2010-01-22 18:15 #0 av: ThomasH

Efter drygt två veckor på Bahamas är Erik Adielsson "back in business". Till helgen väntar Hästgalan samt jackpotkryddade V75-tävlingar för stjärnkusken. - Både Manhattan D.K. och Katjing duger bra, säger han.

Sveriges toppkuskar är inte bortskämda med några längre semesterresor. För att hålla sig i toppen och inte halka efter i körsvensligorna har man helt enkelt inte tid att åka bort.
Eller hur är det egentligen med den saken?
- Det inte så farligt som man kan tro att ta semester som kusk. När man är hemma tänker man att man ska vänta men det är viktigt att komma iväg och se andra saker också. Jag hade en ganska lång säsong förra året och bortsett från en kortare sväng i januari var jag i princip inte ledig alls. Jag var i behov av semester, inget snack om det, säger Adielsson, som inte hade någon vidare tur med vädret på Bahamas.
- Första veckan var superkatastrof och det blåste nästa orkan, men de sista fyra, fem dagarna var det jättefint.

"Jag tror inte att jag vinner"
Adielsson återvände till Sverige på torsdagen, lagom för att hinna pressa kostymen inför fredagens Hästgala på Rondo i Göteborg. Där är han tillsammans med Björn Goop, Örjan Kihlström och Åke Svanstedt nominerad till Årets kusk. Men trots ett starkt fjolår där han körde in cirka 35 miljoner kronor och bland annat vann V75-ligan tror inte Adielsson att han tar hem den tunga titeln. 
- Jag tror inte att jag vinner men jag är glad att jag blev nominerad. Det tycker jag också var rättvist. Jag körde in drygt 35 miljoner, blev tvåa i körsvensligorna på Jägersro och Solvalla och jag vann V75-ligan samt några större lopp. Det var ett helt okej år utan att vara något riktigt toppår.
Vad under 2009 är du mest nöjd med?
- Utöver segern i V75-ligan så var Nu Pagadi en positiv överraskning. Att han var bra visste vi men jag tycker att han imponerade rejält. I honom har vi en häst som kan räcka riktigt långt i år.

Kör normalt i ledningen
Oavsett vem som utses till Årets kusk får Adielsson ta det lugnt med champagnen på Hästgalan. Dagen därpå väntar nämligen V75-tävlingar på Åby och då femrättspotten gick vidare från förra omgången ligger hisnande 47 miljoner kronor och väntar i sjurättspotten den här veckan. Att det är jackpot spelar förvisso mindre roll för Adielsson, som efter sitt tre veckor långa tävlingsuppehåll ändå är laddad till tänderna.
- Det är nog tio år sen jag hade ett såhär långt uppehåll och det klart att man blir sugen på att tävla igen. Det dröjer ofta bara 2, 3 dagar innan det suget kommer.
Totalt ska Adielsson köra fyra hästar på V75. Av dessa har han bara kört två tidigare och det är också dessa som på förhand räknas som heta segerbud. Först ut är Michael Lönborg-tränade Manhattan D.K. som startar från innerspår i V75-1.
- Han kan öppna bra från start men det finns även open stretch. Normalt sett vill jag köra i ledningen om han håller den, men jag har inte hunnit kolla motståndet och sådär än.
I dagens sportsliga höjdpunkt, V75-Mästaren (V75-3), ska Adielsson köra Stig H Johanssons Katjing. Hästen vann när V75-spelet gästade Åbytravet för en månad sedan och han tillhör de mer betrodda igen.
- Han är precis som Manhattan D.K. en ganska rejält häst som har gjort bra resultat på slutet. Båda två är hästar som duger bra i klassen.

Ola Johansson, Kanal 75

Bilder publicerad t o m 2010-01-29.