2009-10-28 23:22 #0 av: ThomasH

Han är stjärnan som tränaren drömt om. Det är dags för V75-debut för obesegrade Tipp Tapp Tull. - Det är klart jag tror på vinst. Vad ska man annars säga om en häst som bara vinner, säger tränaren Charlotta B Svensson.

Det är internationell prägel på veckans V75-omgång och 65 miljoner ligger i potten. Norge kör inte V75 den här helgen utan spelar i den svenska poolen tillsammans med Australien, Danmark, Estland, Holland, Malta, Polen, Tyskland, USA och Österrike.
Även sportsligt så är alla lopp öppna för utländska hästar den här tävlingsdagen och flera utländska ekipage, som annars är utestängda från V75, provar lyckan på Jägersro.
Men när vi studerar startlistorna är det ändå en hemmahäst vi fastnar extra för - obesegrade Tipp Tapp Tull i V75-4.
- Det här är en jäkligt rolig häst. Han är väldigt levnadsglad, mycket lek och inte så mycket allvar, säger tränaren Charlotta B Svensson i ett försök att beskriva den treårige hingsten.

Fokus på tävling
Tipp Tapp Tull ser knappast ut som en värmningsvinnare före tävlingarna.
- Nej, han springer mest och bromsar och tittar på damer.
Men när det sedan är dags för tävling - då förvandlas hästen.
- Ja, då är det fullt fokus. Hittills har han skött den biten helt perfekt, säger Charlotta B Svensson.
Fyra starter har resulterat i fyra segrar.
- Jag har faktiskt bara behövt köra på honom en gång och det var när han blev påkörd i början och galopperade på Vaggeryd och vi behövde jaga ifatt. I de andra starterna har han vunnit åkandes.

Kan vara drömhästen
Charlotta B Svensson vill verkligen inte låta kaxig eller för självsäker, men det hörs ändå på henne att hon har höga tankar inför lördagen trots att Tipp Tapp Tull fick ett riktigt dåligt utgångsläge med spår åtta bakom bilen.
- Det är klart jag blev besviken när jag såg spåret. Men samtidigt är han både startsnabb och inte speciellt ömtålig. Har vi lite flyt med positionerna kan han absolut vinna. Vad ska man annars säga om en häst som bara vinner.
Vad är det som är hästens styrka?
- Han är rejäl, både stark och speedig, sedan är skötsam och medgörlig. Det är liksom inget krångel när det väl är tävling. Däremot i provlopp eller i träning kan han vara helt ofokuserad.
Charlotta B Svensson, 35, har varit proffstränare sedan 2003. Hon har i dag tio hästar på träningslistan och Tipp Tapp Tull är den ende treåringen.
- Det är kanske den största talangen jag tränat hittills, även om Mozzarella Ås också inledde lovande i fjol.

97 miljonvinnare på V75 i år
Tipp Tapp Tull är endast anmäld till Svenskt Travderby av unghästloppen.
- Som Jägersrotränare känns derbyt som det största och det är klart vi siktar på det, säger Charlotta B Svensson.
Men först handlar det alltså om V75-debut.
- Hästen har form, hemmaplan och det är fina pengar att köra om. Det är kanske det bästa klass III-lopp jag sett på länge, men jag kan inte vara rädd att förlora. Han måste ut och möta bra hästar för att utvecklas.
V75 har gjort 97 spelare till miljonärer i år, varav sex lyckliga förra veckan. Hur många delar på veckans pott på 65 miljoner kronor?

Lars-Ove Pettersson, Kanal 75

Bilden publicerad t o m 2009-11-02.