2009-01-30 18:15 #0 av: ThomasH

Stefan Pahlefors har oerhört svårt att ta en förlust. Tur då att han nästan alltid vinner. På lördag kan Trubadur höja den imponerande segerprocenten ytterligare.

Med en bakgrund som idrottsman på absolut högsta nivå borde Stefan Pahlefors kunna ta både vinster och förluster.
Men riktigt så är det inte.
- Nej, jag tycker att det är så otroligt trist att förlora och mår inte alls bra när det går dåligt. Egentligen har jag aldrig tyckt att det är roligt att köra lopp, men samtidigt som tävlingsmänniska tycker jag att det är otroligt roligt när det går bra.
Stefan Pahlefors har i dag endast en häst på träningslistan.
- Jag jobbar lite som hovslagare också. Men två, tre hästar känns lagom. Jag har en fölunge på gång, säger 53-åringen.
Som mest hade Stefan Pahlefors 35-40 hästar i träning.
- Det passade inte mig alls. Jag vill gärna ha kontroll på alla detaljer och det går inte när det är för stort. Jag var kanske lite oförberedd när stallet växte och minns att jag jobbade dygnet runt. Det fungerade inte.
Under några år bytte Stefan Pahlefors karriär och jobbade på travskolan Kvinnersta där han var ansvarig för praktikdelen.
- Men när skolan flyttades till Wången slutade jag.

Åtta V75-segrar
Nystarten som tränare på Örebro blev succéartad och tillsammans med stjärnan Reel Mees syntes Stefan Pahlefors ofta på V75.
- Jag tror Reel Mess tog åtta V75-segrar. Han är förresten gårdshäst här hemma och jag kör honom då och då och det är en pigg 19-åring.
Framgångarna med bland andra Reel Mess, och bland annat ett championat på Örebrotravet 1996, gjorde att det åter blev kö till stallet.
- Men jag ville inte. Jag ledsnade helt.
Stefan Pahlefors kände sig inte hemma, men efter några år hittade han vad han sökt. I dag bor och lever han på sörmländska landsbygden, i Björkvik.
- Det ligger precis mitt i en triangel mellan Katrineholm, Nyköping och Norrköping.

Har två SM-guld
Stefan Pahlefors var landslagsman i modern femkamp som junior. När han blev senior specialiserade han sig på värja och ingick i det svenska fäktningslandslaget i tio år. Bland meriterna finns ett par SM-guld i lag.
Det kunde även ha blivit ett OS-guld i Moskva 1980.
- Jag var reserv på hemmaplan, det var lite bistert.
Idrottar du något i dag?
- Jag springer väldigt mycket, ungefär sex dagar i veckan.
Hur blev du travintresserad?
- Jag har alltid varit hästintresserad. Men riktigt travintresserad blev jag först i lumpen som jag gjorde på K1 tillsammans med bland andra Torbjörn Jansson.

Körde endast ett lopp på två år
I ett par år syntes knappt Stefan Pahlefors alls och under 2005-2006 körde han bara ett enda lopp.
- Det passade mig alldeles utmärkt. Jag mår som jag sa dåligt när det går dåligt och egentligen vill jag bara starta när jag har bra chans.
Men så lossnade det för egna uppfödningen Trubadur. Hästen som tidigare mest bråkat och knappt gått att köra in, hittade sig själv hos Stefan Pahlefors kompis och före detta kollega på Örebrotravet, Lars Friberg. 
- Mina andra hästar uppskattar vara på landet och springa i stora hagar. Men Trubadur är inte sådan, han är fokuserad på att tävla och nöjd med livet inne på en bana. Och eftersom det fungerar så bra så vill jag inte ändra på något och ta hem honom, berättar Stefan Pahlefors.
Det är också Trubadur som ligger bakom Stefan Pahlefors höga segerprocent de senaste säsongerna, 71 procent i fjol och 50 procent segrar i år.
På lördagen tillhör Trubadur favoriterna på V75 på hemmaplan.
- Lasse körde sista jobbet med honom och han var nöjd. Det som stör mig lite är att hästen var lite hetsig i Sundsvall senast. Jag tycker läget är ett stort frågetecken. Jag skulle gärna köra i ledningen, men om det går att försvara innerspåret på Örebro, det vet jag inte.

Lars-Ove Pettersson, Kanal 75

Bilen publicerad t o m 2009-02-05.