2009-11-17 21:07 #0 av: ThomasH

Dan-Åke Olsson om relationen till sin stjärnhäst Stockholm Räkna med en känslofylld start på lördag. Tolvårige Skogans Joker är bättre än någonsin och har inte många starter kvar i livet. - Jag blir rörd av den här hästen. Vinner han nu blir det nog sista starten han gör hemma i Kalmar, säger Dan-Åke Olsson.

Skogans Joker har sprudlat av form de senaste månaderna. Att hästen faller för åldersstrecket vid nyår kan man inte tro. Han började tävla som tvååring och har hittills sprungit in 5,7 miljoner kronor. Det har blivit 32 segrar och vinner han gulddivisionen på lördag lär det bli glädjetårar i vinnarcirkeln.
- Jag är en rätt känslig person och den här hästen gör mig rörd. Man tänker på hur mycket fint man har fått uppleva med honom genom åren. Han är helt enastående och nu är sagan snart slut. Det är nästan synd att han inte hade haft ett par år kvar på tävlingsbanan, säger Dan-Åke Olsson.

Mycket intelligent häst
Kalmartränaren har haft hand om Skogans Joker i fyra och ett halvt år. De har en speciell relation på gården i Ljungbyholm.
- Jag har aldrig haft en häst som är så intelligent som Skogans Joker. Det syns att han förstår vad man säger när man pratat med honom. Han är en fantastisk individ och jättesnäll att ha att göra med.
- Hästen gnäggar alltid glatt när man kommer till stallet varje morgon och kväll. Han står och kikar ut genom sitt fönster om dagarna cirka 25 meter från vårt boningshus. Dessutom har han ett litet hus i sin hage som han håller till i. Det kommer att bli tungt när han slutar tävla och försvinner ifrån oss.
Vart ska han ta vägen efter avslutad tävlingskarriär?
- Det är precis bestämt att han ska stå på Alebäcks stuteri som en lågprishingst. Det är jättemycket folk som har hört av sig om hans framtida avelstjänster så intresset är stort.
- Jag kommer att sakna honom mycket och de här sista starterna blir jobbiga.

"Takter blir som ett litet barn"
En annan som gillar Skogans Joker är Johnny Takter. Jägersrokusken har kört hästen på slutet och varit nästintill lyrisk.
- Johnny smälter fullständigt när han kör honom. Senast när han vann på Axevalla klev han ur sulkyn efter mål och gick fram och pratade med hästen. Det är inte ofta man ser Takter göra så.
- Han blir nästan som ett litet barn och har sagt till mig att Skogans Joker är en av de hästar han kommer att komma ihåg den dagen han slutar. Det säger ju en del då Johnny har kört några bra hästar genom åren, menar Dan-Åke Olsson.

Finare än någonsin
Skogans Joker har tagit fyra segrar på de sex senaste starterna. Senaste triumfen togs på Axevalla i överlägsen stil.
- Han bara stack undan till slut och hade gott om krafter kvar. Hästen har aldrig varit så här fin som han är nu. Det är egentligen helt otroligt då han har varit igång och tävlat sedan han var två år.
- Johnny Takter sa efter förra loppet att så fin som han är nu så skulle han även kunna vinna på Meadowlands.
Finns det någon speciell anledning till att han är så fin nu?
- Ja, det tror jag att det gör. Han tycker att det här är så roligt och springer i ren glädje. Men vad det beror på är en hemlighet mellan mig och hästen. Det är inte omöjligt att jag avslöjar det på lördag, säger Olsson och skrattar.
Vinner Skogans Joker då kan det vara sista starten på hemmabanan.
- De har visserligen specialutskrivet ett lopp åt honom den 12 december, men vinner han nu vore det mer passande att det här är sista starten.
Hur går det på lördag?
- Det var väldigt synd att han fick ett så tråkigt läge. Hade han haft framspår hade det varit en toppchans. Men han är så jädra fin nu att det kan gå ändå trots spår elva över 1600 meter. Jag hoppas att han åtminstone kvalar in till finalen på Solvalla annandag jul.
- Det vore fantastiskt om han lyckades vinna. Hästen har betytt så mycket för mig och min familj. Han har vunnit C.Th.Ericssons Memorial två gånger och såg även till att jag fick min första seger i gulddivisionen som tränare.
Du har även med Mr Mcnally inom V75. Chanserna där?
- Han var en jättebesvikelse senast då han hade jobbat bra inför den starten. Men hästen brukade sig inte för fullt i loppet. Vi har inte hittat några fel på honom och han känns fin i träningen. Vi provar igen nu när det är hemmaplan men han möter för bra hästar och får sikta på en slant. 

Michael Carlsson, Kanal 75

Bilden publicerad t o m 2009-11-23.