2009-02-21 12:52 #0 av: ThomasH

I november bytte toppkusken Stefan Söderkvist ut en höftled. Nu är han tillbaka på banan. I Axevallas jackpotkryddade V75-omgång kör han tre hästar. - Kan du Candy är min bästa chans på förhand, säger han.

Att travhästar måste opereras, fräschas upp och åtgärdas är inget ovanligt. Men ibland måste även kuskarna "repareras". Efter att länge ha dragits med en dålig höft och väldiga smärtor valde toppkusken Stefan Söderkvist att lägga sig på operationsbordet i november. Nu är han tillbaka i matchen, som en fräschare och faktiskt också vaknare kusk.
- Visst kan man säga att jag är en vaknare kusk nu, säger Söderkvist med ett skratt.
- Jag slipper smärtan som brukade komma när jag kom hem på nätterna och skulle sova, så nu sover jag bättre.

Tre veckor i Thailand
Det tog tre månader efter operationen för Söderkvist att åter svinga sig upp i sulkyn och det går inte att ta miste på att han har längtat tillbaka till travbanorna.
- Det klart att jag har varit sugen och speciellt mot slutet när jag känt mig bättre och bättre hela tiden. Men operationen och rehabiliteringen har funkat jättebra och jag kan inte vara annat än nöjd med hur allt har fortskridit.
Vad har du ägnat all ledig tid åt?
- Så länge rörligheten var väldigt begränsad läste jag mycket och så blev det mycket tid framför TV:n och datorn. Efter det har jag promenerat mycket, först med kryckor och sedan har jag ökat på allt eftersom. Och de sista tre veckorna var jag i Thailand. Det var helt perfekt!

Voltstart ett frågetecken
Söderkvist tycks inte heller ha tappat några kunder på uppehållet. Sedan comebacken på Mantorptravet i måndags har han varit uppsatt bakom 13 hästar. Än så länge har det inte blivit någon seger men den kan komma under lördagen då Söderkvist kör tre hästar när 65 jackpotmiljoner ska fördelas ut till V75-spelarna. Mest tror han på Kan du Candy i V75-2.
- Kan du Candy känns som min bästa möjlighet. Hon är rask ut bakom bilen men nu är det voltstart och jag vet inte riktigt hur snabbt hon kan öppna. Jag provar från start men om hon får gå i ledningen eller bakifrån har ingen betydelse. Det viktiga för henne är att det blir fart på loppet. Det är en jättefin travare som varit bra tidigare och säkert kommer att vara bra nu också.
Vad kan du säga om de andra två du kör?
- Benny Palema (V75-3)
har jag aldrig kört så honom kan jag inte uttala mig om.
- Sörgårdens Filippa (V75-5) är en ärlig häst som gör vad hon kan i loppen. Hon verkar ha utvecklats men det var längesedan jag körde henne och det är svårbedömt för mig hur långt hon räcker.

Ola Johansson, Kanal 75

Bilen publicerad t o m 2009-02-27.