2009-10-01 21:12 #0 av: ThomasH

V75-finaler på Solvalla - då vimlar det av stora namn som Stig H Johansson, Åke Svanstedt och Timo Nurmos. Men det finns amatörtränare som sticker upp mot proffsen. En av dem är Alf Engerby, vars Giddson jagar åttonde raka segern i V75-2.

- Att få fram en sån här häst är en otrolig sak som man önskar alla amatörer att få uppleva, säger Engerby.
Att träna fram en häst som vinner sju lopp i rad är få proffstränare förunnat. Att som Alf Engerby göra det som amatör med endast tre hästar i stallet är enastående.
- Det är härligt att komma på den där smörklicken, men rätt vad det är är man nere i källaren igen, säger den ödmjuke Åbytränaren.

Tredje generationen i stallet
Men 63-årige Alf Engerby har inte halkat in i travets finrum på ett bananskal. Han har tränat hästar sedan 70-talet och intresset väcktes genom ett sto vid namn Donna Lisa. Henne ägde Engerby ihop med några kompisar och även om hon själv inte skördade några framgångar på tävlingsbanorna inleddes Engerbys och Giddsons framgångssaga med henne.
- Hon fick några föl och däribland ett som hette Eleznina. Hon fick i sin tur ett föl som hette Nina Beauty som sprang in närmare 200 000 kronor innan hon skadade en böjsena och därför kom ur karriären. Men de tre hästar jag har nu är efter Nina Beauty, berättar Engerby, som alltså även är uppfödare till Giddson och hans två stallkamrater Smash Express och Chill's Beauty.

Känslosam seger på hemmaplan
Men att Donna Lisas dotterdotterson skulle ta sig ända till V75-final på Solvalla var inte något Engerby hade väntat sig och när Giddson senast grejade en finalbiljett genom spurtseger på Åby brast det för Engerby. Framför tv-kameran hade en rörd Engerby svårt att hitta orden.
- Att vinna V75-lopp på hemmaplan betydde otroligt mycket och då bara kommer känslorna. Det är inget att göra åt, säger Engerby, som kan få anledning att bjuda på nya känsloyttringar under lördagen.
Då startar Giddson från ett fint femtespår bakom startbilens vingar och han tillhör förhandsfavoriterna.
- Han fick inga reaktioner efter senaste loppet och är lika sprallig och pigg som vanligt. Allt ser bra ut och han har fått ett bättre spår jämfört med senast. Men det är annat motstånd den här gången och jag får inte vara för kaxig, även om han ska räknas till dem som kan vinna.
Hur hoppas du att loppet blir kört?
- Helst vill jag att han får spets. Men han är väldigt allround och går både i ledning, dödens och bakifrån.
Är långresa och övernattning något som oroar?
- Jag har aldrig åkt så långt med honom förut så det vet jag inte riktigt hur han klarar. Men han är så cool så jag tror att det ska gå bra.
Ska du ändra något i hans utrustning?
- Nej. Han går utan skor och med helstängt huvudlag igen.
Hur stort skulle det vara att slå proffsen och vinna en V75-final på Solvalla?
- Ja du, det skulle ju vara ännu större än att vinna försöket på Åby, säger Engerby avslutningsvis.

Ola Johansson, Kanal 75

Bilden publicerad t o m 2009-10-08.