2009-12-25 11:11 #0 av: ThomasH

Sillen viktigast. Högst på önskelistan står en resa till Västindien - och en V75-seger för Jodas Julia. - Det skulle inte vara helt fel, säger travtränaren Catarina Lundström.

Julen är något extra även för landets travhästar. Hos Solvallatränaren Catarina Lundström väntas det extra godsaker på julafton.
- Vi ger alltid våra hästar varm mat och självklart kommer det att bli extra god julgröt på julafton. Det blir säkert lite extra morötter också.
Trots att stallet hemma i Enköping ligger inbäddat i snö så väljer Catarina Lundström att åka norrut för den där extra julstämningen.
- Det är Jämtland som gäller för mig. Jag åker till släktingar i Hällesjö, det ligger precis mellan Östersund och Sundsvall. Där blir det traditionell jul och så åker vi hundspann på juldagen. Det gjorde vi även förra året.
Catarina Lundström berättar att det viktigaste på julbordet är sillen, därefter kommer julskinkan. Men det allra bästa är kanske ändå julkakorna.
- Vi hjälps åt att julbaka, jag och mina systrar och även min mamma. Hon har mängder med gamla recept på julkakor. Det är lika kul att baka som att äta.
Att det i år ser ut att bli en vit jul är något som Catarina Lundström uppskattar extra.
- Ja, inte bara för att det är jul utan för alla oss som jobbar med hästar. Allting blir roligare när det är ljust och fint. Man trivs, helt enkelt. Dessutom är snön bra att träna i.
Men Catarina får inte med sig Tomten till Jämtland.
- Nej, jag får nöja med Douglas, min hund. Stefan reser till gården i Frankrike istället.

Två miljoner till stallet
Catarina Lundström har ännu ett fantastiskt år som travtränare. Trots bara fem hästar på träningslistan, varav två är ostartade tvååringar och en segerlös treåring, har det blivit nästan två miljoner inkört.
- Jag fattar inte varför jag inte har fler hästar? Det går ändå ganska bra för mig, säger hon och skrattar.
Sambon Stefan "Tarzan" Melander har 65 hästar på sin lista och ståtar med 9,4 miljoner inkört.
- Vi samarbetar och det viktiga är inte vem som står som tränare.
På annandag jul är det V75-tävlingar på Solvalla. Det handlar om V75-finaler och Catarina Lundström har kvalet in båda sina stjärnor, Jodas Julia och S.J.´s Photocopy till finalen av gulddivisionen (V75-3).

Sveriges bästa sto?
Jodas Julia har imponerat stort på slutet och det sexåriga stoet ser bara bättre och bättre ut. Frågan om det finns något sto i landet som är bättre för dagen?
- Hon måste i alla fall tillhöra toppen, säger Catarina Lundström.
Jodas Julia har tjänat 3,6 miljoner kronor i karriären via 24 segrar. Förra året gjorde hon succé i Frankrike och hon tjänade 1,6 miljoner mellan augusti och maj i år.
- Hon utvecklades ett par snäpp i Frankrike. I dag har hon mycket bättre självförtroende. Jag tycker hon har det mesta; hon är startsnabb, stark och speedig.
Blir det Frankrike i vinter?
- Nej, det lutar åt att hon får en pust, men det kan ändras. Mycket beror hur loppet blir på annandagen
Jodas Julia har gjort 14 starter på V75 och hittills har det blivit fyra segrar. Hon är lätt att känna igen i loppen eftersom kuskarna kör i en gul-och-svart-randig ägardress. Sex olika kuskar har fått segerdefilera med henne, lördagen kusk Per Lennartsson har tagit fyra segrar, Dominiek Locqueneux tre, Johnny Takter en, Örjan Kihlström två, Björn Goop sju och Daniel Redén sju.

"Tarzan" snabbast
Stefan Melander har svingat sig upp i sulkyn två gånger och är den som kört snabbast. 1.11,7 är Jodas Julias rekord från andraplatsen på Eskilstuna 29 september i år.
- Han är säker, Tarzan... Men tyvärr blev det för kallt sedan. Han får ju ont i en axel när kylan kommer.
Varför kör du aldrig själv?
- Ja, nu när du säger det är det kanske dags. Vi får se...
Jodas Julia har fått spår tre bakom bilen den här gången. Vad tror du om chansen?
- Hon är startsnabb och från ett bra spår blir det spännande. Vi får se hur kusken lägger upp det. Men det är klart att jag tror på min häst så bra som hon varit på slutet, säger Catarina Lundström.
I loppet finns även stallkompisen S.J.´s Photocopy från ett svårt utgångsläge.
- Han har väldigt bra form, men han har haft spår sju och åtta på slutet och så nu åtta igen. Han känns laddad, men från det här läget går det bara att hoppas på en slant.

Lars-Ove Pettersson, Kanal 75

Bilden publicerad t o m 2009-12-28