2010-04-02 14:21 #0 av: ThomasH

I fjol bollade Nu Pagadi med sina jämnåriga kamrater. I år ska han ta steget upp i den äldre eliten. - Han har resurser för att bli en topphäst, om han inte redan är det, säger tränaren Stig H Johansson inför lördagens start i Olympiatravet.

Femårige fuxen Nu Pagadi (V75-3) ståtade med sex raka segrar när han i vintras lämnade Sverige för att erövra Frankrike. Segertåget uteblev emellertid och efter två starter fick han återvända till Sverige.
- Frankrikevistelsen var en flopp. I den första starten galopperade han och i den andra var han inte som bäst. Han fick en liten rast när han kom hem och sedan har han tränat på normalt, säger Johansson.

Kapacitet utöver det vanliga
I år är det slut på den skyddade verkstan i årgångsloppen för Nu Pagadi. Det finns visserligen några större lopp för femåringar men i stort är han hänvisad till lopp för den äldre eliten.
- Han har en fysisk kapacitet som är lite utöver det vanliga och jag har höga förväntningar på honom med tanke på fjolårssäsongen. Men sedan vet man att vissa hästar tar lite tid på sig innan de etablerar sig i eliten och det kan gälla honom också.

"Har lite att bevisa"
Redan på lördag får Nu Pagadi mäta sina krafter med några hästar ur det äldre gardet. Då väntar jackpotkryddade V75-tävlingar (48 miljoner i sjurättspotten) på Romme och Nu Pagadi går ut i olympiatravets tredje och sista delfinal.
- Det ska bli spännande att redan nu få se hur han står sig. Han blir troligen favorit och har lite att bevisa.
Hur bra är formen såhär efter två månaders tävlingspaus?
- Han är inte på topp naturligtvis. Jag har varit inne på Solvalla med honom en gång och körde då 1.15 över 1 600 meter. Annars är han grundjobbad i lugnare tempon hemma på gården och han behöver nog ett par, tre lopp innan han är riktigt som han ska.

Kan ta trippel
Nu Pagadi är inte Johanssons enda heta chans på V75. Stallkamraterna Little Rainbow (V75-1) och Necklace åker med till Romme och båda kommer att tillhöra de mer betrodda hästarna.
- Little Rainbow har haft karledsbekymmer efter senaste starten och hur det har påverkat honom vet vi inte innan han har tävlat. Han tränar som han ska och kort distans och innerspår är bra naturligtvis. Därifrån blir det ledningen eller i alla fall en position långt fram.
- Jag vet inte vad som hände när Necklace galopperade senast. Hon har varit stabil innan dess. Jag har inte hunnit läsa på loppet men springspår borde normalt passa henne bra.

Ola Johansson, Kanal 75

Bilden Publicerad t o m 2010-04-05.