2009-06-23 19:46 #0 av: ThomasH

V75-finaler, E3 och 47 jackpotmiljoner på spel. Lördagen på Gävletravet har alla förutsättningar att bli något extra. Det kan också bli dagen då en glömd treåringskung återuppstår. Tuomas Korvenoja har tiden på sin sida igen.

Det är tio år sedan Tuomas Korvenojas blåvita treåringsarmé svepte fram över Sverige och tog hem storlopp på löpande band.
Stenhårda stoet Monkey Ride krossade allt i tio raka segrar inkluderat dubbla E3-finaler. Ride the Night vann Färjestads Nordiska Treåringspris och på hemmaplan blev det kriterievinst med Inspiration Ride som besegrade megastjärnan B.W.T.Magic.
Allt under 1999, säsongen då Korvenoja var unghästkungen nummer ett i norra Europa.
Sedan dess har det varit ganska tyst om den pratsamme och sympatiske finländaren.
Men nu är han tillbaka, på lördag hägrar en ny E3-triumf med Lisa's Big Boy.
- Trav är som Formel 1, har man inte tillräckligt snabb bil spelar det ingen roll hur duktig man är. Men nu har jag riktigt bra hästar igen så det kan bli roliga tider framöver, säger Korvenoja som numera är en så sällsynt gäst på denna sida Östersjön att han säkert "glömts bort" av många svenskar.
- Är inte hästarna av den klassen så är det inte lönt att åka till Sverige. Det är väldigt bittert att resa hem med en häst som inte räckt till. Jag har haft tunt hästmaterial, framförallt har vi inte haft några tillräckligt bra avelshingstar i Finland sedan Express Ride försvann.

Dröjde innan svenskarna förstod
Express Ride
ja, hingsten som var far till så gott som samtliga Korvenojas stjärnor i slutet av 90-talet. Han köptes sedan till Sverige och fortsatte att producera framgångsrikt innan han dog 2005 vid 22 års ålder. I årets Elitlopp blev han postumt den förste pappan att lämna vinnarna till båda försöksheaten, Sahara Dynamite och Jaded.
-  Det tog ett tag innan ni i Sverige märkte vilken undantagshäst det var. I Finland var hans avkommor helt enkelt bättre än de andra. Både Monkey Ride och Ride the Night var riktiga stjärnor med inställningen att vinna till varje pris.
För att åter få hästar med samma förutsättningar som sina svenska kolleger har Korvenoja de senaste åren satsat på USA. Lisa's Big Boy är efter spännande Cantab Hall och för dagen finns det fler unghästar fallna efter amerikanska topphingstar i stallet.
- Även om jag alltid trott på mig själv och tyckt att det varit roligt att träna hästar så är det inte lika stimulerande när man märker att de inte räcker till. Men de senaste åren har jag arbetat mer aktivt för att få in nya ägare till stallet och även på att få de gamla att satsa hårdare. Det har varit en tuff period att jobba igenom, men nu tycker jag att det ser riktigt bra ut igen.

Kan absolut vinna
En E3-seger med Lisa's Big Boy skulle onekligen vara beviset för att Tuomas Korvenoja är tillbaka på allvar. Hästen har inlett karriären med sju segrar på nio starter och vann sitt försök i övertygande stil.
- Jag kan inte säga att han är lika "rak" i psyket som mina tidigare stjärnor. Han kan vara riktigt tuff hemma i stallet, en Dr Jekyll och Mr Hyde, och lätt bli förbaskad om det är något som inte passar. Men på tävlingsbanan har han gjort allt vad jag begärt och uppträtt mognare för varje lopp.
Otur i spårlottningen gjorde att Korvenoja fick välja spår sist av de sex försöksvinnarna.
- Det var givetvis synd, men vi ska göra det bästa av det. Han är snabb ut så jag måste ladda första biten. Ledningen vore såklart det bästa, men jag tycker inte att han fungerar sämre i andra positioner. Jag räknar med att han är ännu lite vassare i finalen och tycker absolut att han kan vinna om vi har den nödvändiga turen på vägen.
Oavsett hur det går på lördag lär det inte dröja tio år innan vi får se Tuomas Korvenoja i en stor final på svensk mark igen.
- Blir det inte i år så blir det kommande år. Med de hästar jag har nu så är tiden på min sida.

Robin Johansson, Kanal 75

Bilden publicerad t o m 2009-06-29.