2008-12-04 22:50 #0 av: ThomasH

Till Paris, till Paris... Stefan Hultman drömmer om den stora kraftmätningen i slutet av januari. På vägen dit tänker den vakne Triton Sund tangera ett V75-rekord. - Jag ser gärna att han inte bara tangerar utan även slår rekordet, säger tränare Hultman.

Om Triton Sund vinner årets nionde V75-seger på lördag blir han tillsammans med Tout ou Rien den häst som vunnit flest V75-lopp under ett och samma år. Även om Tout ou Rien har samma antal segrar så har Triton Sund tagit samtliga i den högsta divisionen: gulddivisionen.
- Det vore kul att ta hem både loppet på lördag och sedan finalen den 27 december. Jag tror till och med att finalen kan bli enklare än loppet i Halmstad. Varken Colombian Necktie eller Commander Crowe ska väl starta där, funderar han.
Triton Sund har inte startat sedan i slutet av oktober och det märks hemma på gården.
- Han är lite laddad så nog känns det att han varit ifrån tävlandet i några veckor, säger Hultman glatt.

Lag på vaccination
Halmstadstravet har under den senaste veckan drabbats av A2-virus. Ett luftburet virus som bland annat ger hästarna hög feber.
- Det är klart att jag blev oroad när jag hörde det. Jag kommer att se till att vi får ett stall långt ifrån det område där de smittade stått och sedan får skötaren Lisa Aspman inte gå runt på området med Triton Sund. Det finns inte så mycket mer jag kan göra, konstaterar Hultman.
- Jag tycker verkligen att det borde vara lag på att alla hästar ska vaccineras. Jag har precis vaccinerat de hästar som inte ska starta inom den närmaste tiden. Jag gör det varje kvartal och tycker att det hjälper. Jag har inte haft A2 hos mig på över tio år och jag inbillar mig i alla fall att det beror på att jag är så noga med vaccinationerna.

Stefan och Örjan har en dröm ihop
Att Hultman drömmer om en seger i Prix d'Amerique har inte undgått någon travintresserad. Men även kusken Örjan Kihlström drömmer om en viktoria i världens kanske tuffaste travlopp.
- Han var oerhört engagerad när Naglo skulle vara med och jag är helt övertygad om att en seger i PdA är ett mål han vill uppnå. Jag sitter och drömmer om det när jag kör träningsjobb i spöregn och jag tror att jag delar den drömmen med Örjan.
- Inget får gå fel i förberedelserna. Till exempel är det mycket viktigt att vi tar oss till V75-finalen den 27 december. Därför var det start i Halmstad eller på Färjestad som gällde. Men eftersom Örjan ska till Barcelona och se Real Madrid nästa vecka så var valet enkelt. Jag vill inte ändra på någonting, det är Örjan som ska köra Triton Sund, slår han fast.

Bilar tur och retur för några bakvarv
Rutiner och detaljer är oerhört viktigt för Stefan Hultman.
- Jag är perfektionist och lämnar ingenting åt slumpen. Exempelvis bilar jag tur och retur Halmstad för att värma Triton i fyra-fem bakvarv. Det vill jag göra själv. Hästen bestämmer hur värmningen ska se ut men han ska känna igen sig i allt, då blir han harmonisk, berättar han.
På samma sätt är veckan före Prix d'Amerique väl genomtänkt. På måndagen tränas Triton hemma på gården på Ekerö, på tisdagen blir det massage, onsdag morgon startar resan till Paris, torsdag eftermiddag anländer han till träningscampen Grosbois där han får ta det lugnt för att sedan starta i det prestigefyllda loppet på söndagen.
- Jag tänker göra som fransoserna gör när de kommer hit och tävlar. Jag har testat att åka ned tidigare för att hästen ska acklimatisera sig men det har bara gjort honom stressad att vara bland alla hästarna där. Han tappar formen, det är så mycket tävlingsinstinkt i honom och det är svårt att få lugn och ro på området.
Åter till V75 och lördagens lopp, hur blir det med balansen?
- Det blir barfota runt om
. Det känns viktigt att han vinner, dels för att då ta årets nionde V75-seger och dels för att det är viktigt att vi kommer till final. Han har bra hovar och han är klart mycket bättre barfota.
-  I Paris är det också viktigt att han kan tävla barfota så att han inte blir rullig i nedförsbacken.
Och se, där var vi tillbaka i Paris i tankarna igen. Och om man drömmer om Paris så hamnar man där på något vis. Den här gången tar vi vägen via Halmstad.

Åsa Elmroth, Kanal 75

Bilden publicerad t o m 2008-12-11.