2009-11-05 21:44 #0 av: ThomasH

Asocial, småvresig och fokuserad. Viola Silas är drottning både i stallet och på tävlingsbanan där hon fortfarande är obesegrad efter elva framträdanden. - Jag klappade henne en gång i somras men det borde jag ha aktat mig för, säger en av delägarna Joakim Brundin.

Viola Silas är jättefavorit till segern i Breeders´Crown-finalen för treåriga ston på lördag. Loppet inleder V75 som den här veckan kryddas med en jackpot med runt 47 miljoner kronor i sjurättspotten.
Elva starter, elva segrar. Någon gång måste det ta stopp även för drottningen Viola Silas. Vad säger man som ägare till vänner och bekanta som undrar om man kan spika henne? 
- Jag skulle ljuga om jag sa att jag sa att jag inte trodde på seger. Ingen av hennes kullkamrater bland stona kommer upp i hennes kapacitet och styrka, det är jag övertygad om. Samtidigt måste man vara ödmjuk och tänka att det kan häxa och gå fel med det mesta, säger Joakim Brundin.

"Förlorar ihop"
Viola Silas ägs av stall Gnällund och är uppdelad i tio andelar. Kalmarbon Joakim Brundin har 20 procent i hästen som totalt ägs av åtta personer, inklusive tränaren Fredrik Perssons bolag.
- Vi är folk från både Kalmar, Karlskrona och Stockholm. Det är en väldigt fin häst vi har, men man kunde väl inte ens drömma om att det skulle bli så här. Med framgångarna har det följt lite press också där Fredrik som tränare känner allt högre krav på sig. Men inte från oss ägare. Vi brukar säga att "vi både vinner ihop och förlorar ihop". Han är så oerhört skicklig den här killen och mycket trevlig privat också och man vill honom allt gott, säger Joakim Brundin.

Småförbannad
Att karriären så här långt varit som ett enda långt segertåg tillskriver man i mångt och mycket hennes sätt att vara. Förutom alla de fysiska egenskaperna har hon även en inställning och en vilja som hjälper henne.
Småförbannad men samtidigt lugn och sansad. Ibland ser det ut som om hon springer och småsover i loppen.
- Att hon vinglar och ser saker i loppen beror inte på att hon är nervös eller så. Jag pratade med Fredrik i går som sa att han hade kört henne i blåsten i onsdags. Det var en massa löv och sånt i luften som hon
sprang och tittade på hela tiden. Men Fredrik låter henne hållas och försöker inte ändra på något. Hon är speciellt och däri ligger nog hennes storhet också.

Hugg i armen
Delägaren Brundin var mycket för att klappa sin häst i somras. En gång gick bra, två också.
- Hon är nästan asocial och vill vara i fred. Efter tredje gången man ger henne en klapp brukar hon kunna hugga -  det var det som hände mig i somras då hon högg mig i armen. I takt med segrarna har hon också fått ett så stort självförtroende att skötaren Emma Johansson, berättar att hon kan springa och bita i hästen framför när de tränar i sanden, säger Joakim Brundin och skrattar.
Hur går det på lördag då?
- Fredrik var jättenöjd med henne i onsdagens jobb i blåsten och den här gången får hon tävla utan bakskor vilket faktiskt gör en hel del på henne.
Kanske låter det kaxigt när jag säger det, men jag tror att hon slår alla i kullen från dödens. Så visst måste vi tro på jättebra chans igen. Men det är tio andra med i loppet - alla bra hästar och med tio rävar till kuskar som alla är mycket intresserade av segern de med.

Mikael Wikner, Kanal 75

Bilden  publlicerad t o m 2009-11-12.