2009-08-29 12:25 #0 av: ThomasH

Bordet är dukat för årets travfest i norr. Bergsåker bjuder på högklassig sport i dagarna två och banans tränarchampion är förstås laddad till tänderna. - Den här helgen är ett bevis på att travet i Norrland kan hålla allra högsta klass, säger Robert Bergh som plockar ut hela 20 hästar under fredag-lördag. Att Bergh har så väl förspänt under årets största helg på hemmaplan är förstås ingen slump.

- Det är klart att man vill vara med så mycket det går. Vissa hästar, som Adrian Chip, har varit planerade att starta här väldigt länge. Sedan finns de som har visat form och har bra med poäng. Där började jag kolla om det fanns passande lopp för fyra veckor sedan. Att vi fick med 20 stycken måste jag vara nöjd med.
Även om fredagsloppen håller högre klass än någonsin och det är V75-finaler på lördag så riktas givetvis det stora intresset in på Sundsvall Open Trot (V75-7) med en miljon kronor till vinnaren. Så gott som hela den svenska eliten är samlad i vad som ser ut att bli ett av årets allra bästa travlopp.
- Här i Sundsvall har det snackats om loppet i en månad. Det är kul när man hör folk på stan som egentligen inte är speciellt travintresserade diskutera vilka hästar som ska komma. Faktiskt har det varit lite "elitloppspuls" senaste tiden och loppet blev ju otroligt bra också.

Vill prova i ledningen
Hemmahoppet i huvudloppet är alltså Peter Forsberg-ägde Adrian Chip som satt fast med vinstkrafter i Jubileumspokalen senast.
- Han är ju matchad för att vara på topp nu och det känns som att vi träffat rätt. Jag känner mig absolut inte chanslös, säger Robert och utvecklar:
- Hästen gick barfota runt om för första gången i Norge och kändes ruggigt fin vilket han även gjorde på Solvalla senast. Det blir samma balans här och läget är perfekt även om han har lite svårare att öppna snabbt i Sverige där startbilen kör långsammare. Skulle vi nå ledningen kan jag mycket väl tänka mig att prova där.
På Bergsåker har man förberett en publikinvasion och byggt upp såväl provisoriska läktare som stora tält.
- Det är väldigt bra. Folket som kommer en sådan här dag ska få en upplevelse att minnas. Besticken, glasen och tallrikarna är på plats. Nu gäller det bara för oss aktiva att servera menyn, filosoferar Bergh som nedan kommenterar stallets övriga sex V75-hästar plus sin lånestyrning i första avdelningen:

"I sällan skådad form"
- 2 Quantum Classic (V75-1)  ruggigt bra när jag körde senast, men vi kom helt fel på det över lång distans. Han visade senast att formen sitter där och har äntligen ett bra spår. Jag laddar mot ledningen och gasar så länge det håller.
- 4 Oskar Palema (V75-2) har jag sparat fötterna på länge för att prova barfota runt om nu. Vi har testat en gång tidigare och då fungerade det inte, men nu har han varit fräsch en längre tid och då tror jag det ger en växel till. Han borde även bli startsnabbare med den balansen så vi hoppas på en förbättrad insats.
- 7 Bravado (V75-2) hade det blivit fel för några lopp i rad och därför gav jag honom en träningsperiod inför förra starten, mest för att bryta mönstret. Han kändes taggad och bra, men kanske inte så där toppenspänstig som då han var på topp. Jag tror att han är vassare nu även om han möjligen kommer att vara ännu bättre i nästa start. Vi provade nya skydd senast eftersom han varit känslig för grussprut tidigare och det föll väl ut. Tidigare har han varit svår i ryggar, nu hoppas jag att det ska fungera. Utgångsläget är ändå att ladda från start så får vi ser var vi hamnar. Han är nog min bästa segerchans i omgången.
- 12 Lill Arvid (V75-2) känns väldigt fin i travet för dagen och är i sällan skådad form. Läget gör att man inte kan hoppas för mycket ändå, men jag tror att han gör ett riktigt bra lopp.

Tveksam på Juan Carlos
- 10 Quiche (V75-4) är ett nyförvärv som sett fin ut i träningen. Hon gick ett 1.20-jobb på Bergsåker förra veckan och var fin. När hon kom drog hon ett bakben, men nu känns hon väldigt fräsch och fin. Det är en rejäl stor fin häst som kan bli bra framöver, men att gå ut och vinna i rikstoton från bakspår över kort distans är inte det enklaste. Jag kommer att anmäla henne barfota runt om och bestämma efter värmningen om det blir den balansen i loppet också.
- 5 Juan Carlos (V75-6) var klen på Hagmyren och vi kollade upp hästen efteråt utan att finna några fel. Senast var han däremot sjuk och kändes kall redan efter 600-700 meter. Han har medicinerats för halsinfektion efteråt och inte gått några riktiga jobb utan mest tung träning. Eftersom hästen brukar vara bäst då han tränats tufft och startat på så misstänker jag att det fattas lite till den riktiga formen den här gången.
- 10 Simb Tyrant (V75-6) har börjat fungera allt bättre i ryggar och gått några bra slutvarv även de gånger tempot vara opassande sakta i början. Jag tror att han kan spurta hyggligt här också även om det är långsökt att tro på någon vinstchans.

Robin Johansson, Kanal 75

Bilden publicerad t o m 2009-09-04.