Nyhter från Kanal 75

Tuffa syskon kan ordna familjefest

2009-02-27 23:02 #0 av: ThomasH

Förra året slogs de så våldsamt att storebror fick åka till operationsbordet. Nu är syskonen Mingla och Gift to Europe tillbaka.

På lördag kan de ordna en unik V75-dubbel till ett litet familjestall i Skåne.
Far och son Arne och Robert Nilsson har en sak gemensamt. Vid sidan av arbetet tränar de varsin travhäst. Så ser det ut på pappret, i verkligheten driver de ett litet familjestall som består av miljonären Gift to Europe och dennes lillasyster Mingla.
Pappa Arne står som tränare till den förre, Robert till den senare. Egentligen är det tvärtom.
- Ja, det är faktiskt jag som kör Europe och pappa Mingla. Det har bara blivit så och att vi har hästarna stående på varsin licens beror också på att det blev så från början. Mest tid i stallet lägger nog min fru Melinda som rider i skogen och pysslar om dem i största allmänhet, berättar Robert Nilsson.
Skador och sjukdomar har förföljt både Mingla och Gift to Europe genom karriären. Förra året startade de tre gånger, tillsammans.
- Det var inget roligt år när båda stod skadade. De gick i hage tillsammans då, men det slutade med att Europe åkte på en riktig smäll. Han är hur snäll som helst egentligen, men henne retade han och till slut fick hon väl nog. Sparken träffade så illa att det lossnade brosk i ett bakben och vi fick operera honom. Sedan dess har de gått åtskilda.

Måste passa på innan våren kommer
Syskonens skador kom att läka ungefär lika fort. I höstas gick de kvallopp och nu har framgångarna börjat komma. Gift to Europe har gjort två starter, en sylvass spurt i comebacken följdes upp av en enkel seger.
- När han sköt till som han gjorde sista 400 meterna i första starten blev jag så himla glad. Det kändes att han var som förr igen, säger Robert.
Förr ja, Gift to Europe har genom hela karriären visat prov på sällsynt hög kapacitet. Sina tio år till trots har han bara hunnit med 38 starter varav 17 slutat i seger, fyra gånger inom V75.
På lördag är han tillbaka i travets finrum.
- Det är verkligen roligt. Nu möter han Orso som jag blivit fruktansvärt imponerad av och jag ska villigt erkänna att jag inte riktigt vet var vår häst står för dagen. Om han redan är lika bra som tidigare. Han kändes i alla fall väldigt avslappnad och mjuk när jag körde honom alldeles nyss så lite optimistisk är jag ändå.
Ska Gift to Europe ta några fler V75-segrar så gäller det nog att passa på de närmaste veckorna.
- Ja, han har ju hela livet hämmats av sin pollenallergi. Den slår till direkt de första varma dagarna på våren, då blir han orkeslös och kan inte tävla. Veterinärerna har sagt att sådant kan avta med åldern så det hoppas vi fortfarande.

Som en pansarvagn
Två år yngre Mingla har inte samma meriter att skryta med, men kommer till det här loppet med två raka segrar i bagaget.
- Precis som sin bror är hon stenhård i psyket. Båda hästarna vill verkligen tävla och vara först. Även om de har ont så fortsätter de, det är inte bara positivt och förmodligen förklaringen att båda varit så skadedrabbade. I senaste starten var hon inte alls som bäst och travade illa, men kämpade in i mål och vann ändå, säger Robert som efter det tog hästen till veterinären för en ordentlig genomgång.
- Det var flera saker vi fick åtgärda. Nu känns hon fräsch och fin igen, men formen är förstås lite svårbedömd med tanke på att hon haft en paus.
Ändå ser Robert Nilsson lillasyster som den bästa segerchansen på lördag.
- Det ser enklare ut för henne. Och hon är en riktig pansarvagn som faktiskt verkar trivas allra bäst när hon får gå utanpå ledaren.
Mamman till de båda heter Ming Brodda. Hon var själv en bra tävlingshäst som vann V65 på sin tid. Vid 21 års ålder bor hon i samma stall och kan alltså hålla ett öga på sina framgångsrika avkommor.
- Pappa hade börjat med hästar ett par år innan, men hon var genombrottet. Det var väl 15 år sedan hon vann V65 nu, men jag minns det fortfarande och roligare än så kunde man inte ha på den tiden. Hon är förresten dräktig igen och nu hoppas vi på en hingst, alla avkommor sedan Gift to Europe har ju konstigt nog blivit ston, säger Robert Nilsson.

En dag att minnas
Det är få tränare förunnat att ta en dubbelseger på V75. Att ett litet familjestall med bara två tävlingshästar skulle lyckas känns fullständigt osannolikt. Men för ett år sedan trodde nog varken Robert, Arne eller Melinda att deras två gunstlingar skulle stå på startlinjen samma V75-dag. På lördag är det dags.
- Jag tror att det kommer gå bra. Hur bra vågar jag inte säga. Men framförallt blir det ruskigt roligt. Jag hoppas det blir en dag att minnas.

Robin Johansson, Kanal 75

Bilden publicerad t o m 2009-03-02.

Anmäl
2009-03-17 01:24 #1 av: Holkyklubbanloob

Hejja Tobbe en seger ialla fall!

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.