2008-12-21 23:23 #0 av: ThomasH

I väntan på julafton körs det en extra V75-omgång på tisdagskvällen. För Stefan Persson är det en alldeles speciell dag. Han fyller nämligen 35 år den 23 december.

- En V75-seger med Bring Me Back, det är den bästa födelsepresenten jag kan önska mig, säger Halmstadtränaren som tillhör Sveriges ledande träningsstall.
1 juni i år slog tränarna Kari Lähdekorpi och Stefan Persson ihop sina rörelser. De tävlar sedan dess under den förres flagg och har för dagen 178 hästar i träning. För Perssons del innebär samarbetet att han "försvunnit" ur statistiken som egen tränare. Å andra sidan har han fått köra fler och större lopp. Dessutom är han en del av den gastkramande fighten om tränarchampiontatet i Sverige. När detta skrivs har stall Lähdekorpi precis nått upp i 30 miljoner kronor och kopplat ett drygt halvmiljonsgrepp på Stig H Johansson.
- Det är klart att jag bryr mig om det och man märker att alla anställda i stallet gör det också. Visst finns det ännu större saker, som att vinna Kriteriet till exempel, men för en tränare gäller det trots allt att köra in mycket pengar och det är klart att vi vill vinna allihop. Kari också även om han kanske inte visar det alla gånger.
Ett tecken på det är att stallet startar hela 37 hästar under perioden 19-23 december. Av dessa ingår åtta i onsdagens extra V75-omgång och fem kommer att köras av Stefan Persson. Kanske en födelsedagspresent från chefen?
- Jag vet inte. När det inte gäller hästarna i mitt eget stall vid banan så lägger jag mig aldrig i vilka jag får köra. Men självklart är det extra roligt att få vara med i V75.

Rutin viktigare än talang
Både vad gäller pengar och segrar går Stefan Persson mot sitt klart bästa år i sulkyn.
- Jag har fått köra mycket mer i år och det är vad som krävs för att utvecklas som kusk. Man kommer ingenstans om man kör fyra lopp i veckan. Visst har vissa mer talang än andra, men löpkörning handlar för mig i första hand om rutin.
Så du är en bättre kusk idag än för ett år sedan?
- Vad tycker du själv? Frågar du mig så anser jag det, absolut, säger Stefan Persson innan han ger följande rapport om tisdagens hästar:
- 4 Mönster (V75-1) kändes lite seg senast och hängde inte med i den snabba avslutningen. Han ska kunna lite bättre än så, men möter tuffa hästar och får jaga pengar.
- 7 Trustworthy Ås (V75-1) gjorde ett klart godkänt lopp utanpå ledaren senast. Han är nog den aningen vassare av våra två för dagen. Jag tror ändå det blir svårt att vinna med dessa förutsättningar.
- 3 M.T.Buffett (V75-2) känns betydligt mer intressant. Han har fått några lopp i kroppen efter vila och ser fin ut för dagen. Formen är uppåt och det är en häst som borde kunna klättra lite i klasserna. Han ska absolut ses med vinstchans.
- 4 Alvena Nancy (V75-4) gjorde några riktigt bra lopp då hon kom till oss. På sistone har hon haft lite oflyt och inte fått till det, men jag tror formen sitter där fortfarande. Fjärdespår innebär viss galopprisk, kommer vi iväg ska hon duga långt.
- 13 Look Sun (V75-4) lever på sin styrka och hann inte riktigt med på de snabba banorna i somras. Hon springer lika fort den här årstiden och fick äntligen full utdelning senast. Jag blir inte överraskad om hon kan runda till seger här också.

Hoppas på Bring Me Back
- 3 Napoleon Knick (V75-5)
är beroende av att få smyga. Läget passar för att komma ner till sargen och ge honom ett passande lopp. För att han ska vinna V75 krävs nog att det klaffar perfekt.
- 10 Bring Me Back (V75-6) ligger mig extra varmt om hjärtat eftersom jag tränat honom från början. Han visade sig lida av halsproblem efter sista starten i somras och är opererad under uppehållet. Jag var mycket med insatsen i comebacken. Vi blev över från början, men hästen gick med full fart över mål och kändes fin. Han ska givetvis vara vassare nu. Jag håller honom mycket högt och hoppas på seger.
- 11 Capricorn Label (V75-7) hade krafter kvar senast och är uppåt för dagen. Det hjälper inte den här gången då vi fått en svår uppgift.
En svår uppgift låter det också som att hinna hem till julgröten om man bor i Halmstad och ska köra lopp på Solvalla på kvällen 23 december.
- Ja, det är väl inte helt lyckat. Men jag åker till mina föräldrar i Skara efter tävlingarna. Där hämtar jag mina barn, sedan kör vi ner till Halmstad på morgonen och firar en lugn jul. Det riktiga firandet med hela familjen sparar vi till söndagen istället.
Hur är det med julklappar då, önskar du dig något speciellt?
- Får jag en V75-vinst i födelsedagspresent så räcker det. Jag brukar inte önska mig något dagen efter. Det räcker att mina barn är glada och får en trevlig julafton.

Robin Johansson, Kanal 75

Bilden publicerad t o m 2008-12-25.