2008-12-18 01:10 #0 av: ThomasH

25 segrar och bara en förlust i karriären. Årets Häst i Sverige 2007 och nominerad till den titeln även i år. Lite ringrost kan väl inte stoppa Commander Crowe att ta en ny seger i V75 på lördag?

Commander Crowe förgyller V75-omgången på Solvalla. Den populäre fuxen startar med 20 meters tillägg i V75-3 och blir på nytt jättefavorit på spelet.
Motståndet är inte något av de värre han mött. Tvärtom.
- Han slipper Triton Sund och alla de värsta. Det ser inte så jätteblodigt ut på lördag faktiskt, säger Carl-Otto Göransson i stallet.
Förstekusken Johnny Takter är avstängd i ett par dagar och tränaren Petri Puro ger återigen Peter Ingves chansen bakom fuxen. Efter fem starter är Ingves fortfarande hundraprocentig med stallets stjärna.

Inte hundra på topp
Det brukar heta att överlägsna idrottsmän ibland tävlar mot sig själva. Lördagens start är ett sådant tillfälle för Commander Crowe. Efter sex veckors tävlingsfrånvaro och mest lugnare träning är stjärnan nämligen inte hundra på topp inför lördagens uppgift.
Det var meningen att det skulle bli en start i V65 i förra veckan, men risk för hästinfluensa gjorde att den
tävlingsdagen ställdes in. Lägg till att tränaren Petri Puro skadade en arm under en semester i Thailand och blev borta längre än planerat. Upplägget kunde med andra ord ha varit bättre.
- Det är Petri som kör de tillspetsade lite snabbare jobben och han har redan hunnit med ett sedan han kom hem och var då rätt så nöjd med hästen. Commander Crowe borde ha gått framåt i form med det jobbet och det hinns med ytterligare ett träningsjobb i veckan inför lördagens start, säger Carl-Otto Göransson.

Ingen anledning till oro
Omdömet att tränaren Puro  var "rätt så" nöjd med det senaste jobbet kan sätta griller i huvudet på spelare som inte känner fuxens kapacitet. Plats för ett förtydligande.
- Formen är inte hundra, men kanske nittioåttaprocentig, säger Carl-Otto Göransson. Allt kan hända i trav men spelarna behöver inte vara oroliga tycker jag. Trots allt handlar det ju om en häst som bara förlorat ett lopp i karriären.

Hur blir taktiken nu när han står med 20 meters tillägg?
- Taktiken är upp till Peter Ingves som kör. Men hästen är stark och skulle det bromsas upp där framme tippar jag att han ger sig av i spåren direkt för att inte riskera något. Att tävlingarna körs på Solvalla i stället för Åby (flyttade tävlingar på grund av hästinfluensa) är heller inget som oroar. Han har åkt till Solvalla förr och tävlat bra och nu får han också en kompis med i transporten som ska tävla i ett lopp utanför V75.

Det har tidigare talats om att det kan bli en start i Frankrike 21 december. Hur blir det med den?
- Det ska vi avvakta med att bestämma tills efter lördagens start. Om han ska åka till Frankrike måste formen vara absolut på topp, annars är det inte lönt.

Fotnot:
Solvalla tar över influensadrabbade Åbys V75-omgång på lördag vilket betyder att tre V75-omgångar kommer att köras på Solvalla inom loppet av åtta dagar. Efter lördagen är det även V75-tävlingar 23 och 27 december. Omgången dagen före julafton (en tisdag) är en uppesittarkväll med Extra V75.

Mikael Wikner, Kanal 75

Bilden publicerad t o m 2008-12-22.