2009-06-05 00:46 #0 av: ThomasH

Han har haft bakspår tre gånger i rad. Den här veckan har han framspår. Därmed tillhör Jenspeter Hornline de heta segerkandidaterna på V75. - Vissa hästar blir helt enkelt kaxiga när de får springa i ledningen, säger hästens tränaren Ulf Ohlsson

- Vissa hästar blir helt enkelt kaxiga när de får springa i ledningen, säger hästens tränaren Ulf Ohlsson.
Ulf Ohlsson är framförallt känd som en utomordentligt duktig kusk. Men han tränar också 24 hästar. En av stallets mest framstående hästar är Jenspeter Hornline, som gjort sig känd som en utpräglad frontrunner. När han hamnar bakom hästar tänder han helt enkelt inte till på samma sätt som när han får springa i ledningen.
- Från början var han nästan bäst bakifrån men de senaste åren har han vunnit mest från ledningen. Vissa hästar blir helt enkelt kaxiga när de får springa i ledningen och Jenspeter Hornline växer en klass där, säger Ohlsson.
Med den typen av häst är det ingen höjdare att bli lottad till bakspår, vilket Jenspeter Hornline har blivit tre gånger på raken. När lördagens startlistor till V75 på Östersundstravet lottades vände emellertid turen. I den avslutande avdelningen startar hästen från spår fem bakom bilens vingar och då distansen är korta 1 640 meter måste förutsättningarna anses nästan idealiska.
- Det klart att det ser vettigt ut på förhand. Jag tror att han håller ut de utvändiga hästarna från start men det finns någon startsnabb invändigt så vi får se om vi når ledningen. Men det klart att jag provar framåt.
Vilken är din rekommendation till V75-spelarna?
- Formen kanske inte har varit alldeles på topp på slutet men han har hela tiden varit fin i träningen och senast satt han fast med krafter kvar, vilket var positivt. Hannés häst (Access Tooma) är bra om den är i ordning. Annars tycker jag loppet är öppet. Jenspeter Hornline kan vara värd ett streck, säger Ohlsson, som ofta ligger lite lågt i förhandssnacket.

Tre chanser till
Utöver egentränade Jenspeter Hornline har Ohlsson tre lånestyrningar åt andra tränare på V75. Först ut är Ylva Bodins Mackie My (V75-1) som efter tre raka segrar galopperade senast.
- Springremmen gick av strax efter start och hängde sedan och slog på honom. Han galopperade trots det först 700 kvar och hade krafter kvar i det läget. Han har känts fin i de tre starter som jag kört honom men vid segrarna har han mött enklare gäng än vad han gör nu. Samtidigt tror jag att kort distans passar bättre än 2 140 meter som han gått på tidigare. Han kan öppna snabbt men taktiken är inte bestämd än. Jag har svårt att sätta in honom i loppet men utgångsläge och form är i alla fall bra.
I V75-2 hoppar Ohlsson upp bakom Svante Båth-tränade Lucky Luke. Han har gått bra hela våren men förlorade senast som favorit.
- Han håller bra form och gick bra senast också även om aktionen inte stämde perfekt för honom. Han gick barfota runt om då. Jag vet inte vad det blir för balans den här gången. (Svante Båth skriver på sin hemsida att det bara blir barfota bak den här gången reds.anm.). Kolgjinis häst (Mellby Regent) har visat fin form. Annars tycker jag att loppet är öppet och visst kan Lucky Luke dyka upp långt framme.

33 miljoner till ensam vinnare
I lördagens sportsliga höjdpunkt, Jämtlands Stora Pris med 750 000 kronor till vinnaren, ska Ohlsson köra Catarina Lundström-tränade S.J.'s Photocopy för första gången. Det vimlar av bra hästar i loppet men S.J.'s Photocopy är härdad i högsta klassen och senast slutade han trea i gulddivisionens final på Solvalla.
- Jag har sett honom en hel del och det är en bra häst med ett bra läge. Det är ett väldigt bra lopp men jag hoppas att vi kan vara med långt framme.
Om Ulf Ohlsson har lyckan med sig i lördagens V75-omgång återstår att se. Klart är i alla fall att man som spelare kan bli oförskämt rik om man har lyckan med sig. Det är nämligen jackpot på V75-spelet och en ensam vinnare med sju rätt kan bli 33 miljoner kronor rikare.

Ola Johansson, Kanal 75

Bilen publicerad t o m 2009-06-11