2009-10-01 21:03 #0 av: ThomasH

Sveriges bästa fyraåring Maharajah är stor favorit i Europaderbyt i Tammerfors på lördag. Samma dag startar - hur konstigt det än kan låta - Maharajahs morbror i V75-finalerna på Solvalla.

Maro Khan från Skellefteå är inte så tokig han heller. Tvärtom.
Maro Khan kom till start först som sjuåring i fjol. Hästen har bland annat problem med sina hovar och fick vara i fred i några år innan
han började tränas i gång som äldre.
Amatören Christer Johansson tränar och äger hästen som nu vunnit hälften av sina tolv starter i karriären.
- Det största så här långt är V75-segern hemma i Skellefteå i somras. Nu är det final, hårt motstånd och lite andra förutsättningar. Det är mycket som ska stämma men innerspåret är jag i alla fall väldigt nöjd med. Jag inbillar mig att han ska vara riktigt startsnabb om allt stämmer för honom på lördag.
Christer Johansson var med om att vinna SM-guld i ishockey 1978 med Skellefteå AIK. Inom travet har han också gjort sig ett namn, främst som tränare till segerrika hästarna Mexi Khan och Chili Khan.
Den senare - Chili Khan - är mamma till stjärnan Maharajah.
- Chili Khan och Maro Khan har samma mamma i Stevie Nicks. Hon var i träning hos Stig H Johansson ett tag men var enligt uppgift het och nästan okörbar och fick gå till avel i stället, säger Christer Johansson.

Problem med fötterna
Skellefteås hopp i V75 på lördag beskrivs av ägaren som en häst med ett "fruktansvärt bra löphuvud" och moral. Maro Khan är stark också och har även visat sig startnabb.
- Hans stora problem är "fötterna" men jag tror att jag kommit nära lösningen till det nu. Skulle det bli spets försvarar han sig till sista blodsdroppen, det vet jag. Han kan helt enkelt inte galoppera och har en ruskig inställning i övrigt - det är bara det att det inte alltid stämmer för honom rent kroppsligt.
- Han har problem med aktionen av och till. Att prata taktik på förhand är därför nästan ingen idé. Men om han känns fin i värmningar och provstarter på lördag och Bosse Eklöf (kusken) väljer att köra för ledningen, så inte mig emot! Vi har ännu inte tryckt av honom från start. Han har bara tagit spets ändå, säger Christer Johansson.

Hoppas...lite
90 mil åker man inte i onödan, menar tränare Johansson. Han tror på sin häst men påminner samtidigt om de små marginalerna.
- Det är mycket som ska klaffa för att man ska vinna en final men nu ska formen i alla fall vara nittioprocentig, så det är klart att man hoppas lite, säger Skellefteåamatören.

Mikael Wikner, Kanal 75

Bilden publicerad t o m 2009-10-08.