Nyhter från Kanal 75

Valde trav istället för surfing

2008-12-13 01:24 #0 av: ThomasH

Lanikai är ett område på Hawaii. Lanikai är även en travare som efter en krokig resa gör V75-debut som sjuåring. Och han ser ut att bli mycket betrodd. - Jag vill inte gå ut att säga att det bara är att spika. Men han är ett givet streck, säger tränaren Alan Shelton

Alan Shelton, amatötrtränare från Ljusdal är uppväxt i Hälsingland och på Hawaii.
Släktingarna i Sverige var travintresserade och redan som tonåring var det trav som gällde.
- Hade det inte blivit trav hade det blivit surfing. På Hawaii är det sporten nummer ett, säger 48-åringen och skrattar.
Alan Shelton är tränare, ägare och även uppfödare till Lanikai. Hästen är för övrigt en lillebror till dubbelmiljonären Kahili (också ett hawaiianiskt namn).
- När jag sålde Kahili fick jag råd att bygga hus och under tiden hade jag inte tid lägga ner den tid på Lanikai som behövs. Därför har han varit utleasad under flera år.

Såldes för stora pengar
Lanikai kom hem till Alan Shelton i somras och plötsligt har han börjat fungera på travbanorna. Tre segrar på fem starter är facit i sin nygamla regi.
- Det här är en häst som jag alltid trott på, men han har varit allt annat än lätt och han har väldigt mycket egen vilja. Han var besvärlig redan i inkörningen och det var bara protester när vi skulle tömköra. Han är mycket egensinnig och första gången han fick en sele på sig kom vi tio meter, sedan bara stannade han och vägrade röra sig.
Men Lanikai visade talang och i andra starten i livet, som treåring, vann han på 1.17,7.
- Efter det provade vi Solvalla och faktum är att vi även sålde honom för mycket stora pengar. Men då blev han sjuk och affären sprack. Hästen hade problem med luftrören och slem långt ner i lungorna, berättar Alan Shelton.
Problemen fortsatte.
- Han fick stå ganska länge innan halsen var bra. När jag sedan skulle kvala honom på Hagmyren visade han sin egen vilja igen och vägrade volta. Det slutade med att vi blev utkörda. Jag insåg att det krävdes mycket tid för att få ordning på honom och den tiden hade jag inte. Det finns ju bara 24 timmar på ett dygn.
Lanikai blev utleasad till en kompis till Alan Shelton i Skåne, men han kom inte ens till start på ett helt år. Nästa anhalt blev Århus i Danmark.
- Där kom han i alla fall till start, men det gick inte särskilt bra.

Tål inte att vara inne i stallet
Men så var Alan Shelton plötsligt färdig med sitt husbygge och kände att han hade tid att träna sin problemhäst igen.
- Vi har kommit fram till att han inte tål att vara inne i stall utan måste på utedrift hela tiden. Nu har han inga problem med luftrören och sedan har vi bara tränat på.
Inför lördagens V75-start på Färjestad är Alan Shelton nöjd med sin häst.
- Han är behandlad i framkotorna efter den senaste starten och han känns som han ska i jobben både på rakbanan och i backen.
Vad är dina tankar om loppet?
- Från bakspår tror jag att han kommer att få göra mycket jobb själv, men jag tror att han kan lösa det ändå om det inte strular. Han är både stark och snabb. När det gäller humöret är han numera lugn och snäll här hemma, men på en tävlingsbanan kan han visa lite tendenser, till exempel kan han bromsa till vid utgången till stallbacken.

Lars-Ove Pettersson, Kanal 75

Bilden publicerad t o m 2008-12-19.

Anmäl
2008-12-13 01:26 #1 av: ThomasH

Snacka om hemmaplan för mig, ljusdal och Helsingland, man får ju lite hemlängtan

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.