2009-07-03 01:16 #0 av: ThomasH

Hur ska man komma åt jackpotten på 46 miljoner kronor? Kanske genom att ta rygg på Åke Svanstedt, vars hästar vinner mest lopp just nu. Inom V75 har han sju hästar till start.

- Power Nap känns fräschare och finare än någonsin. Det är min bästa chans, säger Svanstedt och varnar samtidigt för en riktig rysare.
Axevallatränaren vinner lopp i parti och minut. För två veckor sedan blev det en V75-trippel i Kalmar.
I söndags vann Torvald Palema Forus Open och i V64 på Lindesberg såg Finders Keepers ruskigt fin ut vid lätt seger.
Detta är bara ett axplock av de senaste framgångarna. Stallformen är i zenit och det har aldrig gått bättre för "Kung Åke".
I Halmstads V75-tävlingar har han sju hästar till start och flera är hårt betrodda. Det är jackpot på V75 för femte veckan i rad och 46 miljoner väntar på en ensam vinnare. För två år sedan slogs alla tiders rekord i utdelning på V75 just i Halmstad. Ett system inlämnat på Direkten Hallunda i Norsborg tog hem hela potten på 47,3 miljoner kronor.

"Inte värre motstånd än senast"
En bra grund att stå på för att komma åt storkovan är att lyssna på vad Åke Svanstedt säger om sina hästar. Så här rangordnar han själv sina chanser inför lördagen.
- Min bästa chans är Power Nap (V75-6). Han har gjort flera starka insatser på slutet. Ofta har han fått tunga lopp och körts fram utvändigt om ledaren. Jag har blivit tvungen till det eftersom han har haft så dåliga lägen. Nu har hästen äntligen ett bra spår och den långa distansen passar bra eftersom han är stark.
- Han känns jättefin i jobben, faktiskt fräschare och finare än någonsin hos mig. Han har verkligen tagit åt sig träningen i sandbanan. Det blir återigen barfota runt om, vilket fungerade bra senast. Jag tycker att det är min bästa chans på V75, säger Åke Svanstedt.
Vem är näst bästa chansen?
- Det är Earl Tilly (V75-3), trots det dåliga utgångsläget. Men hästen var så fin i Kalmar och vann med krafter kvar. Han brukar gå bra efter vila och med honom handlar det främst om att han ska hålla sig fräsch. Tyvärr har han varit lite ömtålig tidigare men nu ser det bra ut.
- Jag tyckte att han såg snärtig och fin ut i veckans jobb och motståndet är inte värre än senast. Han är snabb ut men det är många startsnabba innanför så vi får se var vi hamnar. Får han bara ett vettigt lopp har han chans att vinna igen. Balansen blir barfota runt om.
Dina övriga V75-hästar, vilka vill du framhäva som spelarna ska strecka?
- Det var synd på läget för Indigo Broline (V75-2). Det blir inte lätt att slå Robin K. ifrån bakspår över 1600 meter. Men det här är en riktig framtidshäst som jag håller högt. Senast på Solvalla var han inte som bäst men var ändå målfotoslagen tvåa på en kanontid. Hästen var lite öm i kotorna och är behandlad efteråt. Han har tränat på fint igen och känns bra och jag tror att han är långt framme direkt. Det blir barfota runt om igen.
- Olganina (V75-1) är bäst av mina två i loppet. Hon fullföljde starkt efter att ha gått sista 700 metrarna i spåren. Jag tycker dock att hästen är klart bättre över medeldistans. Hon har fått ett bra läge och känns fortsatt fin men det är ett litet frågetecken för den korta distansen. Barfota runt om.
- Celebrity Tribute (V75-1) blev väldigt het och stressad bakom bilen senast och slog ihop i starten. Annars hade hon faktiskt tränat riktigt bra en längre tid och hon fullföljde starkt efter galoppen. Jag hoppas att hon sköter sig nu men ligger lite lågt då hon möter bra hästar. Dessutom blir det troligtvis skor runt om då hovarna är lite slitna.
Någon rysare att bjuda på?
- Kanske M.T.Cherokee (V75-7). Han känns fantastiskt fin i jobben och kanske är den som tränar bäst av alla mina V75-hästar. Han var duktig som tvåa efter Victory Love senast och det var väldigt synd på läget här. Vi får väl hoppas att de kör 1.10 första varvet i täten för då lär han gå fort till slut. Barfota runt om som vanligt.
- Hook Broline (V75-4) ville vi prova i ledningen senast men det blev ett för tufft första varv. Hon är snabb ut och har ett bra läge här. Formen är fin och trots att hon möter några bra är hon inte helt borta. Barfota runt om.

Michael Carlsson, Kanal 75

Bilden publicerad t o m 2009-07-09.