2009-06-19 02:47 #0 av: ThomasH

Kalmarsundspokalen i stället för Elitloppet. Hemmasonen Dan-Åke Olsson är nöjd med utvecklingen för stallkanonen Harpers Joker i vår. - Det är först nästa år vi hoppas han på allvar ska kunna hävda sig i lite större internationella sammanhang, säger Kalmaramatören inför starten i guldloppet, V75-3, på söndag.

Kanske låter det lite som en dålig ursäkt. Men Kalmarsundspokalen, med 150 000 kronor i förstapris, har faktiskt varit ett viktigt mål för Dan-Åke Olsson i vår och sommar.
Åtminstone har det blivit så. Harpers Joker har lottats till dåliga startspår i loppen på slutet och taktiken har mest handlat om att ta vad man fått med sig i form av prispengar.
- När vi lottats till spår sju och åtta har vi beslutat oss för att backa ner från start och kört på chans till slut istället för att ge oss in i någon spetsstrid. Hoppas vi får ett bra spår i Kalmarsundspokalen i stället har jag sagt och där är vi ju nu. Det blev perfekt på söndag, säger Dan-Åke Olsson vars guldklimp får trampa igång från innerspåret bakom startbilen.
Harpers Joker nämndes ett tag som en av de hetare svenska hästarna för Elitloppet. Dan-Åke Olsson hade tidigt sin åsikt klar att inte chansa med en start mot världens bästa hästar redan den här säsongen. När även den andre delägaren, affärsmannen Lennart Bäwerholm, var inne på samma linje, kunde Olsson kosta på sig att sänka ambitionerna något 2009.
Kalmarsundspokalen i stället för Elitloppet. I augusti tar man sats mot Jubileumspokalen (detta året ett lopp för femåringar) på Solvalla.
- Jag har varit med i Kalmarsundspokalen flera gånger med mina hästar men aldrig fått vinna så det vore förstås en höjdare om det blev seger på söndag. Det blev bästa tänkbara läge och taktiken blir så klart att Torbjörn (Jansson) kör för ledningen. Han är mycket snabb ut, hästen. Harpers Joker är som sin pappa, Andover Hall, vill vara först på två steg när man kör till med honom. Dilemmat tidigare har varit att det inte gått att ta upp honom när man väl laddat
Heltidsamatören Dan-Åke Olsson har även tolvårige Skogans Joker med i loppet.
- Från det där läget känns det som att han står med 20 meters tillägg. Hästen överraskar dock varje gång och kanske kan han ta en plats bland de tre ändå.

Grönt ingen bra uppladdning
Harpers Joker var tvåa bakom Arras i den senaste starten och var inte som bäst enligt tränaren.
- Jag säger inget om att vi var tvåa bakom Arras. Det som oroade var att han även höll på att bli av med andraplatsen då han stannade till kort före mål. Normalt är det inte många som kan ta ner Harpers Joker över ett upplopp. Det fanns fragment med slem i halsen efter loppet men största orsaken var nog att han var allmänt down de dagarna vilket jag kände redan på förhand. Jag tror att det hade att göra med att han fått i sig allt för mycket gröngräs i hagen han stod i då, säger Olsson som menar att han började känna igen sin häst igen efter medicinering och byte av hage.
Den där geisten han brukar framhålla i Harpers Jokers fall är tillbaka.
- Det blev ett mycket bra lopp och även om jag har den största respekt för motståndet tycker att det ser ut som en god segerchans.
Kanske ett spikförslag i jackpotomgången i Kalmar?

Mikael Wikner, Kanal 75

Bilden publicerad t o m 2009-06-25.