Nyhter från Kanal 75

Bråk kring Commander Crowe

2008-12-03 20:23 #0 av: ThomasH

Tränaren Petri Puro ville inte möta Triton Sund. Därför plockades Commander Crowe bort trots att han först var anmäld till V75.

Först anmäldes stjärnhästen Commander Crowe till V75 på hemmaplan i Halmstad på lördag. Anmälan gjordes av lärlingen och kusken Peter Ingves på uppdrag av ägaren Björn Nordstrand.
Sedan plockade tränaren Petri Puro, som befinner sig i Thailand, bort hästen före lottningen.
- När det gäller att matcha och anmäla hästarna så är det självklart att ägarna mycket gärna får komma med önskemål men jag tror nog att det blir bäst på sikt om tränaren får ansvara för anmälningarna. Tränarna kan nog trots allt bäst bedöma när hästarna ska ut till start. Tror jag, skriver Halmstadtränaren i sin blogg.
Petri Puro har varit omöjlig att få tag i - men i bloggen berättar han att hans mobiltelefon är ett minne blott efter trafikolyckan i Thailand där han även skadade armen.

Nordstrand upprörd
Ägaren Björn Nordstrand, som ville se sin häst på hemmaplan i V75 i helgen, är enligt tidningen Expressen upprörd.
- Det märkliga är att vi ägare inte kan få tag i honom, men det är inga problem för honom att säga att hästen inte ska starta. Ibland har man känslan att han vill att hästen bara ska stå i stallet. Det kommer att bli en allvarlig diskussion när han kommer hem, det kan jag lova dig.
I sin blogg berättar Petri Puro även orsaken till varför han inte ville starta Commander Crowe är att han inte ville möta Stefan Hultmans stjärna Triton Sund.
- Jag visste att Triton Sund skulle starta där och att starta Commander Crowe, som inte startat på en månad, i kanske 85-procentig form och möta Triton kändes inte helt rätt.
Commander Crowe är sagohästen som har svenska rekordet i antal raka segrar från debuten, 23 stycken. Totalt i karriären har valacken 25 segrar på 26 starter. Enda förlusten kom just mot Triton Sund i SM.

Lars-Ove Pettersson, Kanal 75

Anmäl
2008-12-04 03:53 #1 av: Bertil

idioter brukar alltid komma upp till ytan när någonting har fått ett värde... samma visa är det ofta när syskon ska dela på ett arv och föremål, vilket de oftast innan döden inträtt inte är speciellt intresserad av...

vuxna människor....

mvh
Bertil

PS Detta handlar inte om att petri är i thailand, utan härör till ett djupare plan

Anmäl
2008-12-04 10:35 #2 av: staketkusken

JO sist in i ett bolag sen komma och härja och stå på.....
Typiskt när man "bjuder " in någon i ett bolag,,,,
Nu vet vi ju ej hela bakgrunden till varför han släppte in han i bolaget.
Men en svår gissning är väl ej att han hade bokat upp hela hans "bekantskaps" krets på restautangen sen länge,....
Skulle ej tveka att "köpa" ut en som vill ta över och ej kan något om hästar...

Han tar bara energi från gruppen att hålla på så där.
// Fredda

Anmäl
2008-12-04 16:00 #3 av: TexasTour

Som vanligt fattar inte folk hur saker och ting hänger ihop.

DET ÄR HÄSTÄGAREN SOM BESTÄMMER ÖVER HÄSTEN, INTE TRÄNAREN!

Om en ägare (förutsätter självklart majoritetsägarskap) vill starta i ett lopp skall hästen göra det. Finns bara ett själ som gör att tränaren kan säga nej och det är om hästen är sjuk/skadad. Jag förstår inte var folk får dessa idiotiska tankar om att det är tränaren som skall bestämma? Tränaren är en inhyrd förmåga som får betalt för sitt jobb. Låter ni målaren bestämma vilken färg som skall vara på huset eller tar ni det beslutet själv? Den som betalar kalaset skall/har rätt att bestämma vad som händer med hästen.

