2009-04-03 00:49 #0 av: ThomasH

I fjol tog Åke Svanstedt en suverän trippel i Olympiatravet. I år säger han att Torvald Palema är ännu bättre. - Han är fräschare nu och känns otroligt laddad och löpsugen, säger Svanstedt.

Axevallatränaren blev under onsdagen delgiven misstanke om anstiftan eller medhjälp till djurplågeri, alternativt brott mot djurskyddslagen. Nu är förundersökningen i princip klar och det är upp till Kammaråklagaren Anders Gustavsson i Skövde att besluta om att väcka åtal eller inte.
- Jag har inte hunnit läsa igenom hela förundersökningen ännu. Jag kommer att ta hjälp av någon sakkunnig för att utreda hur pass stort lidande hästarna utsetts för när de får en elstöt. Om cirka tre veckor beslutar jag om det blir ett åtal eller inte, säger Anders Gustavsson.
Kan du säga något vartåt det lutar?
- Det vågar jag inte spekulera i just nu.

"Jag har blivit smutskastad"
Åke Svanstedt har hela tiden hävdat sin oskuld. Han vill inte närmare kommentera de senaste uppgifterna utan väljer att hänvisa till sin advokat Leif Silbersky.
- Jag har inga mer kommentarer att ge än det jag har sagt tidigare. Jag är oskyldigt anklagad och det här har skadat mig, min rörelse och min personal. Jag har inte gjort något olagligt och istället blivit smutskastad i media. Vid en eventuell rättegång hoppas jag att bli rentvådd en gång för alla, säger Åke Svanstedt.

Silbersky inte imponerad
Stjärnadvokaten Leif Silbersky säger att han inte är imponerad av vad som hittills har framkommit i vittnesväg.
- Jag är inte imponerad för fem öre. Det material som har presenterats för mig är väldigt tunt. Min uppfattning är att det inte skulle hålla juridiskt i en rättegång, säger Leif Silbersky.
Han fortsätter:
- Min klient förnekar brott och exakt vad anklagelserna består av vill jag inte kommentera. Men jag tror inte att det blir några rättsliga åtgärder mot Svanstedt.

"Exploderade av friskhet"
Rent sportsligt sett går det riktigt bra för Åke Svanstedt. Stallets hästar har hittills tagit 78 segrar i år och sprungit in 6,4 miljoner kronor. Det är ett par miljoner mer jämfört vid samma tidpunkt i fjol. Vid lördagens V75-omgång i Eskilstuna har han det väl förspänt på förhand. Svanstedt selar ut sex egentränade hästar, och mest uppmärksamhet riktas förstås i försöket till Olympiatravet. Förra året vann Torvald Palema Olympiatravet (och därmed är han redan klar för årets final), Adams Hall blev tvåa och Finders Keepers trea. En dryg månad senare skadade sig Torvald Palema men nu har stjärnhästen kommit tillbaka med besked. I comebacken på Åby var han rent formidabel vid en enkel seger.
- Han nästan exploderade av friskhäst när jag lyfte ut honom. Det var en våldsam acceleration 300 meter kvar. Nästan som en rivstart, säger Åke Svanstedt med ett skratt.
- Jag tycker att hästen känns fräschare i år än han gjorde i fjol. Han hade säkert lite känning av den kommande skadan i kotan, även om han inte var halt då. Efter årsdebuten har han varit fin i jobb och känns fortsatt fräsch. Han är också väldigt laddad och löpsugen för dagen.
Vad säger du om förutsättningarna i försöket till Olympiatravet?
- Det var synd att han fick bakspår eftersom han är så startsnabb. Commander Crowe ser väl ut som värsta hotet och han fick ju ett betydligt bättre läge. Men jag känner mig absolut inte slagen på förhand. Framförallt inte eftersom hästen känns så bra.
Din andra häst, Adams Hall, var trea senast på Jägersro. Kan han ta en finalplats?
- Han gick klart över förväntan senast. Jag var lite osäker på var jag hade hästen innan eftersom han hade betäckt en del ston. Tidigare har han då varit lite loj i tävlingen efter avelsarbete men nu var han riktigt fin. Det var synd bara att han inte blev tvåa så att han hade varit klar för finalen. Vi gör därför en start till och se om han kan kvala in. Det var ändå aldrig någon tvekan om att jag skulle köra Torvald då jag tycker att han är snäppet bättre.
Dina övriga V75-hästars chanser? Vilka ska spelarna beakta?
- Teaser Elegance (V75-6)
är min bästa chans i omgången. Han kändes jättefin senast på Bergsåker men snubblade sig i galopp i sista kurvan. Efter det avslutade han ruskigt fort över upploppet. Vi har inte hittat några fel på honom och hästen känns som vanligt bra i jobben. Trots bakspår över kort distans måste han ha en bra chans att vinna.
- Men det får inte strula för mycket för man kan lätt komma bort ifrån bakspår. I lördags på Jägersro tappade Power Nap 20 meter felfri i starten tack vare att nummer två, som han hade rygg på, galopperade.
Vem är näst bästa chansen?
- Det är Torvald Palema (V75-6).
Och sedan?
- Lamborghini S.T. (V75-1) har gjort allt rätt sedan han kom till mig och varit fin i tre raka segrar. Men nu är motståndet tuffare och läget är chansartat. Hästen känns fortsatt bra och det blir optimal balans, barfota runt om. Det blir för övrigt optimal balans på alla mina V75-hästar. Löser det sig under vägen kan han väl ha lite chans.
- Queen Silas (V75-5) gjorde ett bra lopp efter vila senast. Hon kommer att vara i ännu bättre form nu för det känns i träningen att hästen har gått framåt med loppet i kroppen. Hon har ett bra läge men möter samtidigt tuffare motstånd. Är väl inte helt borta om det klaffar fullt ut, men kanske att en platschans är mer realistiskt.
- M.T.Cherokee (V75-7) var fin när han vann i årsdebuten på 12,9. Han lär inte vara sämre nu men det behövs för att räcka till i Bronsdivisionen ifrån bakspår. Jag tycker även att hästen är bättre över kort distans. Det kan bli svårt att vinna och det krävs nog lite tur för att räcka fram. Fast helt avsågad tycker jag heller inte att han är, säger Åke Svanstedt.

Michael Carlsson, Kanal 75

Bilden publicerad t o m 2009-04-09.