2009-11-26 21:52 #0 av: ThomasH

Han har vunnit Svensk Uppfödningslöpning fem gånger. Lutfi Kolgjini dominerar även inför året upplaga. Fyra hästar kommer från Luddes stall och han kör själv storfavoriten.

- Normalt sett joggar Raja Mirchi ifrån de andra, säger han.
Kolgjini har visat sig vara en mästare på att träna fram unghäststjärnor. Revenue, Noir Qualite, Omega Topline, Hövding Lavec och Micro Mesh är hans tidigare vinnare i Svensk Uppfödningslöpning. Årets final körs på lördag inom V75 som dessutom kryddas med en jackpot. Jägersrotränaren har kvalat in hela fyra hästar till finalen. Raja Mirchi, Västerbo Face It, Kaffir Face och Knowledge Face slåss om förstapriset på 500 000 kronor.
- Alla fyra står sig väldigt bra kapacitetsmässigt. De är alla utvecklingsbara hästar med hög potential, säger Lutfi Kolgjini.
- Raja Mirchi är den som har visat mest hittills. Han verkar ha allt och är helt klart lite utöver det vanliga.
Beskriv Raja Mirchi. Vad är det som gör honom så bra?
- Han påminner lite om Revenue och har samma grovhuggna aktion. Han kräver mycket vikt på fötterna och det gjorde Revenue också i början.
- Hästen har en väldigt fin gång och är gymnastisk i sina rörelser. När han ska öka tempot bara länger han på steget. Det är också en otroligt klok och förnuftig häst.

Vad betyder Svensk Uppfödningslöpning för dig?
- Det är ett av de klassiska loppen och jäkligt stort. För mig personligen är det ingen större konst att skramla igång V75-hästar. För mig är det en större konst att ta fram unghästar som duger. Att forma dem från dag ett fram till att ha dem i vinnarcirkeln som tvååringar. Det attraherar mig mest i mitt yrke.
Varför har du lyckats så bra med unghästar? Dina tvååringar slutar inte att tävla utan fortsätter även som äldre att vara framgångsrika.
- För det första hoppas jag att jag har lite talang för det. Nummer två är att jag inte lejer bort mina unghästar som stortränarna gör. Jag är med i matchen hela vägen och har dem på min gård. Jag kör jobb med dem en gång i veckan och synar dem varje vecka.
- Unghästarna kräver mycket skötsel och uppmärksamhet. Jag har också den inriktningen att de hästar som kan starta som tvååringar ska göra det. Men de som inte kan det ska heller inte göra det. Going och Garland Kronos kunde det exempelvis inte.
I den ständiga tvååringsdebatten så finns det alltid ett läger som är motståndare till att tävla. Och många då som inte är det. Vad är din syn på den debatten?
- Att hästarna inte mår bra av att starta som tvååringar är kvalificerat skitsnack. De tränare som inte gillar tvååringstävlande hanterar heller inte konsten. Istället för att erkänna att de inte klarar av att träna unghästar så snackar de skit om tvååringssporten istället. Så enkelt är det.
- Jag tycker att svensk travsport borde ha ytterligare ett par riktigt stora tvååringslopp med mycket pengar i. Någonstans borde man kunna få tillbaka lite om man har lyckats och där är tyvärr svensk travsport lite fattigt fortfarande.
Åter till finalen på lördag. Du har fyra hästar med. Är du säker på att du har valt rätt häst att köra?
- Det känns som att det är Raja Mirchi som jag kan bäst. Han är inte helt okomplicerad och det är tryggast att jag kör honom.
- Jag har svårt att tro att han inte ska jogga ifrån de andra om han sköter sig. Men vi måste tänka på att det är unghästar och att de kan ha en sämre dag. Normalt sett har Raja Mirchi en toppchans att vinna.
Vem rankar du som tvåa?
- Västerbo Face It och Kaffir Face är på delad andraplats. Raja Mirchi får inte ha en dålig dag om man ska slå dem. Västerbo Face It är en jättefin häst som har visat stor talang från dag ett men har också varit lite småstrulig. Han går med mycket vikt på framfötterna men jag kommer att lätta honom i balansen på lördag. Han kommer därmed att bli ännu snabbare och snärtigare.
- Kaffir Face gick runt 1.15 i 2000 meter efter galopp senast. Han har riktigt hög kapacitet men tyvärr lite drumligt uppträdande fortfarande.
- Knowledge Face har kommit igång sent. Han visade tidigt talang men stod sedan stilla ett tag. Nu har han slagit ut i full blom och kommer att bli bra framöver.
Du är på väg mot ditt bästa år någonsin med 25,1 miljoner inkört till stallet. Kommentar?
- Det har gått mycket bra men jag har också haft lite mer starthästar i stallet än tidigare. Jag har jagat lite mer på V75 och vi har tagit 30 V75-segrar till stallet. Det är jag faktiskt lite stolt över, att både unghästarna och de äldre har gjort det jäkligt bra.
Förutom Raja Mirchi, har du någon mer V75-vinnare att bjuda på i jackpotomgången?
- Fisher King (V75-6) var alldeles för pigg och överladdad senast. Han fällde sig själv och jag tror att han hade fått ta det lite för lugnt mellan starterna. Nu ska hästen få spralla av sig i ett par långrundor i veckan och han kändes faktiskt bättre än någonsin senast. Han ska räknas tidigt från ett bra läge

Michael Carlsson, Kanal 75

Bilden  publicerad t o m 2009-11-30.