En sak som hör ihop med ovan är allt snack om att det "är självklart att inte köra mot en stallkamrat". Vad är det för idioti? Det är väl inte stallet som tävlar? Det är hästar som ägs av olika hästägare (i 99,9% av fallen) som tävlar. Varför skall då en häst ge fördelar till en annan häst bara för att de kommer från samma stall. Här har de som är catchdrivers fått allt fullständigt om bakfoten, det är inte stallet som är kunden utan det är hästägaren! Det är på tiden att vi hästägare börjar säga ifrån och visa vem det är som skall bestämma. Det är vi som betalar tränarnas och skötarnas löner då skall vi ta mig faan ha rätt att bestämma över våra hästar också!

Anmäl
2008-12-04 18:39 #4 av: Hannna

Men hallå. Det är ju tränaren som matchar hästen- det ingår i tränarens jobb, en mycket viktigt bit av travtränar yrket. Tränaren vet hur hästen har tränat och känns för dagen, har troligtvis mer kunskap och kunnande om vilka proppar som hästen kan tänkas anmälas ut i mot passande motstånd.

Tror du det är någon annan än ex Stig H eller Svanstedt som lägger upp matchningen för sina stjärnor? Nej, skulle inte tro det va. Sedan kan ägaren komma med önskemål om var han/hon vill att hästen ska starta. Passar det inte kan man flytta hästen till någon annan. Och det händer ju, att ägare flyttar sina hästar för de tyckt tränaren matchat fel eller dåligt.

Klart hästägaren är kunden, och tränaren försöker göra det så bra för sin kund som möjligt. Men det finns trots allt en orsak till varför tränaren är travtränare och kunden är hästägare..

 

Anmäl
2008-12-04 19:15 #5 av: staketkusken

3# Du bevisar än en gång din kunskap om hur man behandlar människor inte 1a ggn du är ute och cyklar i sakfrågor.

HAn var sist in EN FINANS NISSE som endast ser allt till sin favör.
Lovar HAN Skiter i hästen egentligen. ENDA HAN VILL vinna prestige inför sina finans kompisar. Skulle tänkt mig för flera ggr om just ta in en  sådan. DE med för mycket pengar TÄNKER BARA på sig själva. Finns många bra med, men definitivt den sorten som han visar...
Såg ett reportage om han på tv4 skall ej säga vad jag tänkte direkt efter detta. MEN bilden av detta gör det ej sämre.

Precis som om du har ett företag du drivit hela tiden sen "bjussar" du in en som kommer och skall göra om hela din restaurang. Men har ej kunskap om hur du skall laga en enkel omelett ens...
Det han hade var kapitalet men inte kunna göra en omelett;)(

 

3# Var du hästägare?
I vilken häst då???
Eftersom du säger vi....

Anmäl
2008-12-04 21:25 #6 av: TexasTour

#4 Det spelar ingen roll vem som är bäst på vad, det enda som spelar roll är vem som äger hästen i fråga. Den som äger har rätt att bestämma över sina tillgångar. Sedan händer det ibland att tränarens intressen inte är det bästa för kunden. Ett exempel på detta är när stortränare (ex Bergh) inte vill starta flera av sina hästar i samma lopp beroende på att han vill köra dem själv. I dessa fall tvingas en av hästägarna avstå från att starta sin häst trots att proppen är idealisk för hästen. Detta är inte att gynna hästägaren! Ett annat exempel är när Stig H hade två hästar till start i en storloppsfinal och gästkusken på den ena hästen släppte spets välvilligt till Erik Adielsson som satt bakom den andra hästen (stallets på förhand bästa chans). Ägarna i det här fallet blev vansinniga och flyttade hästen (bra gjort!). Detta är ett annat exempel på när intressena för hästägaren och tränaren går isär. En tränare som inte accepterar att hästägaren vill vara med och bestämma matchningen av sin egen häst skall inte vara tränare. I fallet CC så skulle Puro låtit bli att sälja ut hästen om han ville behålla kontrollen, man kan inte både äta kakan och ha den kvar.

#5 Vilken sakfråga är det jag cyklar i?

Mvh TT som är ägare och har varit under en längre tid!

