2009-06-25 23:18 #0 av: ThomasH

V75-favoriten Access Tooma får inte starta i lördagens final av silverdivision i Gävle. Orsaken är att hästen inte var startberättigad i V75-försöket i Östersund 6 juni.

Access Tooma var inkvalad till V75-finalerna på Solvalla 30 maj under elitloppshelgen men då tyckte tränaren Tommy Hanné inte att hästen var i stridbart skick och valde att inte anmäla till det loppet. Istället anmälde han den femårige hingsten till Östersund veckan efter.
Men i och med att han valde att stå över Solvalla 30 maj innebar det automatiskt att hästen fick anmälningsförbud i två dagar. Anmälningarna till Östersund V75-tävlingar var 31 maj.
- Jag hade ingen aning att det var så här. Men STC har datorer som borde säga ifrån om en häst har anmälningsförbud. Men tydligen fungerar ingenting i det där huset. Nej, de borde byta ut hela jävla personalen, dundrar Tommy Hanné.

"Alltid tränarens ansvar"
På STC säger sportchefen Per Wetterholm så här om det inträffade:
- För det första är det trist. Men det är alltid tränarens ansvar att känna till reglerna.
Att Access Tooma inte var startberättigad i Östersund upptäcktes vid 16-tiden på torsdagen.
- Om den här typen av fel upptäcks inom 30 dagar ska resultatet åtgärdas. Det innebär att Access Tooma fråntas andraplatsen i Östersund och därmed är han inte heller inkvalad till lördagens final och har därför strukits, fortsätter Per Wetterholm.
Access Toomas ägare stall Oxalis förlorar de 62 500 kronorna som andrapriset i Östersund var värt och missar även chansen på lördagens förstapris på 250 000 kronor.
För att göra det svårare för liknande historier i framtiden kommer STC framöver att lägga in även anmälningsförbud av den typen Access Tooma hade på hästarna i sina datorsystem.

Lars-Ove Pettersson, Kanal 75

Bilden publicerad t o m 2009-07-02.