2009-12-24 23:40 #0 av: ThomasH

Stig H Johansson är inte längre etta på Solvalla. Timo Nurmos har tagit över tronen som tränarchampion. - Det är större än att vinna Kriteriet och Derbyt, säger Nurmos som har flera segerkandidater på V75 annandag jul.

Solvallatränaren är högaktuell för dagen.
Förra veckan dominerade han tävlingarna med fyra segrar inom V64.
Det kan mycket väl bli nya framgångar i V75-finalerna annandag jul.
- Stallet har haft ett bra år med flera framgångar i storloppen. Jag är mycket nöjd med säsongen, säger Timo Nurmos vars hästar har sprungit in 25 miljoner kronor.
Det är också rekord vad det gäller inkört till stallet under ett år.

"Min största vinst i Sverige"
Vad som är mest anmärkningsvärt är att det är tronskifte i championligan på Solvalla. Timo Nurmos blir tränarchampion i år och puttar ner Stig H Johansson till andraplatsen efter många herrans år. Varken Solvalla eller STC vet hur många år i rad som Stig H har varit etta. Det rör sig om någonstans mellan 25 till 30 år. Men nu är det alltså finsk sisu som regerar på nationalarenan. Per den 22 december (alltså innan onsdagstävlingarna) har Nurmos-tränade hästar vunnit 119 lopp på Solvalla i år. Stig H:s hästar har tagit 100 segrar. I prispengar räknat enbart på Solvalla har Nurmos hästar tjänat 13,5 miljoner kronor och Stig H:s har sprungit in 11,6 miljoner.
- Att bli tränarchampion på Solvalla är min största vinst i Sverige. Det är lika stort som när jag blev årets tränare för två år sedan. Jag tycker att det är större än segrarna i både Kriteriet och Deryt. Tidigare år har det varit omöjligt att slå Stig H. Jag är stolt över att ha lyckats, säger Nurmos.

"Har sparat hovarna - barfota nu"
Veckans V75-finaler körs på Solvalla annandag jul. Banans nyblivne champion har fyra hästar till start och alla har vinstchans på förhand. Så här säger Nurmos själv om sina chanser.
- Vanessa du Ling (V75-1) har varit fin hela hösten och var mycket bra senast. Hon avslutade med 1.10 sista 700 metrarna och gjorde jobbet själv via tredjespår. Hon har utvecklats och mognat den här säsongen. Hästen är stark och tuff och tål att göra jobbet själv. Bra läge men hon är ändå långsam ut så spåren spelar mindre roll för henne. Det är risk för tungt lopp igen men hon är så pass bra att hon ska räknas.
- Caddie Comet (V75-4) är fint i ordning och vann lätt senast utan att vara tom i mål. Allt ser bra ut i träningen efteråt. Vi har sparat hovarna på slutet för att han ska kunna tävla barfota runt om nu i finalen. Knepigt läge men hästen är bra och kan vara långt framme om det klaffar.

"Min bästa chans på V75"
- Axelite (V75-5) blev lite stressad efter omstarten senast och galopperade bort sig. Han har tydligen varit lite stressad just i voltstart tidigare också. Nu är det bilstart och det är en fördel. Han har visat att han är snabb ut och läget är bra. Jag tycker att hästen känns jättefin i jobben och han är under kraftig utveckling. Han har lite pengar på sig i förhållande till sin kapacitet. Jag är optimist och han är min bästa chans på V75.
- Omega Boko (V75-6) gjorde en bra insats senast. Han hade vilat lite inför den starten och fullföljde starkt med tanke på ett småtufft lopp. Hästen blir bättre och bättre och känns fräsch och fin i jobben. Kan öppna rätt så bra utan att vara någon raket ut. Löser det sig från innerspåret tror jag att han är långt framme.

Michael Carlsson, Kanal 75

Bilden Publicerad t o m 2009-12-30.

.