2009-07-14 20:54 #0 av: ThomasH

Åke Svanstedt har en hektisk helg framför sig med 35 hästar till start under tre dagar. På söndag kan han vinna Stochampionatet för första gången. Men redan på lördag har "Kung Åke" flera intressanta V75-chanser. - Hepburn Broline kan svepa hela fältet, säger Svanstedt.

Axevallatränaren har laddat ordentligt när hemmabanan kör sin största helg för året. Trippeltravet är en stor fest på skaraslätten och banans champion är rejält i fokus. Stall Svanstedt selar ut 35 hästar från fredag till söndag. Med tanke på den jättefina form som stallet har haft hela året blir han att räkna med i många lopp. Ett tecken på hur bra det går kan man avläsa i den allsvenska tränarligan. Åke Svanstedts hästar har sprungit in 24,6 miljoner kronor hittills i år. Tvåan i ligan är Lutfi Kolgjini vars hästar har tjänat 14,0 miljoner kronor...
- Det är mitt i särklass bästa år någonsin. Det är många hästar som har vunnit flera lopp och tjänat bra med pengar. Inte några enstaka, även om Torvald Palema har sprungit in en hel del. Det känns jäkligt kul och jag har en bra organisation med en fantastiskt duktig personal, säger Åke Svanstedt.
Förutom helgens 35 starthästar har han ytterligare 20 till start den här veckan. Svanstedt tävlar även på Vaggeryd på onsdag och Åby på torsdag.
- Rekordet är ändå 74 starthästar som vi hade under elitloppsveckan. Det fungerade bra och personalen är van. Det gäller att organisera upp det rätt med transporter, utselningar och värmningar.

"Flera med vinstchans"
När det gäller V75-tävlingarna har Åke Svanstedt sju hästar till start. Omgången kryddas av en ny jackpot där en ensam vinnare kan ta hem 46 miljoner kronor.
- Jag har flera som normalt sett ska ses med vinstchans. Men tyvärr har vi fått dåliga spår med ett par av dem. Med lite tur kanske det kan bli en eller två segrar.
Vilka vill du lyfta fram som de bästa chanserna?
- Faktum är att alla mina V75-hästar är i riktigt bra form. Det var väldigt synd på spåren för exempelvis Cash Winning Vita och M.T.Cherokee (V75-7). Den sistnämnda verkar alltid få dåliga lägen. Det krävs mycket tur och rejäl överpace för att de ska kunna vinna. Jag skulle i alla fall inte bli förvånad om de gör det. De känns riktigt bra och har en jäkla bra skalle båda två.
- Sedan tycker jag att Hepburn Broline (V75-2) har bra chans trots tillägg över 1600 meter. Hon är den typen av häst som kan sitta långt bak i sista kurvan och ändå hinna fram till seger. Det var därför som jag anmälde till det här loppet. Det är en extremt speedig häst, ett av de allra speedigaste ston jag har haft faktiskt. Av mina ston är det nog bara Pine Dust som har varit värre.
- Hepburn Broline visade ju näst senast att hon kan växla ett helt fält på några hundra meter. Hästen har mycket hög kapacitet och ser glädjande nog fräsch ut i sina ben. Dessutom är det långt upplopp på Axevalla så jag har förhoppningar om att hon kan hinna fram.

"Inte värsta guldloppet som körts"
- Teaser Elegance (V75-3
) gör debut i gulddivisionen. Hästen har varit bra på slutet och är i fin form. Han är hållbar och har inte behövt stå över för någon behandling efter senaste starten. Jag har tidigare sagt att han är bäst över medeldistans. Men jag tycker även att han klarar 2600 meter väldigt bra. Jag tror att han är mer gynnad av den här distansen gentemot flera av hans konkurrenter. Dessutom tycker jag inte att det är det värsta guldloppet som körts och jag tror att han har chans.
- Voodoo Hornline (V75-6) kan man inte annat än tycka om. Hästen var fantastiskt duktig senast då han var ny i klassen men ändå gjorde ett kanonlopp som tvåa. Trots att han gick i tredjespår under slutdelen av loppet. Han har varit lite ömtålig tidigare så jag hoppas att inte täta starter ska ställa till det. Han såg i alla fall fräsch och fin ut under måndagen och med lite tur kan även han segerstrida.
- Bourbon Tooma (V75-1) går jämnt och bra och kan säkert vara bland de tre men är ingen vinnartyp. Det blir svårt att räcka till seger från det spåret.
- Grace Southwind (V75-2) har verkligen höjt sig flera snäpp på slutet och var riktigt bra vid V75-segern i lördags. Med ett bra spår här hade hon säkert kunnat vara bland de tre igen men nu fick hon spår tolv och det går inte.

Michael Carlsson, Kanal 75

Bilden publicerad t o m 2009-07-20.