2009-11-19 21:58 #0 av: ThomasH

I veckan tog karriären slut för stallets största stjärna. Men tro inte att det är en nedslagen Robert Bergh som reser till lördagens V75-tävlingar på Kalmartravet. - Jag tycker aldrig att det har sett lika bra ut som nu, berättar Bergsåkerstränaren som skickar hela nio hästar från Sundsvall.

Beskedet om att tiofaldige miljonären Adrian Chip slutar att tävla för att bli avelshingst kom på onsdagen. Robert Bergh tog det själv sedan femåringen slagit upp en gammal skada i ett ben.
- Det är samma problem som krånglat till hela det här året. Jag var rädd att nästa säsong skulle bli likadan om vi fortsatte och med tanke på vilken potential han har i aveln kändes det bäst att satsa på det, förklarar Bergh utan att låta det minsta deppig över att han därmed tappar sin fixstjärna.
- Så tänker jag inte. Visst är det bra att ha en "mjölkko", men som jag ser det finns det flera nya stjärnor bland mina ett- och tvååringar.
Efter ett starkt år har Bergh fått påfyllning i stallet och kan när den rekordstora kullen på 30 ettåringar anländer inom ett par veckor räkna in sig i 100-klubben, alltså tränare med tresiffrigt antal hästar i träning. Det gör att han till nästa år kan expandera verksamheten och starta en filial på grannbanan Dannero.
- Det är inget mål i sig att ha mycket hästar, men för mig är det bra eftersom jag är snabb på att döma ut de som inte håller måttet. Har jag en ettåring som kostat runt 100 000 kronor så ska den vara värd det tredubbla som tvååring. Annars är det inget att hålla på med. Detsamma gäller för starthästar, alla som springer in mindre än 150 000 kronor på en säsong ser jag som ett misslyckande.

Trotteur hetast
Av lördagens nio V75-hästar - som gör att Robert måste lasta båda sina hästbussar för att få plats - är det bara en som inte uppfyllt det målet. Men Trotteur har vunnit tre av fyra starter under säsongen och fortfarande chansen att ändra på det.
- Ska jag ranka mina hetaste chanser så kommer han först följd av Amour Ami och Västerbro Streetlite, säger Robert som planerat en hel del intressanta utrustningsändringar till lördagen och nedan kommenterar samtliga hästar:
- 8 Bravado (V75-1) har utvecklats senaste tiden, så känns det i alla fall. Tyvärr har han fortfarande väldiga problem att tävla bakom andra hästar och springer på tvären så fort han får grussprut på sig. Den här gången kommer jag att chansa rejält genom att rycka alla skor och sätta på helstängt huvudlag för första gången. Vi måste prova något och från det här läget finns det inte så mycket att förlora.
- 10 Västerbo Prepare (V75-2) fick ta det lugnt i hagen efter andraplatsen i derbystoet, men det gjorde att hon tappade formen helt. Nu har vi tuffat till träningen de senaste tre veckorna. Dessutom kommer även hon att få tävla barfota runt om och med helstängt huvudlag för första gången. Jag hoppas att det ska få henne att tända till igen och då är hon absolut inte sämre än 15 Regine d'Inverne som jag kör själv. Regine fick helstängt på sig senast och löpte äntligen upp till vad jag alltid hoppats. Det blir samma nu och jag tror hon ska vara lika bra igen. Mycket avgörs från start, prickar vi rätt och får en bra position är vi med i matchen. Skulle vi bomma och bli hängande är det hopplöst.

Dags att prova skygglappar
- 1 Amour Ami (V75-3
) var sämre senast, men det var inte första gången han visade att ledningen och lång distans inte är någon passande kombination. På sprint klarar han det däremot och även för hans del är det dags att prova skygglappar för första gången, åtminstone sedan hästen kom från USA. Vi laddar för spets och jag tycker att han känns jäkligt fin för dagen.
- 8 Trotteur (V75-4) är en väldigt skör herre som hade fått en träningsperiod inför förra starten och kändes som en helt ny häst jämfört med starterna i somras, det var verkligen positivt. Tyvärr så tycker jag inte att han visat den rätta smidigheten i veckans två jobb och det är lite oroande. Han känns fortfarande bättre än i somras, men kanske inte kommer att vara lika fin som senast. Å andra sidan hoppas jag att underlaget ska passa honom bättre nu, en lätt sommarbana som går att köra barfota runt om på vore ett stort plus och han är den av mina som verkar ha bästa chansen på pappret.
- 9 La Bella Vita (V75-5) är ny hos oss och vi började med att köra väldigt lugnt i tre veckor. Förra onsdagen gick hon ett jobb på Bergsåker och jag var så nöjd då att jag valde att anmäla hit. Hon har även varit fin i träningen efter det så det ska bli spännande att se vad hon kan göra. Att hon har en hög högstanivå har vi ju sett tidigare. Jag kommer att anmäla henne barfota runt om, men inte avgöra om det verkligen blir så förrän efter värmningen.
- 12 Jelly Frontline (V75-5) har haft väldiga problem då hon varit ute och rest tidigare och i princip underpresterat varje gång. Det är givetvis ett stort frågetecken denna gång också. Annars känns hon fin och nu kommer jag att sätta på helstängt huvudlag, hon har sprungit med öppet hela sommaren.

Har allt en bra häst ska ha
- 3 Västerbrostreetlite (V75-6) är en riktigt skön och tuff dam som är extremt stark och har allt en bra häst ska ha. Jag har sagt hela tiden att hon varit bäst av mina fyraåriga ston och nu har hon visat det trots att hon inte fick vara med i något av de stora årgångsloppen. Jag har kört tufft med henne vid vinsterna, men nu är motståndet av en helt annan kaliber mot hårda, äldre hingstar. Därför blir det ett lite annat upplägg där jag hoppas att de kan göra grovjobbet så att vi kan komma till slut.
- 7 Clear Sign (V75-7) har inte fått till det hos oss ännu och jag måste säga att tränaren gjort ett bättre jobb än kusken. Senast hade jag bestämt mig för att köra snällt från hopplöst läge och det blir samma upplägg nu. Hästen känns så bra i form för dagen att jag inte vill köra bort det genom att ge honom en omöjlig resa. Det kommer bättre lägen då han säkert kan vinna V75, för att göra det den här gången krävs massor av tur.

Robin Johansson, Kanal75

Bilden publicerad t o m 2009-11-26.