2009-05-19 21:09 #0 av: ThomasH

Vinnaren av guldfinalen är direktkvalificerad till Elitloppet. En av de hetaste kandidaterna är Standpoint. Men även om hästen vinner är det inte säkert att han startar. - Vi får se. Han måste bevisa lite mer i tuffare konkurrens innan vi vet hur bra han är, säger Stig H Johansson.

Ett Elitlopp utan Stig H Johansson har varit ovanligt de senaste deccenierna. Men i år är det inte säkert att trav-Sveriges champion kommer att ha med någon häst. Den som är aktuell är Standpoint som på lördag kan få en av de sista biljetterna. 
Standpoint kom till Stig H i vintras efter avslutad tävlingskarriär i USA. Den
femårige hingsten har vunnit två lopp på svensk mark, den snabbaste på tiden 1.11,6 från utvändigt om ledaren på Färjestad. De två senaste loppen har varit ännu mer imponerande. Först blev Standpoint tvåa bakom Harpers Joker på Solvalla och senast spurtade han mycket starkt som trea bakom Jaded och Latitud i Rättvik.
- Standpoint har varit fin i alla starter han har gjort här. Det är en stor, rejäl och välstammad häst som har hyggliga meriter ifrån USA. Inte några väldiga meriter men ändå skapliga, säger Stig H Johansson.
- Jag tycker att det är lite för tidigt att säga hur bra hästen är. Han måste bevisa lite mer i tuffare konkurrens innan vi vet hur högt vi ska placera in honom.
Om han vinner på lördag är han klar för Elitloppet. Vad säger du då?
- Det får vi se. Jag säger ingenting just nu i alla fall...
- Jag vill inte föregå resultatet. Först måste hästen vinna och sedan vill jag diskutera med ägarna. Jag har tidigare avböjt Elitloppet eftersom jag tyckt att hästen är för färsk. Den uppfattningen kvarstår litegrann. Vi ska inte vara med i Elitloppet bara för sakens skull, utan då ska hästen ha en chans att hävda sig och kunna ta sig till final.
Vad tror du om Standpoints möjligheter på lördag?
- Han känns fin i jobben och har fått ett bra startspår. Mot det här motståndet ska han kunna vara med och kriga i toppen.

"Hade slagit Jaded senast"
Erik Adielsson som har kört Standpoint på svensk mark har varit imponerad efter de senaste insatserna.
- Hästen har gjort allt rätt men även haft lite oflyt på slutet. Han skulle nog ha haft någon seger till i raden, säger Erik Adielsson.
- Näst senast borde jag kanske ha kört undan i sista sväng istället för att ta upp som jag gjorde. Och senast så rumplade han till och tappade rytmen 300 kvar. Utan den incidenten så hinner vi fram och slår Jaded.
- Man ska också tänka på att Standpoint senast gick i både andra- och tredjespår under loppet. De två som var först i mål gick båda på innerspår. Det är stor skillnad i högsta klassen.
Tycker du att Standpoint ska vara med i Elitloppet?
- Det är helt upp till tränaren att bestämma och jag har inga synpunkter på hans beslut.
- Men jag kan säga som så att han hade inte gjort bort sig i Elitloppet. Hästen har varit så bra och känts så fin att han inte hade kommit sist. Samtidigt är det tufft för en femåring att gå ut där och han är rätt så färsk. Det är många olika faktorer som spelar in om han ska starta eller inte, säger Adielsson.

Flera V75-chanser
Firma "Stig-Erik" har ytterligare fyra hästar till start i lördagens V75-omgång på Solvalla.
- Sahara C.Four (V75-2) gjorde ett bra lopp senast och gick en stark slutrunda ifrån kön. Han gjorde det dessutom på en fin tid. Utan att ha läst på motståndet så kan jag i alla fall säga att hästen duger bra i sin klass.
- Katjing (V75-5) var inget vidare senast. Han har haft svårt att hitta rätta formen men känns okej i jobben. Vi får ligga lågt med honom tills han visar bättring.
- Victory Power (V75-6) har gått bra i alla starter i år utom näst senast då han slog ihop och galopperade. Senast fullföljde han bra efter en tuff inledning och formen är bra på den kanten.
- Little Rainbow (V75-6) satt fast senast med gott om krafter kvar och kändes fin enligt Erik. Han var bra gången innan då han var nära att vinna. Det är inte omöjligt att både Victory Power och Little Rainbow har vissa möjligheter, säger Stig H.

Michael Carlsson, Kanal 75

Bilden publicerad t o m 2009-05-25.