2009-04-18 02:23 #0 av: ThomasH

Åke Svanstedt dominerar svensk travsport just nu. Han jagar sin femte seger i Olympiatravet och ska försöka upprepa bragden från i fjol. - Alla tre hästarna har toppform och känns bättre än förra året. Torvald Palema känns fantastiskt fin, säger Svanstedt.

Axevallatränaren kommer aldrig att glömma fjolårets succé. Den suveräna trippelsegern i Olympiatravet var egentligen osannolik. När det nu är dags för 2009 års upplaga är samma trojka vässade för nya stordåd. Med tanke på vilken form Svanstedts hästar har visat upp på slutet är det ingen utopi att det blir nya framgångar.
- Det har aldrig gått så bra för stallet som det gör just nu. Normalt sett brukar vi ligga lite lågt under årets första månader. Nu ligger vi över fyra miljoner kronor mer inkört än motsvarande tid i fjol. Jag har en otroligt duktig personal som ligger i och kämpar, säger Åke Svanstedt.

Fyra segrar i onsdags
Under onsdagen slog han till med fyra egentränade segrar inom V64. Stallets hästar har sprungit in 8,1 miljoner kronor och närmar sig 100 segrar hittills i år. I lördags på Rommetravet vann Finders Keepers på ett imponerande sätt i gulddivisionen. Han visade upp en enorm formförbättring gentemot starterna innan.

Toppform på alla tre
Åke Svanstedt har hittills vunnit Olympiatravet fyra gånger. Tre segrar med Gidde Palema och i fjol med Torvald Palema. Även Stig H Johansson har vunnit fyra gånger (Don Ego, Utah Bulwark, samt Queen L. två gånger). Nu kan alltså Svanstedt gå upp i topp. Torvald Palema, Finders Keepers och Adams Hall ser ut att vara vässade till tänderna inför finalen.
- Det låter konstigt att säga det men faktum är att hästarna känns lite bättre än i fjol. Sedan om de presterar bättre kan man väl nästan inte begära. Men de har toppform och Torvald Palema känns klart mycket fräschare än förra året. Han hade nog lite känning av sin kommande skada redan i Olympiatravets final, även om han då inte var halt.
- Finders Keepers är alltid bättre när värmen kommer och har repat sig från vistelsen i Frankrike. Det fanns förklaringar till varför han var dålig där nere. Sedan trivdes han inte alls på Vincennes bana. Nu är han återigen sig lik och han visade ju flera gånger förra året att han kan vara otroligt bra.
- Adams Hall har gått klart över förväntan i de senaste starterna. Jag tycker att hästen har varit riktigt fin. Han brukar nämligen vara lite loj i tävling i samband med att han har verkat i aveln. Tyvärr fick han spår lite långt ut bakom vingen och eftersom han inte är så snabb från början finns risken att han hamnar illa till. Det blir nog svårt att vinna därifrån.
Hur har stjärnorna varit i träningen efter senaste starterna?
- De har gått lugna intervaller i måndags och idag (läs torsdag). De ser mjuka och smidiga ut. Jag har inget att anmärka på någon utan är helnöjd med alla tre.
Var det någon tvekan om vem du skulle köra i finalen?
- Nej, jag tycker ändå att Torvald Palema är bäst. Han känns helt enkelt fantastiskt fin. Både han och Finders Keepers är ju startsnabba och väldigt speediga. Jag har väl vissa tankar om hur loppet blir kört men det är inget jag tänker berätta offentligt. Sedan är det heller inte så lätt som många tror att låsa loppet bara för att vi är stallkamrater och har bra spår.
Vilka av dina olympiahästar ska spelarna strecka?
- Ska man vara helt säker bör man nog ta med både Torvald Palema och Finders Keepers.
Av dina övriga V75-hästar, vilka ska spelarna beakta?
- Flea Southwind (V75-1)
var jättebra senast och har ett fint läge. Hon är snabb ut och gör hon om senaste insatsen kan hon duga.
- Sedan har flera av mina övriga hästar fått dåliga spår. Men Power Nap (V75-3) och Voodoo Hornline (V75-5) känns lite extra bra. Power Nap var ursäktad senast då han inte var helt bra i halsen. Han tränar bra och har hög kapacitet. Voodoo Hornline höll mycket starkt efter en tuff öppning senast. Någon av dem kan räcka med lite tur, säger Åke Svanstedt.

Michael Carlsson, Kanal 75

Bilder för fri publicering t o m 2009-04-24.