2008-12-06 00:09 #0 av: ThomasH

Hallå där, Hanna Lähdekorpi, 19, dotter till travtränaren Kari. Hanna gör V75-debut som kusk i V75-5 i Halmstad med stallets Linda Chip. 32 segrar på 111 körda lopp är facit så här långt i karriären.

- Det är jätteroligt, verkligen, att få chansen att köra nu när det är V75 hemma och allting. De största loppen jag varit med i hittills är Amatör-SM och Dam-SM som gick i somras. Där gick det dock inte så bra - jag var oplacerad i båda loppen!
Du avancerade från ponnytravet till stora hästar i fjol. Roligaste segern?
- Den med Ganador under Sprintermästarhelgen i Halmstad i somras. Sedan var den första segern med Cacce Shot (februari 2007) så klart också rolig.
I somras började du studera till veterinär i Danmark. Du verkar följa mamma Marjaana Ahlaviuhkolas bana?
- Jag vill inte påstå att jag vill bli veterinär bara för att mamma är det. Men visst har jag tittat en del på henne. Ambitionen kom tidigt och beror mest på att jag haft mycket att göra med hästar överhuvudtaget. Utbildningen är på fem år och jag bor i Köpenhamn. Det är nära till Halmstad, perfekt eftersom jag vill fortsätta köra lopp och upprätthålla kontakten med mitt stora intresse travet.
Linda Chip heter hästen du kör i V75-5 på lördag, ett sto du faktiskt vunnit tre gånger med tidigare. Hur ska loppet bli kört för att ni ska vinna igen?
- Det ska vara med ett riktigt smyglopp i så fall, det här är ingen häst man bara rundar ett fält med. Det blev ett hårt stolopp tycker jag och jag tror det blir svårt att vinna - men hon kommer säkert att göra ett bra lopp igen och ta pengar. Hon är besvärlig i voltstart så vi får se om hon kommer iväg. Karis bästa chans i omgången? Jag vet inte. Kom nyss hem till Halmstad och har inte läst på loppen alls faktiskt.
Stig H Johansson leder tränarligan med 28,6 miljoner kronor inkört. Kari och Åke Svanstedt skuggar med några hundra tusen mindre inkört. Kommer pappa Kari klara att hämta in Stig H:s försprång?
- Solvalla Grand Prix (med en halvmiljon i förstapris) på onsdag blir helt avgörande. Stig H har fyra hästar till start där (Kari har ingen häst med i det loppet, reds anm.).

Mikael Wikner, Kanal 75

Bilden publicerad t o m 2008-12-12.