2008-12-08 20:54 #0 av: ThomasH

I början av 1990-talet vann han både Derbyt och Elitloppet två gånger om. Men när han skar mållinjen med Next Tee på Åby 11 oktober var det första V75-vinsten på sju långa år. På lördag kan Erik Berglöf, 55, bättra på statistiken när V75 kommer till hemmabanan Färjestad.

Efter de två sensationella segrarna i Svenskt Travderby med Utini (1991) och Sans Rival (1992) plockade Färjestadsprofilen Erik Berglöf fram sin största stjärna - Copiad.
Den svarte sluggern krossade allt motstånd i Europa under två säsonger och Berglöf fick utföra sin speciella segerdans - att gå på händer - vid otaliga tillfällen.
Nu var det länge sedan han hade en häst för de allra största loppen och lika länge sedan publiken fick njuta av spektakulär akrobatik i vinnarcirkeln.
V75-segern med familjehästen Next Tee för två månader sedan var efterlängtad och Berglöf strålade av glädje efteråt. Däremot påstod han att han var för gammal för att gå på händerna.
- Det var väl inte riktigt sant, ännu klarar jag nog av det, men det var inte riktigt läge då.
Kanske blir det läge att spexa för hemmapubliken på lördag. Erik har tre chanser att ta sin andra V75-seger på sju år.
- Ja, det var ju skandal att det skulle dröja så länge, men då kan man ju hoppas att det lossnar nu istället.

Vill ha snö och slask
Två av lördagens hästar är egentränade, först "förvandlingsnumret" Monsieur Portos (V75-2) som vunnit två av tre starter i sin nya regi.
- Han har överraskat positivt. Det är en liten och inte speciellt märkvärdig häst, men han har jäkligt bra inställning. Nu ska man tänka på att han tävlade i noll-loppen för en månad sedan och att det är mycket tuffare i V75. Ägaren ville gärna prova och jag gick med på det eftersom det är hemmaplan. Taktiken blir att ge honom ett så vilsamt lopp som möjligt och hoppas han kan kämpa sig till en fin slant.
Pompier (V75-6) har vilat över en månad och står fint inmatchad i sitt lopp så man kan misstänka att Berglöf haft lördagens uppgift i sikte en tid.
- Det stämmer, men han har också varit lite sjuk så det är ingen helt frivillig paus. Men hästen är rejält tränad så jag tror formen finns. Normalt blir det väl ändå hårt att vinna, men skulle det bli riktigt dåligt väder ökar chansen eftersom han är stark och helt okänslig för snö och slask.
Sin bästa segerchans tror sig Erik ha med amatörtränade Chivas Bluegrass i V75-1.
- Jag körde henne några gånger ifjol och blev väldigt förtjust. En stor, fin häst med bra driv i steget. Ägaren har tagit hem henne efter en tid i proffsträning och sitter bara formen där så duger hon i V75. Dessutom kan hon trampa iväg bra första biten så jag provar gärna i ledningen.

Tänkte lägga av
Att gå från att vara landets mest omskrivne tränare till att inte vinna V75-lopp på sju år borde vara en ganska bister omställning. En naturlig fråga blir om Berglöf tycker det är lika roligt att träna och köra nu som då han var som hetast.
- För dagen är det roligt. Jag tycker vi har bättre kvalité på hästarna än på länge. För ett par år sedan var jag riktigt less, det kan jag erkänna. Då funderade jag på att lägga av helt. Men nu känns det väldigt uppåt och jag har gett mig den på att köra tills jag blir 60 i alla fall.
Vad är det roligaste respektive tråkigaste som hänt under 2008?
- Det roligaste är att Next Tee fungerat så bra, med V75-vinsten som topp då förstås. Nu är han inställd för vintern och tränas för nästa säsong.
- Det tråkigaste hände förra veckan när min egen Larron du Bouffey bröt benet. Han gick i hagen och ingen vet vad som hände, plötsligt stod han där på tre ben och vi tvingades avliva honom på plats.
- Det var verkligen tungt eftersom det var en sådan go häst. En riktig personlighet och kompis. Dessutom var han i princip startklar efter en lång paus och hade haft mycket att hämta i gulddivisionen i vinter, säger Berglöf med darr på rösten.
- Jag saknar någon som kan vara med och tampas i snabbloppen. Kanske får vi ta en sväng till Frankrike och leta, kan jag hitta en sådan häst igen skulle det betyda mycket.

Har hittat sin unghäst
Att Erik Berglöf fortfarande är ett aktat namn och framförallt en populär personlighet inom travet bekräftas av att han ska representera Färjestad i den nya tävlingen RIXallsvenskan.
Konceptet går ut på att en tränare på varje bana i landet får 300 000 kronor att köpa och träna en häst för under ett år. Hästarna säljs i andelar á 300 kronor hos ATG-ombud runt om i landet. Eller såldes, samtliga andelar tog slut på bara ett par veckor.
Hästen ska fylla tre år till årsskiftet och givetvis är vi nyfikna på om Berglöf hittat sitt stjärnskott ännu.
- Det har jag! Jag hade spanat in honom hos en amatör och fick köpa för 160 000 kronor, vilket var ungefär den budget jag lagt upp. Det är en mycket välstammad hingst (Enjoy Lavec - Pretty I.) som heter Sandrone. Han står på Åby och var tänkt att kvala på torsdag, men nu kanske det inte blir av om det visar sig vara A2-influensa på banan. Hur som helst tror jag vi får riktigt roligt med den här hästen nästa år och jag är verkligen sugen på att vinna den där tävlingen.
Går du på händer då?
- Ja, det lär ju bli en jäkla fest så då kan jag lova att bjuda på det.

Robin Johansson, Kanal 75

Bilden publicerad t o m 2008-12-15.