2009-11-02 21:57 #0 av: ThomasH

Recept för höstens mest spännande V75-omgång: Ta landets bästa årgångshästar. Dela upp och sprid ut dem i fyra Breeders' Crown-finaler. Servera med jackpot och 47 miljoner kronor i sjurättspotten. Den bästa V75-soppan bör förstås tillredas i 25-30 grader och strålande sol.

Men ännu viktigare är att ha rätt råvaror.
De finns onekligen att tillgå den här lördagen då Sundbyholmstravet utanför Eskilstuna dukat upp till årets sista stora fest för tre- och fyraåringarna.
De flesta av de bästa av landets travare födda 2006 och 2005 har kvalat in och lejonparten av dem gör i och med lördagen bokslut för säsongen.
Huvudingredienserna är förstås de stora stjärnorna som för ovanlighetens skull återfinns i den yngre årgången. Viola Silas och Red Hot Dynamite har totaldominerat kullen på ett sällan skådat sätt.

Har aldrig förlorat
Viola
är efter elva starter fortfarande obesegrad och har som största triumf E3-segern över kort distans i somras på tangerat svenskt rekord.
För att hitta ett sto med liknande segerrad får man gå tillbaka till fenomenet Ina Scot som tog 14 raka som treåring, men till skillnad mot Viola hade flera förluster innan dess.
För tränaren Fredrik Persson har hon varit biljetten in i travets verkliga finrum och gjort att han gått från epitetet lovande till etablerad stortränare.
- Det är kanonroligt varje dag man går till stallet och vet att man har en sådan häst. Det blir en trygghet i rörelsen som ökar självförtroendet, ett bevis på att man kan vara med i elitserien, säger Fredrik på sin breda smålänska.
Men stjärnor innebär också större press, något Persson kände av inför semifinalen.
- Usch, det var inte roligt. Tidigare har hon bara gett mig glädje, men inför det loppet tog alla bara för givet att hon skulle vinna. Efteråt kände jag mest lättnad.

Argsint och lekfull
Faktum är också att Viola då inte var lika imponerande och förkrossande överlägsen som vi blivit vana att se henne. Dessutom uppträdde hon opolerat och bröt ut i banan dryga varvet från mål.
- Jag förstår inte varför hon ska hålla på så, hon bara springer och leker. Hemma är hon vass i humöret och inför tävling blir hon rent arg och sparkar i väggarna, så gärna vill hon ut och tävla. Men väl på banan är det som att köra ett dagisbarn. Även om hon är fantastiskt bra så finns det mycket kvar att lära.
- Att hon inte var på topp hade jag däremot räknat med. Det ska hon vara på lördag och så fin som hästen känts i jobben efteråt tror jag att vi prickat rätt.
En seger skulle inte bara vara Viola Silas utan även tränarens största i karriären.
- Det vore enormt. Att vi gjorde det som favoriter i E3-finalen är något jag har med mig nu. Inför det loppet var jag oerhört nervös. Efter det vet jag att jag kan lyckas när det verkligen gäller och det är skönt att ha i ryggen. Dessutom möter vi alla de bästa i kullen så skulle vi få stryk den här gången är det inget att skämmas för, säger Fredrik Persson.

Red Hot kan också bli historisk
Minst lika spännande känns det säkert för hemmabanans Sami Saarela - Red Hot Dynamites tidigare skötare som fick med sig hästen då han flyttade till Sundbyholm för att starta en egen rörelse för en månad sedan och laddar upp inför helgen med att gå proffstränarkursen på travskolan Wången i Jämtland.
Kullens kung kan skryta med en ännu digrare meritlista och har vunnit "allt" under andra halvan av året. Dubbla E3-triumfer kröntes med kriterieseger och inför helgen ståtar han med 3,8 miljoner kronor på bankkontot.
En BC-seger skulle inte bara innebära en unik fyrling av storlopp utan även göra Red Hot Dynamite till den vinstrikaste treåringen inom Sveriges gränser genom tiderna.

Chans till rekordutdelning
Fyraåringsloppen ser öppnare sedan Maharajah galopperat bort sig i semifinalen. Segermaskinen Yield Boko vann Breeders' Crown i fjol och tippas kunna ta en ny titel, men måste då först och främst stå emot stenhårde krigaren Spring Erom.
Bland stona har det varit jämnt i två säsonger och när dessutom sommarens dominant Calamara Donna åkte på pumpen i semin och fick bakspår vimlar det av tänkbara segerbud.
De fyra BC-finalerna har samtliga 700 000 kronor i förstapris och ingår förstås i V75-spelet som alltså fått extra krydda av förra veckans jackpot.
Det innebär att det inte bara är Viola Silas och Red Hot Dynamite som har möjlighet att bli historiska.
Att en ensam vinnare på V75 kan slå utdelningsrekordet på 47,3 miljoner bidrar förstås till att det vattnas extra i gommen inför lördagen.
Smaklig måltid.

Robin Johansson, Kanal 75

Bilden  publicerad t o m 2009-11-09.