2009-10-17 00:24 #0 av: ThomasH

På lördag är det SM-dag på Åbytravet. Tre tränare har chansen på dubbla guld. Bara en vet hur det känns. Stefan Hultman har specialvässat sina stjärnor Lie Detector och Triton Sund för att upprepa bedriften från 2002

Stig H Johansson gjorde det 1991 och 1999. 2002 var det Stefan Hultmans tur att vinna båda SM-loppen, en triumf han fortfarande har starka minnen av.
- Det var en sådan där superlycklig dag som jag aldrig glömmer. Extra kul var det med Pine Dust. Hon var bara fyra år, men fick inte vara med i Breeders' Crown så det fanns inga lopp att starta i. Då chansade jag att gå ut i Sto-SM och hon var så tuff att hon grejade det. Sen vann Energetic också, det var verkligen häftigt.
Sedan dess har ingen klarat att ta båda SM-titlarna på Åby. På lördag har tre tränare chansen. Bäst ser det ut för Åke Svanstedt som har de båda favoriterna Ninotschka och Torvald Palema. Petri Puro plockar ut Camilla Highness och Commander Crowe medan Hultmans "vapen" alltså består av Lie Detector och titelförsvararen Triton Sund.

Drog Svarte Petter
Den senare besegrade i fjol Commander Crowe i en SM-duell som nog inte bara Stefan Hultman utan hela trav-Sverige fortfarande kan se framför sig.
- Det upploppet var ett av de häftigaste jag varit med om. Två enormt kämpastarka hästar som inte ville förlora. Jag kommer ihåg att de kontrade ut varandra flera gånger, säger Stefan som stod i tv då loppet gick och segervrålade över hela svenska folket.
Att det dessutom var första gången som i 23 starter obesegrade Commander Crowe fick vidkännas en förlust gjorde förstås inte det hela mindre spektakulärt.
Men det är historia nu. På lördag väntar alltså nya SM-lopp och Hultman har vässat rejält för att om möjligt få uppleva samma sak som för sju år sedan.
Då var det förstås inte roligt att smyga fram startspåren och se att båda hästarna lottats till förhatliga bricka åtta längst ut på startbilsvingen.
- Det kändes verkligen som att få "Svarte Petter". Men nu har i alla fall Triton blivit nerstruken två hack och även om jag inte vill skratta åt någon annans olycka så är det givetvis en stor fördel, kommenterar Stefan det faktum att Robert Bergh tvingats stryka sina SM-hästar D.J.Seabrook och Pirate Copy.

Slog Triton i jobb
För Lie Detectors del ter sig formen ytterst diffus med tanke på att hon inte startat sedan i juli.
- Hon blev sjuk och efter att det gick över har jag siktat helt mot loppet på lördag. Det fanns inga passande uppgifter att starta i innan så istället har jag tränat henne tufft och kört tre snabbjobb på Solvalla. I de två första gick hon 1.14/1 600 meter med snabba avslutningar.
 - När vi var inne förra veckan var även Triton med och eftersom banan var tung nöjde vi oss med att köra 1.17, men då gick det också riktigt fort till slut. Jag körde Lie Detector i ledningen och gasade för fullt i sista sväng, då kunde inte Triton hänga med. Sedan närmade kom han som vanligt igen över upploppet, men vi höll faktiskt undan.
Att det skulle fattas något till formen är alltså inget V75-spelarna ska spekulera i.
- Det tror jag inte, frågan är om hon någonsin känts så bra som nu. Från spår ett till fem hade jag varit stor optimist, nu har vi ett läge som det kan hända vad som helst ifrån. Men vi reser ner för att vinna och hon kommer att tävla barfota runt om samt med helstängt huvudlag som hon bara gör i de allra viktigaste loppen.

Intervallvässad - för första gången
För Triton Sunds del har läget alltså förbättrats. Däremot har han fortfarande formidabla motståndare att tampas med i vad som ser ut att vara det bästa SM-loppet genom tiderna. En är Beanie M.M. som besegrade Triton på Solänget efter att ha travat världsrekordet 1.10,7 över medeldistans.
- Det är bara att gratulera Åby till ett sådant fält. Även om Triton också gick en fantastisk tid senast så var han inte på topp. Det hoppas jag att han är nu.
Hultman har nämligen låtit sin krigare få lite extra finslipning för att öka chanserna att försvara SM-guldet.
- När jag ska toppa mina hästar inför större uppgifter så brukar jag ge dem lite specialintervaller. Men jag har aldrig gjort det med Triton, förrän nu. Det ska bli väldigt spännande att se hur det slår och jag ser verkligen fram emot lördag.
Robin Johansson, Kanal 75

Bilden publierad t o m 2009-10-22.