Anmäl
2008-12-04 22:06 #7 av: TexasTour

#4 En komplettering till det jag skrev ovan. Tränarens jobb är det som jag som ägare betalar honom/henne för att göra. Vill jag bestämma matchningen själv så har jag full rätt att göra det. När det gäller proppläsning och inläsning av eventuellt motstånd så är faktiskt "vi" hästägare (i alla fall de jag träffat) inte så dåliga. För det mesta så är ju det det enda vi kan utföra rörande våra hästar. En tränare som har 150 hästar i träning har inte så mycket tid att lägga på varje hästs matchning som dess ägare har, tro mig vi ägare läser proppar till förbannelse Skrattande Alla är vi olika men jag vet att jag är inte sämre på att matcha min häst än någon som helst tränare i Sverige. Det är ju inte hjärnkirurgi vi pratar om.

Summa summarum: Vi hästägare betalar stora summor pengar för att få vara med och hålla på med en hobby som vi tycker är rolig. Vi betalar för att vara delaktiga (om man så vill) och då måste tränaren acceptera detta. Det är alltid hästägaren som har sista ordet!!!

Anmäl
2008-12-04 22:50 #8 av: Kalahari

# 4 Visst, hästägaren skall givetvis ha inflytande och kunna påverka. Men en delägare och därtill själv gammal mediamänniska som väljer att föra "dialogen" med tränaren genom kvällspressen ger jag inte mycket för! "Det kommer att bli en allvarligt diskussion när han kommer hem, det kan jag lova dig", säger Nordstrand. Kunde han inte nöjt sig med det då, och gett Puro en chans att förklara matchningen av hästen? Det är Puro som fört hästen dit den är, Nordstrand har haft sin andel i ett par månader, ändå har han tydligen behov av att bestämma allt, med sitt fyrtioprocentiga ägande...

Jag har själv haft några hästar (du är inte ensam hästägare här om du lever med den uppfattningen) och har inte haft några problem att föra öppenhjärtliga och ärliga diskussioner med hästarnas tränare. Hästägarens maktmedel är att man kan flytta hästen om man är missnöjd, men den som springer i stallet och gapar för att visa sin "makt" blir snabbt utskämd - jag har sett alltför många hästägare med storhetsvansinne för att bli imponerad. "Money talks" gäller inte i alla sammanhang...

Anmäl
2008-12-04 22:54 #9 av: Hannna

What ever you say.. Men tro inte någon kommer och berättar för Stig hur han ska matcha sin häst. Såpass stor integritet har killen.

Du har inte rätt att bestämma någonting, endast tränaren har rätt att anmäla ut hästen till lopp. Som sagt, kommer man inte överrens med tränaren om hurvida hästen ska matchas är det bara till att flytta. Tränare finns det gott om i detta avlånga land.

Ska ni bestämma hur hästen tränas också? Foder? Vilken skötare den ska ha? Vilken utrustning? Vilken balans? Hästägaren bestämmer ju, och vet tydligen bäst också..

Anmäl
2008-12-04 23:04 #10 av: TexasTour

#8 Håller med dig till fullo rörande Nordstrands agerande i pressen. Dock tycker jag att Puros agerande är lika illa. Jag kan inte alla detaljer men enligt det jag läst mig till var de tydligen överens om att CC skulle starta antingen på Jägersro eller på Halmstad. Puro valde att stryka hästen utan att överlägga eller för den delen meddela de övriga ägarna, konstigt beteende enligt mitt sätt att se det.

Hur länge någon haft hästen är ointressant i sammanhanget. Puro har sålt ut delar av hästen och därmed och sin rätt att bestämma på egen hand. Det är lätt att ta emot pengar av folk men svårare att släppa kontrollen på hästen verkar det som? Om man vill bli bemött med respekt av hästägaren så får man också visa densamma respekt genom att diskutera besluten med dem innan man tar dem.

Har jag någonsin påstått att jag skulle vara den enda hästägaren här?

Anmäl
2008-12-04 23:08 #11 av: TexasTour

#9 Din inställning genomsyrar tyvärr större delen av den svenska tränarkåren...

