2009-05-19 21:02 #0 av: ThomasH

På lördag gör Sundons Gift sin andra start på svensk mark när han går ut i gulddivisionens final på Solvalla. Det handlar också om sista finslipningen inför Elitloppet för södra halvklotets bästa travhäst. På plats finns hästens ägare Neven Botica - och hans historia och kärlek till sin häst är något alldeles extra.

Som barn hade Neven Botica alltid hästar omkring sig. 
Som vuxen gör han internationell karriär inom gruvindustrin.
Han har visserligen tjänat en förmögenhet, men livet har varit en tung resa. När hans mamma drabbas av cancer, köper han sin första häst - och ger den till henne.
- Min mamma gick bort för ungefär tolv år sedan. Hon mådde väldigt dåligt av behandlingen Men hästen fick henne att leva upp. Om hästen skulle tävla var hon där, annars lämnade hon sällan huset.
- Jag minns när jag gick förbi totoluckan en gång. En kvinna for förbi med sådan fart att jag nästan föll omkull. Jag tänkte "vad är det som händer?" Det var min mamma... Jag skrattade och insåg att den hästen är fantastisk.
Därmed var Neven Botica själv hästbiten igen.
- Jag hade ett framgångsrikt företag och jag hade en passion för hästar så.jag jobbade mer för att tjäna pengar så jag kunde ägna mig mer åt hästar.

Två segrar i Inter Dominion
Några år senare äger han flera passgångare och har två segrar i Australiens största lopp The Inter Dominion med Take A Moment, som är hans enda travhäst.
Hästarna tränas av Tim Butt på Nea Zeeland - och 2001, när Varenne vinner Elitloppet, så deltar också Tim Butt med Lyell Creek.
Och Neven Botica reser till Solvalla.
- Efter den dagen drömde jag om att komma hit med en egen häst. Året efter var jag på en auktion av ettåringar i Auckland Nya Zeeland. Jag satt på läktaren och hästarna visades upp i parad. Då fastnar blicken på en av hästarna och när jag tittar i katalogen ser jag att han är en travhäst. Det var en ettåring efter Sundon och Landoras Gift. När jag såg honom tänkte jag att honom ska jag köpa, han kanske tar mig till Elitloppet.

Drabbas av en allvarlig sjukdom
Sundons Gift blir Neven Boticas andra travhäst, som Tim Butt tränar i Nya Zeeland. Men resultaten uteblir fullständigt - och samtidigt drabbas Neven Botica av en mycket allvarlig sjukdom som läkarkåren inte klarar av att diagnostisera.
- Jag behandlades av läkare men blev bara sämre. Jag var så sjuk att jag var nära döden. Då träffade jag en kinesisk läkare och han sa i princip att om jag skulle operera mig skulle han inte kunna hjälpa mig. Jag vände västerländsk medicin ryggen och förlitade mig till kinesisk läkekonst för att bli frisk.
Då ser Neven Botica en dokumentär på tv. Den handlar om en man som blivit dömd till ett liv i rullstol - och det är Chris Lang.

Drömmen om Elitloppet
- Dokumentären berättade om hur sjuk han varit och hur han tillfrisknat. Vid tidpunkten var jag själv väldigt sjuk. Jag pratade med Chris och var intresserad av hur han blev bättre eftersom han blev det utan hjälp från läkare. Jag frågade honom: "Vad var det som gjorde dig frisk?" Hans sa att: "Jag bara visste att jag skulle bli frisk!"
Det var sjukdomen som förde Neven Botica och Chris Lang samman. Sundons Gift flyttas till Chris i Australien och där tar han fem raka segrar direkt. När han vinner The Inter Dominion i februari så är han Australien och Nya Zeelands bästa travhäst.
-Jag hade ju den där drömmen för länge sedan, som jag fick lägga åt sidan. Jag sa till Chris ungefär tre månader innan Inter Dominion: "Om han vinner åker vi till Sverige". Och nu är vi här.
- Den här hästen kommer att följa mig resten av livet, antingen hos Chris eller hos mig. Han är inte till salu. Han är en väldigt speciell häst. Hans utveckling har följt mitt eget tillfrisknande. Han har tagit mig till Sverige.

Anette Eriksson Mörk, Kanal 75

Bilden publlicerad t o m 2009-05-26.