2009-04-01 21:54 #0 av: ThomasH

"Den som svarar honom brukar inte komma i mål" Commander Crowe är redo för comeback. På lördag ska segermaskinen kvala in till Olympiatravet i ett stjärnspäckat försök. - Han gick ett tufft jobb i torsdags och kändes riktigt bra. Den som svarar honom brukar inte komma i mål, säger tränaren Petri Puro.

Efter 26 segrar har Commander Crowe förlorat två gånger i rad. Nu är det dags för comeback efter snart tre månaders frånvaro. Det sker på lördag i Eskilstuna där årets hittills bästa travlopp äger rum. Tredje deltävlingen till Olympiatravet har samlat ett stjärnspäckat startfält. Commander Crowe får bland annat möta Torvald Palema, Adams Hall, Garland Kronos, Acclaim, Copper Beech, Dig For Dollars och Lie Detector. Tränaren Petri Puro har haft för vana att matcha sin ögonsten försiktigt tidigare. När han nu ger sig ut i hetluften direkt efter vilan torde han alltså ha mycket på "fötterna"...
- Tidigare har det handlat mycket om att vinna, vinna och vinna i varje start. Men nu när han är etablerad i högsta klassen så måste vi möta de bästa om vi vill vara med och tävla om de stora pengarna. Visst, vi kan välja ett vanligt snabblopp med 40 000 kronor i förstapris, men nu har vi bestämt oss för att vara med i toppen, säger Petri Puro.

Sjuk efter senaste starten
Commander Crowe senaste start var i V75-Mästaren på Åby i januari. Där fick han som jättefavorit se sig besegrad av Rocket Power och Peter Untersteiner. Detta trots att fuxen travade nytt rekord, 1.13,3 över medeldistans i voltstart. Efter det har den femfaldige miljonären haft en del problem.
- Han blev sjuk efter sista loppet och åkte på en virusinfektion. Det kan även ha varit så att han hade lite känning av det i loppet. Hästen fick därför en ofrivillig vila på fem veckor.
- Fast å andra sidan sprang han 1.10,8 sista varvet på Åby i tredjespår. Banan var opassande den dagen och han fick inget fäste. Efter loppet stod hästen och skakade i bakknäna så han tog lite stryk på vinterbanan. Med tanke på den prestationen kan han väl i och för sig knappast ha varit sjuk, säger Puro med ett skratt.
- När han blev frisk sattes han igång igen och har nu tränat i sex veckor. I torsdags testade jag honom i ett tuffare rakbanejobb. Anledningen var att jag ville prova och se om det var lönt att anmäla till Olympiatravsuttagningen direkt.
Hur fort körde du?
- De sista intervallerna gick i 1.10-tempo över 700 meter och han kändes riktigt bra. Efter det jobbet bestämde jag mig för att anmäla till Eskilstuna. Det här visar också det jag har sagt tidigare att hästen kan speeda riktigt fort om det behövs.
Vad säger du om uppgiften på lördag? Återupptar han segerraden?
- Vi fick ett bra spår samtidigt som Torvald Palema fick ett sämre läge. Däremot har ju de andra hästarna lopp i kroppen och på så vis en liten fördel. Commander Crowe har ingen toppform ännu och kommer att bli mycket bättre med ett lopp i kroppen.
- Vi får hoppas att han kvalar in till Olympiatravet för då tror jag att han kommer att vara riktigt bra i finalen.
- Samtidigt känner jag mig aldrig slagen på förhand med Commander Crowe. Han har ju aldrig varit sämre än tvåa någon gång och jag hoppas att han inte är det efter lördagen heller. Taktiken överlåter jag till Johnny Takter. Men det är ingen rolig häst att ha utvändigt om sig. Hittills har de som har svarat honom inte kommit i mål.
Blir det någon förändring i balans eller utrustning?
- Nej, han kommer att tävla barfota bak som vanligt. Johnny och jag har pratat om att lätta hästen framöver men det blir inte nu i alla fall.
Hur ser den fortsatta matchningen ut? Du har tidigare gått ut och sagt att det troligen inte blir något Elitlopp i år.
- Nej, Elitloppet känns väl inte sådär jätteaktuellt. Men man vet aldrig. Hästen kanske visar så pass bra form att man blir sugen att prova. Vi får se, jag har inte bestämt något hundraprocentigt ännu.
- Det finns så många andra lopp att välja på över medeldistans. Vi har bland annat storlopp som Kymi Grand Prix i Finland i juni, samt Copenhagen Cup. Det är ju inte så lång resa till det sistnämnda loppet. Däremot är Oslo Grand Prix uteslutet eftersom hästen är missgynnad av att man inte får använda körspö i Norge, säger Petri Puro.

Fotnot: På lördag har V4-spelet premiär inom V75. V4 kommer att utgöra de fyra sista V75-avdelningarna och meningen är förstås att ge de spelare som spruckit innan dess en chans att komma igen och uppleva spänning under hela dagen.

Michael Carlsson, Kanal 75

Bilden publicerad t o m 2009-04-06.