2008-12-26 21:17 #0 av: ThomasH
juancarlos-berghrobertpris120-081226-192024.jp

...Robert Bergh som fyllde 40 år 22 december och åker till Solvalla för att starta två hästar i V75-finalerna på lördagen.

Var firade du 40-årsdagen?
- På min restaurang i Sundsvall. Den är färdigrenoverad nu, men har inte öppnat ännu. Det blev en liten invigning av lokalen och får jag säga det själv så var det en mycket bra debut. Det var många roliga kollage, tal och festande. När vi slutade var det nog mer morgon än natt.
Känner du dig gammal nu?
- Bara om man tittar i almanackan. Någon frågade mig om jag äntligen mognat, men det är det väl bara frukt som gör?
Betyder det att julfirandet hamnade i skymundan?
- Ja, men så brukar det vara. Julen blir alltid betydligt lugnare än min födelsedag
Vilken var den bästa presenten?
- Jag fick mest massage och vin från alla. Plus fotvård, bara en massa mysgrejer. Det verkar som att folk vill att jag ska börja ta det lugnt.
Har du varit nöjd med året i övrigt?
- Ja, det måste jag säga. Även om jag inte kört in lika mycket pengar som förra året så tycker jag det varit större bredd på stallet. Alla tio treåringar har till exempel tjänat över 150 000 kronor.
Tränar du inte fler treåringar än så?
- Många verkar tro det. Men jag brukar ligga på åtta-tio stycken varje år. Generellt gissar folk alltid på att jag tränar fler hästar än jag gör, men vi ligger på knappt 80 just nu och har plats för 85 här plus tio till i Frankrike.
Vilket är ditt starkaste travminne från i år?
- Då måste jag säga två saker. Ett bra och ett dåligt. Det tunga var när jag åkte till Sprintermästaren i Halmstad och på vägen ner fick veta att Adrian Chip fått feber. Då kändes det jobbigt. Det positiva handlade också om Adrian, att han fick avsluta säsongen så bra med två storloppsvinster.
Är det honom du har högst målsättningar med nästa år också?
- Ja, såklart. Det är ju min "mjölkko", den som kan vara med i loppen med de riktigt stora pengarna. Men jag har även stora förhoppningar på mina franska hästar. Tvåårige Sinou Madrik har till exempel tjänat över 600 000 kronor utan att så många i Sverige hört talas om honom. Han har några stora lopp till i vinter och blir riktigt spännande nästa säsong.
Vad säger du om lördagens V75-hästar, har de åkt till Solvalla redan?
- Nej, transporten går tidigt i morgon bitti, det hinner vi med.
Vi börjar med Lamal Jubb (V75-2), han såg ut att ha krafter kvar i mål senast.
- Ja, det var rubbet sparat och jag tycker han känts klart positiv i sina två senaste starter. Tidigare var han väldigt nervös och stressad bakom bilen, men nu har han lugnat sig och när han inte behöver tappa en massa från början varje gång betyder det att han kommer att få betydligt bättre resultat.
- Loppet ser öppet ut och jag tycker inte alls han är avsågad. Skulle banan bli riktigt fin är jag dessutom sugen på att prova barfota runt om för första gången.
Juan Carlos (V75-5) är ett riktigt förvandlingsnummer som har sex raka segrar i din regi. Blir man stolt när man lyckas så bra med en ny häst?
- Stolt vet jag inte. Mer nöjd när man känner att man listar ut problemen. Hästen var grov i gången då han kom, men har blivit smidigare och smidigare hela tiden. Jag visste nästan ingenting om honom, det är först efteråt jag fått höra att han ansågs som väldigt lovande då han var yngre.
Hur blir taktiken från spår sju?
- Det är ingen raket från början, men däremot en sådan häst som man kan köra framåt med eftersom han är tuff och oöm. Skulle vi hamna utvändigt ledaren så känns inte loppet kört för det. Senast överraskade han dessutom med att fungera på brodd, men nu siktar vi på att återgå till normal balans. Det är klart att jag måste tro på honom.
Lycka till på Solvalla då.
- Tack för det.

Robin Johansson, Kanal 75

Bilden publicerad t o m 2009-01-02.