2009-01-26 18:11 #0 av: ThomasH

Charles Degiorgio lämnade solen och Medelhavet för sin dröm. I dag gör 37-åringen från Malta succé som travtränare i Sverige - och på lördag kan han inrama V75-spelet med Superior As och Lucas Ness.

Hemma på Malta tillhörde Charles Degiorgio de bästa kuskarna och han har vunnit närmare 500 lopp på Marsa Racetrack.
Men livet som kusk på den lilla medelhavsön var tufft och för tre år sedan flyttade "Charlie", som vännerna kallar honom, till Sverige.
Den svenska karriären inleddes på Jägersro, men ganska snart gick flyttlasset till Mantorp. I Sya, någon mil från Mantorp, finns i dag 24 hästar i stallet.
- Att träna och tävla är det roligaste jag vet och jag hoppas att stallet ska kunna växa ytterligare. Jag har 32 boxar i stallet.
I november fick Charles Degiorgio svensk proffslicens.
- Det är det bästa som hänt mig. Det har förändrat allt. Jag har till exempel fått in en del svenskägda hästar i träning och det har länge varit ett av mina mål, säger Charles Degiorgio.
Men fortfarande ägs den största andelen hästar i stallet av landsmän.
- Det handlar om ungefär 70 procent.

Segerprocent på 20
2008 blev ett mycket bra år för Mantorptränaren och stallets hästar tjänade drygt 1,9 miljoner kronor.
2009 har också börjat positivt med 350 000 kronor inkört hittills. Som kusk ståtar Charles Degiorgio med en segerprocent på 20.
- Det är hästarna som är bra, inte kusken. Men samtidigt kör jag lite mer avslappnat sedan jag blev proffs och då går det också bättre. Jag hoppas vi ska få ännu bättre siffror i år.
I hembyn Qormi, Malta, var det 16 grader och solsken på måndagen. I Östergötland var det snöblandat regn och strax över nollan.
- Jag kan inte påstå att jag gillar den svenska vintern. Att det är kallt bryr jag mig inte om, det är bara att klä på sig. Problemet är att när det fryser blir träningsförhållandena för dåliga, säger Charles Degiorgio.

Hoppas på revansch på Orso
Men att det skulle vara dåliga träningsförhållande syns inte på Charles Degiorgios hästar. I lördags blev Superior As tvåa efter en heroisk insats utvändigt där han tvingade favoriten Orso till nytt banrekord för att hålla undan på V75 i Halmstad.
-  Jag blev imponerad av min häst. Han hade inte startat på en månad och jag hade tänkt ge honom ett snällt lopp, men han blev lite het och jag trodde han skulle tröttna.
Superior As kan få revansch på Orso i lördagens V75-finaler i Örebro.
- Normalt sätt ska min häst gå framåt med det senaste loppet i kroppen. Han verkar även ha tagit det på ett bra sätt och äter och ser ut som han ska efteråt. Vi fick bakspår den här gången och blir det bara högt tempo på loppet kan det passa bra. Orso är bra, men jag tror alltid på min häst, säger Charles Degiorgio.

Mycket tapper i Rikschampionatet
Förutom Superior As i V75-1 har Charles Degiorgio även Lucas Ness till start i V75-7.
- Det är debut över tre kilometer och hur han klarar distansen är förstås ett frågetecken. Men jag tycker att han gjorde ett mycket bra lopp som tvåa i finalen av Rikschampionatet senast när han hängde i tredjespår hela sista varvet senast. Det ska bli spännande på lördag. Hästen tränar i alla fall mycket bra.

Lars-Ove Pettersson, Kanal 75

Bilden publicerad t o m 2009-02-02.