2010-01-22 18:25 #0 av: ThomasH

Kari Lähdekorpi har öppnat ett nytt travår precis som han brukar. Flest segrar, mest inkörda pengar och flest V75-segrar i landet. Ändå tycker han inte att stallet har någon toppform. - Man ska komma ihåg att många lopp är billiga och dessutom har Svanstedt varit borta, säger Lähdekorpi

Det är stora festligheter till helgen för travsporten i Göteborg.
På fredagskvällen är det Årets Häst-galan på restaurang Rondo.
På lördag är det V75-Mästaren som dessutom kryddas av en jackpot. En ensam vinnare kan ta hem 47 miljoner kronor bara på sju rätt. Vem är väl mer lämpad att fråga om vinnare om inte Kari Lähdekorpi. Vintern är alltid Halmstad-tränarens bästa tid. Då går hans hästar som bäst och Lähdekorpi brukar alltid leda alla tänkbara ligor solklart efter några månader. Öppningen av det nya året är inget undantag. Stallets hästar har redan passerat två miljoner kronor i insprungna pengar. Han har tagit närmare 30 segrar och segerprocenten ligger på fina 21 procent. 
Själv vill han i vanlig ordning inte slå sig för bröstet.
- Jag känner inte att vi har någon speciell form i stallet. Det är många hästar som har halsproblem och flera andra som vi har behövt fräscha upp av andra orsaker. Men jag har många hästar i träning och de som är i form startar vi ofta, säger Kari Lähdekorpi.

Får svackor på somrarna
Han tillägger:
- Men man ska komma ihåg att det är billiga lopp just nu. Dessutom har Åke Svanstedt varit borta på semester länge och det betyder mycket.
- Det som är intressant för min del är när våren kommer och gräset börjar växa. Stallet har fått flera svackor just över sommaren, inte alla år, men i fjol hade vi en lång svacka. Vi måste försöka ta reda på vad det beror på.

Startar överlägset mest
Kari Lähdekorpi är den som startar sina hästar i särklass mest av alla tränare i landet. Men han medger att det sliter att tävla minst fem dagar varje vecka. Ibland på flera banor samma dag.
- Det körs drygt 8000 travlopp varje år och vi gör 2300 starter per år. Det säger lite om hur mycket vi är med. Det är inte så slitsamt för mig eftersom jag inte åker med på tävlingarna men det är det kanske för personalen. Men så länge de gillar det behöver man inte ha dåligt samvete. De vet vad som gäller och vill gärna följa med sina passhästar på tävlingar.
- Fast nu tycker till och med jag att det är väl mycket trav på vintern. Och jag är egentligen den sista som skulle säga det. Men det är lite för intensivt på något sätt. Vi kan heller inte stå över när det delas ut lika mycket pengar nu som på sommaren. Då måste man tävla om man har hästar som är i form och som har passande lopp.

Vill sänka prispengarna
Lähdekorpi är inne på att man skulle kunna sänka prispengarna en aning just på vintern.
- Det är sämre hästar som startar under vintern. Då hade man kunnat sänka prispengarna lite under just vintermånaderna. Egentligen borde jag säga tvärtom, det finns alltid hästar som startar men klassen är inte så hög och loppen blir inte fyllda.
- Man kanske inte behövde halvera prispengarna men lite mindre pengar borde det vara om man nu måste tävla hela tiden.

Roberto bästa chansen
Till lördagens jackpotomgång har stall Lähdekorpi med sju hästar. Han tvekar inte om vem som är bästa chansen.
- Roberto (V75-7) har bra chans. Han har suttit fast i hela sitt liv och har känts väldigt bra på slutet. Nu har han äntligen ett fint läge och kan få antingen ledningen eller rygg på ledaren. Då blir han farlig och det är min bästa chans på V75.
Vad säger du om dina övriga V75-hästar?
- Persos Seaman (V75-1) börjar hitta formen nu och fick chansen för sent senast. Han hade gott om krafter kvar. Han är klart på gång och bättre än raden. Jag hade tänkt att prova barfota runt om för första gången men är tveksam nu. Åbys bana har varit dålig på slutet och jag tror faktiskt inte att det går.
- Ravello (V75-3) gör bra lopp hela tiden och har jättefin form. Har tyvärr en lite dålig startrygg vilket gör att han kan hamna långt bak och då är tilläggshästarna ifatt direkt. Kan bli tufft då.
- Min Narkissos (V75-3) var sämre sist men samtidigt ska hästen ha ett smyglopp för att fungera som bäst. Jag ska säga till kusken att han får sätta sig på innerspår och inte lämna det någon gång.

"Formraden är smickrande"
- Kjell Rivner (V75-6)
är välmatchad och har varit bra vid segrarna men det har varit i billiga gäng. Formraden är lite smickrande och nu får vi se om han duger mot tuffare hästar.
- Prima Stella (V75-7) känns bra och är snabb ut även om hon nog inte kommer förbi Roberto. Ett önskescenario vore annars om hon kom till ledningen och Roberto i rygg. Så får de göra upp om det till slut.
- Nicolas Cake (V75-7) satt fast med krafter kvar senast och känns fortsatt bra. Han har fin form men det blir svårt att vinna från bakspår på Åby.

Michael Carlsson, Kanal 75

Bilder publicerd t o m 2010-01-28.