamant fortfarande, det finns utveckling kvar. Barfota och med ett par urryckare på Vincennes sista söndagen i januari, det kan bli häftigt.
Loppet som Hultman syftar på sista söndagen i januari är Prix d'Amerique i Paris, ett av världens absolut största lopp.
- Få åka ut på kolstybben, han bara studsar fram och se de där läktarna framför sig. Man hör inte hovarna på honom, den dagen längtar jag till.

Storfavorit i Kjell P:s Minne
Men först väntar V75 på Mantorp och start i Kjell P Dahlströms Minne, där Maharajah blir dunderfavorit.
- Ju äldre man blir ju mer bakrädd blir man ju, men jag skulle ljuga om jag säger att vi åker till Mantorp och inte tror att han vinner loppet.

Ola Johansson
Åsa Elmroth, Kanal 75

Fotnot:
I fredagens Dagens Rätt på TV4 13.00 sänds ett reportage om Maharajah.


Bilder Publicerad t o m 2010-04-15.