2009-07-11 00:51 #0 av: ThomasH

Odin Tabac har vunnit hälften av loppen han ställt upp i. I kallblodsloppet på V75 i Årjäng jagar han femte raka segern. Sexåringen är stark och har aldrig varit bättre. - Men han behöver jobba på sin snabbhet, säger tränaren Håkan Wallberg från Gävle.

Odin Tabac har vunnit 17 av 35 starter och är en häst under stark utveckling. Håkan Wallberg menar att det finns en hel del att ta av muskelknippet kommande säsonger.
- Ännu så länge är han mest stark. Det där att vara snabb kortare bitar är något som kanske kommer. Jag har inte tränat honom på det sättet fram till nu eftersom jag och ägarna vill ha en häst som ska tävla länge, säger Håkan Wallberg.
Om allt känns bra efter lördagens start i V75 funderar Wallberg på att anmäla Odin Tabac till något lopp över sprinterdistans. Detta för att få sexåringen lite kvickare inför kommande bataljer.
Han har nämligen höga tankar om sin häst och tror att han kan ha en kandidat för den äldre eliten vad det lider.
- Hästen har åtminstone potential att bli något för eliten och det finns utveckling kvar i honom, säger Håkan Wallberg.

Obesegrad på V75
Med Odin Tabac gäller det att utnyttja hästens inställning och styrka i loppen vilket ju gått alldeles ypperligt hittills. 2009 har han vunnit fem av sex lopp. Och på V75 är hästen obesegrad efter två starter.
Senast i V75 i Boden avgick sexåringen med seger när finske favoriten Tuokkolan Touho galopperade på upploppet. Tur?
- Folk som såg loppet på tv tyckte nog att vi var slagna när finnen galopperade. Känslan jag hade var att Odin Tabac var på väg att komma tillbaka, men det där får vi ju aldrig veta. Han håller farten in i mål den här och jag tror alltid på chans när jag kör honom.
Farligaste motståndaren?
- Jag tror att det blir någon av hästarna med 40 eller 60 meters tillägg som vinner. Hästarna där framme tror jag är för gröna. Farligast emot är nog Lome Stjernen. Jag har den starkare hästen och det är lite risk att det blir vi som drar fram Örjan Kihlström och blir nedspeedade så jag får fundera på taktiken lite. Det måste hur som helst vara bra chans den här gången. 

Mikael Wikner, Kanal 75

Bilden publicerad t o m 2009-07-16.