..."What ever you say.. Men tro inte någon kommer och berättar för Stig hur han ska matcha sin häst. Såpass stor integritet har killen."...

...är det Stig H´s häst? Jag som trodde att det var den som kallas hästägare som äger hästen? Men vad vet väl jag...jag är ju bara hästägare!

Anmäl
2008-12-05 00:54 #12 av: Hannna

#11 Precis!

Det du säger skulle aldrig gå ihop då det är tränaren som bär det strikta tränaransvaret för hästen. Han/hon har alltid sista ordet om var, när, hur och varför hästen startar. Oavsett vem som äger hästen.

Allvarligt talat, om jag varit hästägare hos Stig och sagt åt honom hur min häst ska matchas, ja, det hade varit att nedvärdera Stig som yrkesman. Finns bara inte på kartan. Jag tror jag hade fått hämta min häst illa kvickt!

Och det är väl ingen nyhet att Petri är svår. Tänk så många hästar han haft om han själv bara varit lite mer öppen och bemötande. Men träna häst det kan han, och en del hästägare tycks stå ut med honom. Ett tag i alla fall.

 

Anmäl
2008-12-05 02:47 #13 av: Springfield

För att diskutera sakfrågan och inte det enskilda fallet:

Tränaren säljer en tjänst, dvs att träna häst.
Såvida inget annat tillkommer i ev kontrakt har tränaren uppgiften att träna hästen för att göra den så bra som möjligt.
Ägaren äger fortfarande rätten till hans häst då det är en hans tillgång. Därför bestämmer han också över matchningen, MEN, jag själv tror att en dialog med tränaren är det bästa, då han i 9 av 10 fall är bättre än tränaren på att matcha hästen, det har dock inte med själva sakfråga att göra. 

Man ska dock veta att tränaren inte har behörighet att bestämma över hästen, vilket måååånga tror. (Såvida inte han är majoritetsägare).
Man kan nästan dra en parallell med en fullmakt:
Tränaren har behörighet att träna hästen,
men ingen befogenhet att bestämma över hästen.

Hästägaren betalar för träning av hästen och inte matchning av hästen.

Hanna skrev:
"Tror du det är någon annan än ex Stig H eller Svanstedt som lägger upp matchningen för sina stjärnor? Nej, skulle inte tro det va. Sedan kan ägaren komma med önskemål om var han/hon vill att hästen ska starta"
Nej det tror jag inte, för ägaren litar antagligen på tränaren i dessa fall och överlåter matchingen till honom. Det betyder dock inte att det är tränaren som bestämmer över matchingen.

 

Dvs, TT har rätt.

Må väl.

Anmäl
2008-12-05 10:32 #14 av: Hannna

I och med att hela ansvaret vilar på trænaren och inte ægaren så bestæmmer således trænaren var hæsten ska starta. Sedan kan det sjælvklart vara så att det ær ægaren som lagt upp hela matchningen och påsåvis varit med och bestæmt. Men en ægare kan i praktiken aldrig bestæmma var sin hæst ska starta då han/hon inte får lov att startanmæla.

Anmäl
2008-12-05 12:00 #15 av: TexasTour

#14 Ja, tränaren har det strikta tränaransvaret och ansvarar således för att hästen inte startar om den är sjuk eller står under medicinering men där slutar de egentliga skyldigheterna/rättigheterna. Att det rent tekniskt föreligger på det viset att tränaren (eller utsett ombud) är den enda som kan anmäla hästen till start innebär inte att tränaren har rätt att bestämma. Det är här många tränare tar sig friheter som de egentligen inte har rätt till, de överskrider sina befogenheter vilket är fullständigt förkastligt. Om en ägare säger att den vill att hans häst skall starta i ett visst lopp så skall den det (under förutsättning att den är medicinskt startklar). Om då tränaren väljer att inte anmäla så har tränaren begått ett avtalsbrott, enligt lag så är muntliga avtal lika mycket värda som ett skriftligt. Om tränaren inte kan acceptera ägarens önskemål skall han avsäga sig sitt uppdrag i samma ögonblick som ägaren framför sina åsikter. Det är här travtränarna i Sverige överskrider sina befogenheter, de gör som de själva vill bara för att de har den tekniska möjligheten att göra det.

