2009-07-21 22:00 #0 av: ThomasH

Svante Båth har vind i seglen just nu. Den senaste månaden har stallets hästar vunnit närmare 50 procent av loppen. Inför V75 på Hagmyren har han flera intressanta chanser. - Alla mina hästar är riktigt bra i ordning, säger Båth.

V75-tåget drar till Hälsingland och Hagmyrens travbana utanför Hudiksvall. Svante Båth skickar ner fem hästar och streckar samtliga i sitt tips i det officiella "Fem tippar V75".
- Hästarna är riktigt bra i ordning men det var ju synd att ingen fick bra spår. När man anmäler fem hästar hoppas man ju att åtminstone någon ska hamna vid plankan, säger Svante Båth.

Fick avliva stjärnhästen
Bergsåkerstränaren låter desto mer uppåt när stallformen kommer på tal. Den har tidigare varit lite si och så under våren.
- Jag gnällde rätt mycket i maj över att vi hade halsbekymmer i stallet. Men nu är hästarna friska och den senaste månaden har det lossnat ordentligt. En hästägare påminde mig om att vi nästan har 50 i segerprocent den senaste månaden, säger Båth.
- Det känns kul att hästarna går riktigt bra nu. Det enda tråkiga inträffade förra veckan när min stjärna Loy Lavec var tvungen att avlivas. Han drabbades av pungbråck och fick opereras men det tillstötte allvarliga komplikationer som gjorde att hans liv inte gick att rädda.
- Det känns naturligtvis väldigt tråkigt eftersom hästen hade mycket kapacitet inombords som han aldrig fick visa. Trots att han sprang in en och en halv miljon kronor och tog 15 segrar.

Ulf Elfving kan ta en dubbel
Inför V75 på Hagmyren har Båth flera hästar att hoppas på. Bland annat fyraåringarna Next- och Nemo Lavec som delägs av radioprofilen Ulf Elfving. Båda hästarna har visat färsk form och kommer från seger i senaste starten.
- Det är två fina hästar som båda är över genomsnittet. Nemo Lavec är en mer komplett häst som vet var mållinjen ligger, säger Svante.
- Han började karriären i fjol med tre raka segrar men lämnade sedan banan halt i den fjärde starten. Han fick opereras i ett bakknä och blev konvalescent ett tag. Hästen kördes passivt i comebacken och blev tvåa på ett positivt sätt. Senast vann han enkelt i Halmstad efter att ha avslutat starkt sista halvvarvet. Han känns fortsatt fin i jobben och bör ha gått framåt med loppen i kroppen.
Vad tror du om Nemo Lavecs chanser i V75-4?
- Jag hade stora förhoppningar när jag anmälde men tyvärr blev det spår tolv. Det blir inte lätt därifrån men helt borta är han för han är en högkapabel häst för klass III.
Och Next Lavec i V75-5, med fyra segrar på 16 starter, lär länge ha varit en snackhäst på Bergsåker?
- Ja, hästen har hög kapacitet inombords och ett härligt driv i steget. Men han är också väldigt speciell. Han trivs bäst i ledningen och allra helst om han får lite tryck också. Då bara borrar han ner sig och går undan, precis som han gjorde när han vann på 1.13,9 för några månader sedan.
- Men bakifrån har hästen inte visat alls samma skärpa. Då har han bitvis sprungit och sovit och till och med kunna släppa ett kallblod förbi sig. Fast det var klar bättring i senaste starten då han vann på ett bra sätt trots bakspår över 1600 meter.
- Jag har viskat lite i hästens öra att han riskerar att bli valack framöver om han inte skärper till sig. Men nu var det ju alltså klart bättre sist.
Nu blev det i alla fall ett framspår på lördag, spår sex bakom bilen över 1640 meter?
- Ja, men tyvärr blev det spår lite långt ut och det är ett par startsnabba hästar innanför. Men hästen känns i alla fall väldigt fin och är rejält startsnabb. Skulle han nå ledningen har han chans att vinna.
Dina övriga V75-hästar?
- Lucky Luke (V75-1) var duktig som tvåa senast efter att Erik kört ett gudabenådat lopp. Nu höll det på att räcka hela vägen och det är precis sådana lopp han ska ha för att kunna vinna i tuffare konkurrens. Jag tycker att han ska ha en vettig platschans.
- Marwin (V75-1) vann på ett bra sätt från utvändigt om ledaren senast. Och näst senast tyckte Uffe Ohlsson att hästen gjorde sitt bästa lopp dittills. Även Marwin ska ha en vettig chans att vara bland de tre. Det är inte helt omöjligt att någon av dem kan sitta där med lite stolpe in.
- T.M.Investment (V75-4) vann på ett bra sätt senast och har tokform för dagen. Hästen har gjort bra lopp varje gång sedan han kom till mig. Men anledningen till att han bara har startat bakom bil på slutet är att han är väldigt svår i voltstart. När han nu dessutom fick spår fem är det tyvärr stor galopprisk. Felfri är han säkert långt framme, säger Svante Båth.

Michael Carlsson

Bilden publicerad t o m 2009-07-27.