2009-06-04 01:27 #0 av: ThomasH

Adrian Chip och Järvsöfaks. Se där två stjärnor som saknades under Elitloppshelgen. Båda hästarna är med på lördag i stället då V75 avgörs i Östersund. Tävlingarna kryddas med en jackpot där en ensam vinnare kan vinna 33 miljoner kronor.

Spikarna då? Ja tidigare var det ju så att svenska folket bara hade sex lopp att tippa då kallblodskungen Järvsöfaks var med i V75.
Riktigt så är det inte längre. Järvsöfaks vinner i och för sig de flesta starter fortfarande, men inte alla. Med ålderns rätt har ungdomarna börjat sticka upp ibland mot gubben som vunnit sju av årets nio starter.
Uppgiften på lördag i V75-5 är Sven O Perssons minne, ett lopp Järvsöfaks är obesegrad i efter sju starter i karriären.
- Det är klart att man tror att han ska duga igen. Motståndet är inte det värsta men det är heller inga dåliga hästar i loppet. Troll Jokeren och Fakse är hästar på uppgång tycker jag, samtidigt som Mörtvedt Jerkeld och Bokli Eld är bra men håller på att plana ut lite. Nog tycker jag att han borde kunna slå de här hästarna. Han känns jättefin för dagen, säger Jan-Olov Persson som aldrig velat tippa loppen och lova runt på förhand ens när det handlat om Järvsöfaks.

Mådde gott i söndags
Formen på Järvsöfaks är i alla fall bra får vi veta. Många hade velat se kallblodskungen i Elitkampen på Solvalla, ett lopp han vunnit fem gånger.
- Jag tyckte att han kunde få stå över det loppet nu när han är 15 år. Även jag var hemma och såg loppen på tv och när Elitkampen gick stod Järvsöfaks i sin hage och mådde gott. Jag ser honom nu från fönstret, han sträcker sig under hagstaketet för att komma åt gröngräset en bit bort, säger Jan-Olov Persson som meddelar allt väl med formen på sin häst.

Adrian på väg upp
Östersund satsar hårt på sitt största lopp för året. Jämtlands Stora pris (V75-3) har hela 750 000 kronor i förstapris. Loppet blev bra igen i år med hästar som bland andra Dig for Dollars, Acclaim och Glen Kronos i startlistan.
Hästen som tilldrar sig störst intresse är emellertid Peter "Foppa" Forsbergs femåring Adrian Chip. En häst på väg upp.
Bergsåkers Robert Bergh tränar hästen som övertygade stort i årsdebuten 18 maj i Bollnäs då han kunde gå undan och vinna trots en löpning utvändigt Fama Currit i stentufft tempo.
- Det pratades om Elitloppet efteråt men det loppet har aldrig varit riktigt hett beroende på att hästen gjorde sig lite illa i hagen i vintras och årsdebuten blev senarelagd. Det finns flera bra femåringslopp både i Sverige och utomlands som han ska laddas mot i stället, säger Jimmy Jonsson, försteman i Robert Berghs stall.
Bär det av till ledningen från start?
- Ja, jag kan tänka mig att Robert provar att komma sig dit. Han har varit bra i några rundbanejobb på gården och ett lite skarpare jobb i förra veckan efter 1.24 full väg. Hästen känns bra men spelarna bör tänka på att han bara har ett lopp i kroppen och möter en del bra djur den här gången. Dig For Dollars och Glen Kronos är ju inte några som står stilla precis men det är klart att Adrian Chip ska räknas med chans, säger Jimmy Jonsson som lanserar 9 Västerbo Duval i V75-4 som stallets näst bästa segerchans på lördag.

Fotnot:
Tipslördag med direktsänd V75 har tagit sommaruppehåll. Under nio lördagar framöver blir det i stället Vinnare V75 i TV4 klockan 18.00-18.50. Tipslördag kommer tillbaka 8 augusti

Mikael Wikner, Kanal 75

Bilden publicerad t o m 2009-06-08.