2009-01-07 21:40 #0 av: ThomasH

På lördag är det Bergsåker i Sundsvall som står värd för V75. Då hoppas hemmasonen Jimmy Jonsson, andretränare hos Robert Bergh, att stallets hästar rivstartar det nya året. - Juan Carlos är vår hetaste chans, säger han.

För ganska precis ett år sedan valde Jimmy Jonsson att avveckla den egna tränarrörelsen och istället nappa på erbjudandet att bli andretränare under Robert Bergh i Bergsåkers vinstrikaste stall.
- Jag är jättenöjd med det nya jobbet och har i dagsläget inga som helst funderingar på att dra igång en egen rörelse igen, säger Jonsson.
Hur ser dina arbetsuppgifter ut?
- Jag har inga egna passhästar men jag är med och kör fort och grejar på fortkörningsdagarna. Och så sköter jag om hemsidan (www.robertbergh.se). Den lägger jag ner ganska mycket tid på och försöker få den att funka så bra som möjligt. Jag har inte hållit på med datorer förut utan har fått lära mig det nu. Det är jäkligt roligt och en bra grej att kunna, säger Jonsson.
En annan uppgift som Jimmy Jonsson har i stall Robert Bergh är att sköta mycket av kontakten med media. En roll han trivs bra med.
- Det är inga som helst problem. Tvärtom är det kul att få vara med och prata. Det är ju ganska stor skillnad jämfört med hur det varit förut, innan jag började hos Robert.

Juan Carlos hetaste chansen
En annan stor förändring för Jonsson är att han i och med det nya jobbet kör betydligt mindre lopp än tidigare. 2007 körde han 238 lopp. Att jämföra med fjolårets 18 uppsittningar.
- Det har jag inga problem med. När jag började sa Robert att jag fick köra åt andra tränare men jag kände själv att det kunde gå ut över jobbet och därför sa jag ifrån mig alla amatörstyrningar. Visst tycker jag att det är jättekul att köra lopp de gånger jag gör det men att jag kör mindre nu än tidigare är inget som stör mig.
På lördag är det chefen Robert Bergh och Bergsåkerkollegan Ulf Eriksson som sköter tömmarna bakom stallets hästar. Jonsson uppgift är då att se till att allt rullar på som det ska bakom kulisserna. Vill det sig väl kan det bli flera segrar och bästa chansen tycker Jonsson kommer i den sista V75-avdelningen.
- Juan Carlos (V75-7) gjorde ett bra lopp som trea i V75-finalen på Solvalla senast men var ändå lite segare än vi hoppats på. Som jag uppfattade det hade han fått punktering i sista sväng och det kanske var förklaringen. I jobben känns det inte som något formtapp i alla fall. Kort distans är lite ovant för honom och det är några bra hästar med i loppet. Men jag tycker ändå att han ska vara med där framme och som jag ser det är han vår hetaste chans i omgången.
Vad kan du säga om era övriga V75-hästar?
- Best Defence (V75-1)
går jämnt och bra och håller fin form. Men han får tufft att vinna på lördag.
- Då har Hugg Lloyd (V75-1) lite större chans. Han gjorde ett jättebra lopp på Solvalla senast när han slutade trea från utvändigt ledaren. Jag tycker att han ska ses som en outsider och streckar man några stycken kan man ta med honom.
- Lill Arvid (V75-2) har också gått bra på slutet. Inför senast hade han tagit två raka från ledningen och senast gjorde han ett bra lopp mot hyggliga hästar från utvändigt ledaren. Det verkar bra med honom efteråt. Han kan öppna ganska snabbt bakom bilen och borde hamna bra till.
- Staro Cold Carat (V75-2) är en bra häst med bra form och det känns som att han är numret större än Lill Arvid. Senast fick han lägga två speeder för att komma till ledningen och med tanke på det höll han starkt. Även om han har ett besvärligt utgångsläge måste han vara ett tidigt streck.
- Akjas Funnymaker (V75-6) har vi fått kvala om efter att han varit lite för peppad från start och gjort bort sig några gånger på slutet. Som det känns i träningen är det nog inget fel på formen men det gäller att han håller sig i skinnet. Han är inte snabb från start men från spår två borde han ändå hamna skapligt till. Då det inte är den allra värsta silverdivisionen kanske han kan vara ett skrällbud, förutsatt att han sköter sig.

Ola Johansson, Kanal 75

Bilden publicerad t o m 2009-01-12.