2009-06-16 20:07 #0 av: ThomasH

För tredje veckan i rad är det jackpot på V75. 46 miljoner kronor väntar en ensam vinnare när Kalmar enligt traditionen bjuder upp till midsommarfest. - Jag har två tänkbara vinnare. Både Tom Raider och Nobel Neo kan duga, hälsar Kalmartränaren Fredrik Persson.

- Jag har två tänkbara vinnare. Både Tom Raider och Nobel Neo kan duga, hälsar Kalmartränaren Fredrik Persson.
I dag är Fredrik Persson Kalmartravets hetaste tränare. Men vägen till positionen som nummer ett på hemmabanan har inte varit självklar.
Hårt arbete är en del av förklaringen - en annan är hästmaterialet.
- I början så jobbade jag mest med hästar från vår egna uppfödning och jag lärde mig mycket på att träna dåliga hästar. Man måste vara nere på botten för att kunna klättra upp, säger Fredrik Persson.
I dag ser stallet helt annorlunda ut än bara för några år sedan. På bara ett år har antalet hästar nästan fördubblats och största skillnaden är på unghästsidan, 18 tvååringar och 16 treåringar talar för en fortsatt ljus framtid.
- Det är faktiskt bra tryck även på ettåringar och jag har redan ett tiotal inbokade. Men det är lite så här travet har blivit. Vi som har flyt får in fler och fler och de som inte syns lika mycket får knappt in en enda häst.
Unghästarna är något som tilltalar Kalmartränaren extra.
- Just det här med unghästar, det älskar jag. Att lyckas få med en egen häst i årsgångsloppen är det bästa. Det slår till och med V75.
I dag har Fredrik Persson också en av landets mest spännande unghästar i stallet. Treåriga Viola Silas har tjänat 490 000 kronor på fem starter och vet ännu inte hur det känns att förlora.
- Det är sådana hästar man drömmer om. Hon är fantastisk. Hon är inte anmäld till oaks men det finns så mycket lopp att välja på.

Jackpot förgyller V75
V75 avgörs av tradition i Kalmar på söndagen under midsommarhelgen. En publikfest som i fjol lockade 6 363 besökare.
- Det är årets höjdpunkt här i Kalmar och man försöker matcha och få med så många hästar som möjligt i loppen. I år känns det som att det är ett extra drag kring det, dels för att det är jackpot och dels känns det som att det är en mycket spelvänlig omgång, säger Fredrik Persson.
Stallet selar ut tre hästar inom V75-spelet plus nyförvärvet Jack Z. i ett av ramloppen. Jack Z. som Fredrik Persson fick in i träning sedan Kalmarkollegan Rickard Alderborg hastigt avlidit efter en hjärtinfarkt i stallet för två månader sedan.
- Det blir lite speciellt efter det som hänt. Hästen känns i alla fall riktigt bra i träningen även om han är lite trög, men från ett dåligt läge tror jag att det blir svårt att vinna.
När det gäller V75-hästarna låter Fredrik Persson klart uppåt på två av dem.
- Tom Raider (V75-1) måste ha goda möjligheter. Åke Svanstedt är värst emot med Victory Love, men han får gå på utsidan om mig och så får vi väl hoppas att han är lite sämre än han varit på slutet, annars kan det blir svårt för oss att vinna.
- Nobel Neo (V75-4) har jag matchat mot det här men var inte säker på att poängen skulle räcka. Men nu är vi med och från spår ett gör vi ett försök att hålla ledningen. Om det lyckas är det nog min bästa chans under helgen.
- La Bella Still (V75-6) får det tufft från det här läget och det krävs tur. Kort distans är inte heller något plus för henne.


Lars-Ove Pettersson, Kanal 75

Bilden  publicerad t o m 2009-06-22.