Travtränarna i Sverige är ett fruktansvärt gnälligt sällskap, ..."det är så svårt att få det att gå runt"...osv. Om man inte kan få sin verksamhet att gå runt kanske man skall välja en annan yrkesinriktning? Fråga hästägarkollektivet hur många det är som får sin verksamhet att gå runt? Nu vill du dessutom ta ifrån oss den enda rättighet vi enligt lag har, att bestämma över våra egna hästar! Om inte tränarna (vissa i alla fall) tänker om så finns det en risk för att många hästägare väljer att avstå att satsa sina slantar på travet. Inte så smart att såga av den gren man sitter på va?

Mvh TT

Anmäl
2008-12-05 18:45 #16 av: Kalahari

TT, utvecklingen är entydig: allt fler tränare är dessutom själva hästägare. Se t.ex. på Stall Lökene/Arvidsson , som äger allt fler och dessutom oftast de bästa hästarna själva. Kari Lähdekorpi äger enligt egen utsago 70-80 hästar, Lutfi, Puro, Veijo m.fl. äger/deläger en mängd hästar o.s.v. Snart kommer utomstallägda hästar att vara ett besvärande inslag hos storstallen, som på sin höjd bidrar till att finansiera tränarnas egna hästägande. Småhästägarna kommer att få stå där med mössan i hand eller bli amatörtränare i ännu större utsträckning. Den utvecklingen pågår sedan flera år, sedan må travtränarna påstå att det är ett onödigt ont eftersom ingen vill äga häst - jag tror att det är en sanning med modifikation. Själv skulle jag inte våga skicka en stortränare på auktion och uppleva att han förser mig med en nit, samtidigt som han själv köpt en bättre häst till samma pris till den egna rörelsen. Sånt händer på många auktioner...

Anmäl
2008-12-05 21:56 #17 av: TexasTour

#16 Jag förstår inte riktigt hur ditt inlägg kommer in i den redan påbörjade diskussionen? Dock har du delvis rätt i att allt fler proffstränare tvingas äga hästar själv. Jag vill hävda att detta är en följd av att det blir allt tuffare för hästägarna. Om proffstränarna vill vända trenden så måste de bli mer ödmjuka och sluta övervärdera sin egen insats. De måste inse att det är ett service yrke de håller på med. Nu kan de inte vända trenden på egen hand utan staten, STC och ATG måste också dra sitt strå till stacken. Jag skulle aldrig skicka någon annan på auktion på mina vägnar heller, jag anser att jag har ett alldeles för bra travöga själv. Tyvärr räcker inte min plånbok till för att plocka in de hästar jag helst skulle vilja ha. Jag var på Kriterieauktionen och köpte en häst nu i år, så nu levar jag på hoppet i ca 1,5 år till Glad

Anmäl
2008-12-05 22:14 #18 av: Kalahari

# Mirr inlägg kom in p.g.a. din slutkläm i inlägg #15; "Om inte tränarna (vissa i alla fall) tänker om så finns det en risk för att många hästägare väljer att avstå att satsa sina slantar på travet. Inte så smart att såga av den gren man sitter på va?" Jag tror alltså att många större tränare struntar i nyrekrytering av ägare, de kör hellre i egen regi. Hästägarna får såga bäst de vill själva...

Javisst är det ett serviceyrke att vara tränare, men det är samtidigt en fråga om ett koncept man säljer där även matchning ingår. Om jag skickar en häst till "Åke Goop" med förbehållet att jag vill stå för matchningen själv så är det nog idé att säga det innan jag skickar dit hästen, för risken är uppenbar att man kommer att tacka nej.

Hoppas att ditt travöga inte lurar dig, och att du lyckas med träningen och matchningen på egen hand!

Anmäl
2008-12-05 22:26 #19 av: TexasTour

#18 Träningen står svärfar för, jag är bara med och matchar Flört

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.