2009-06-25 23:25 #0 av: ThomasH

an fattar inte vad tävling går ut på. Dessutom är han är lat och tar det mesta i livet med en klackspark. Men är samtidigt är han en supertalang som redan tjänat sin första miljon. På lördagen kan Sinou Madrik fixa en "hemmaseger" i årets första stora final för de treåriga travhästarna

Om travtränaren Robert Bergh har några grå hårstrån under travhjälmen är det troligtvis Sinou Madrik som ligger bakom. Den franskfödde supertalangen är lika lat i träning som i tävling och kusken brukar vara mer trött än hästen när de kommer in i stallet.
Vi besökte Robert Berghs gård och försökte lära känna en av landets mest spännande unghästar genom skötaren Karin Nilsson.
- Han är väldigt trevlig, nästan helt okomplicerad att ha och göra med. Han går med på det mesta man gör och klagar nästan aldrig. Det är väl mest när man kör honom som han tycker att han inte behöver träna så mycket.
När Karin Nilsson är ute på promenad med sin ögonsten kan det ta ett tag. Och det är lätt att se vem som bestämmer...
- Han stannar och tittar på saker, funderar... Det är bara att vänta ut honom för sen när han börjar gå är det bara att följa med. Men han får bete sig så där eftersom att han är så bra. Jag tror att det kan hjälpa honom på vägen att bli riktigt, riktigt bra, att han får bestämma lite själv.
Men borde han inte göra som du vill?
- Jo, men kanske inte alla gånger. Har hästarna lite egen vilja är de ofta bra. Och den där viljan vill jag att han ska ta med sig till tävlingsbanan. När han känner sig överlägsen där, då är det inte mycket som kan stoppa honom.

Profil både i Sverige och Frankrike
Sinou Madrik har redan hunnit bli en profil på travbanorna - både i Sverige och i Frankrike. Av karriärens 13 lopp har nio avgjorts i Frankrike och han har gjort det bra mot den franska kulltoppen.
Nu är det Sverige och E3 (E står för att loppet är öppet för hästar födda i Europa och 3 står för åldern på hästarna) som gäller. Sinou Madrik imponerade stort i kvalet, även om han som vanligt uppträdde annorlunda. Det ser nästa ut som han leker tafatt med sina motståndare. Enda stunden springer han ifrån konkurrenterna för att i nästa helt enkelt vänta in dem igen.
- Han har inte riktigt fattat tävlingsbiten, men jag hoppas att den kommer. Han tycker det är så enkelt tror jag och tar inte så allvarligt på det här. Han tävlar inte så hårt med sina konkurrenter utan kommer det upp någon på utsidan, ja då tycker han liksom: "Ja, en kompis att springa med". Sen när de inte kan följa med då tuffar han på själv i sitt eget tempo. Så har han gjort många gånger i Frankrike och förlorat några lopp på det där.
Den treårige hingsten ser även speciell ut på sättet han rör sig, både när han springer i hagen och när han springer på tävlingsbanan.
- Han har en otrolig svikt och spänst i sitt steg, jag har aldrig sett en häst med liknande steg, säger Karin Nilsson.

Seger innebär champagne
E3-finalen lockar med 800 000 kronor och avgörs som V75-7 (V75 med jackpot på 47 miljoner kronor) i Gävle på lördagen. Trots att Sinou Madrik tränas av Robert Bergh på Bergsåker räknas han som ett hemmahopp i helgen. Både ägarna och skötaren Karin Nilsson kommer från Gävle.
- Det känns sagolikt. Att han dessutom tillhör en av favoriterna är hur kul som helst. Han har bara gjort två lopp nu efter en lite längre vila och borde bli bättre efter det här loppet han fick på Romme. Han verkar ha tagit det loppet väldigt bra och sett bra ut i träning efteråt. Blir det seger måste vi fira stort. Det blir väl champagne, en härlig middag och sedan fest långt in på småtimmarna, säger Karin Nilsson.

Lars-Ove Pettersson
Lissi Gustafsson, Kanal 75