2009-10-09 19:04 #0 av: ThomasH

På lördag är det V75-jackpot med chans att vinna 47 miljoner. Samtidigt utspelar sig en sällsynt spännande kamp i V75-ligan för kuskar. Åke Svanstedt, Örjan Kihlström och Erik Adielsson kämpar sida vid sida om den prestigefyllda titeln.

- Det finns ingen liga som är viktigare i alla fall, säger Adielsson som är överlägsen i sällskapet när det gäller en speciell detalj.
Åke Svanstedt 39 segrar, Örjan Kihlström och Erik Adielsson 38 vardera. Det är trion som gör upp om V75-ligan eftersom de två senaste årens vinnare Björn Goop är avhängd som fyra på 25.
Eftersom Åke Svanstedt åkt till USA och blir kvar där över helgen så har de två konkurrenterna ett gyllene läge att ta sig både ikapp och förbi.
Vi har tittat lite på statistiken bakom ligan som förutom själva V75-loppen även innefattar de rikstoto-försök som körs under övriga veckan. Något som Erik Adielsson är skeptisk till.
- Det är lite synd eftersom den blir mycket svårare att följa. Jag har märkt att många intresserar sig för det här under slutet av året och är man inte extremt insatt är det inte lätt att hålla reda på alla extra V75-lopp som körs. Jag hade hellre sett att man enbart räknade loppen på lördagarna även om jag själv dragit nytta av det i år och vunnit många "extralopp".

Spela Örjan - en god affär
Efter att ha gått igenom trions siffror för året kan man konstatera att de kört nästan lika många lopp och sålunda har en ytterst snarlik segerprocent på drygt 18. Alla tre vinner alltså mer än var sjätte V75-lopp de deltar i.
Vad gäller oddsen så bekräftas myten att Örjan Kihlström är spelarnas vän. Hans vinnare har i snitt betalat ut 6,70 gånger insatsen. Största skrällen var Brookyr T.Y.C. som gav nästan 36 svängar då han vann på Jägersro i mars. Faktum är att den som spelat en hundralapp varje gång Örjan kört V75-lopp i år har gjort en nettovinst på 4 650 kronor.
Samma siffror för Erik Adielsson är 5,33 i snittodds och minus 430 kronor i toton.
Däremot har det varit en direkt dålig affär att följa Åke Svanstedt på samma sätt. Medeloddset 4,09 gör att det kostat 5 170 kronor för den som ryggat ledaren av V75-ligan.
Vad gäller form sticker också Örjan Kihlström ut från övriga. Och inte alls på ett lika positivt sätt. Han har inte vunnit med någon av sina 20 senaste styrningar medan Åke och Erik gått som tåget de senaste veckorna och har fem respektive sex triumfer.
När det gäller att få hästarna att trava är det Adielsson som får bära hundhuvudet. Han har kört galopp med 17,9 procent av sina hästar, medan Åke och Örjan ligger på 12,8 respektive 12,0.

Hundraprocentig med storfavoriter
Däremot är Erik tveklöst mannen att hålla i handen när det handlar om att sätta dit riktigt tunga favoriter. Åtta gånger har han varit spelad under dubbla pengarna och faktiskt vunnit med samtliga.
De två andra har varit i samma sits lika många gånger, men har betydligt svårare att infria spelarnas förtroende. Örjan har bara satt dit hälften av sina åtta storfavoriter medan Åke bränt med fem.
- Jaså, är det så? Man vill ju gärna dra fram det bra och inte tänka det dåliga så det där med galopperna var inte kul. Det lär jag väl få höra nu. Men jag har ingen teori om varför det skulle vara så, det varierar nog från år till år skulle jag tro, funderar Erik som kör i fem avdelningar på lördag, 10 Highlite Brizard (V75-1), 3 Smalltown Brat (V75-2), 9 Robis Ingo (V75-3), 2 Canendel (V75-5) och 8 Yankee Challenge (V75-7).
Två av dem körde han i senaste starten.
- Highlite Brizard tycker jag var positiv senast även om han hängde en aning på en töm. Han kanske inte har samma toppform som i somras, men kan vara lite på gång igen.
- Canendel var väldigt bra vid segern. Hon kändes mycket rappare i både värmning och provstart och avgjorde på fint sätt efter ett perfekt lopp. Andraspår i volten är aldrig bra, men jag tror att det är större chans att hon går iväg än att det blir galopp i alla fall.
Örjan Kihlström har ytterligare en styrning och sitter bakom 8 Lark Kronos (V75-1), 12 Daytona Ås (V75-2), 3 Paper Moon (V75-3), 7 Lome Stjernen (V75-4), 15 Ninia de Mortree (V75-5) samt 7 Big Star (V75-7).
Rent statistiskt ska de båda toppkuskarna vinna varsitt lopp. Att lista ut vilka två det blir kan vara nyckeln till de 47 miljoner kronor som väntar en ensam vinnare denna jackpotkryddade V75-omgång.

Robin Johansson, Kanal 75

Bilden publlicerad t o m 2009-10-13.