2008-11-27 23:20 #0 av: ThomasH

Drömmen är en klassisk travseger. Efter stolpe ut i derbyt och kriteriet kan det nu bli en fullträff i Svensk Uppfödningslöpning. - Det är tufft att vinna i "Ludde-land", säger uppfödaren John Bootsman som håller tummarna för Zimba Boko på lördag.

Svenskt Travderby, Svenskt Travkriterium och Svenskt Uppfödningslöpning - tre klassiker inom svensk travsport. Tre lopp som landets hästägare, tränare, kuskar och framför allt uppfödare drömmer om att vinna.
Uppfödarna Annika Bootsman-Kleberg och John Bootsman, som tillsammans föder upp Boko-hästarna, har haft stolpe ut i både derbyt och kriteriet i år. Men uppfödningslöpningen finns kvar och deras Zimba Boko tillhör favoriterna efter uppvisningen som slutade med nytt svenskt rekord i uttagningsloppet.
- Det är alltid svårbedömt när det gäller tvååringar. Men hon var bra i kvalet och lyckas hon vinna är det bara att sträcka på hatten för tränaren Markku Nieminen, säger John Bootsman.
Uppfödningslöpningen avgörs inom V75-spelet på lördag på Jägersro - det som John Bootsman kallar för "Ludde-land". Lutfi Kolgjini som har vunnit uppfödningslöpningen hela fem gånger de sista tio åren.
- Han tränar sina tvååringar tufft och de är alltid svårslagna på hemmabanan. Ska man kunna utmana gäller det att träna lika hårt.

Derbyvinnare i 30 sekunder
Boko-hästarna har haft ett riktigt bra år, men ändå har man inte haft marginalerna på sin sida i de viktigaste loppen. Till exempel är andraplatsen för Wellino Boko i derbyt är inte lätt att glömma.
- Där jag stod på läktaren trodde jag att Wellino Boko vann. Jag var en derbyvinnare i 30 sekunder innan jag förstod att han förlorat med tio centimeter. Det var ingen rolig upplevelse, men samtidigt måste man vara imponerad av vinnaren Sahara Dynamite, säger John Bootsman.
Motflyt var det även i kriteriet. Uppfödarna från Ekerö utanför Stockholm hade stora förhoppningar på två obesegrade hästar, Yield Boko och Yanantin Boko.
Men Yield Boko försvann redan i kvalet, sedan kusken Björn Goop fastnat i rygg på ledaren, och Yanantin Boko blev mer eller mindre överfallen i omgångar i ledningen i finalen där han ändå höll starkt till tredjepriset bakom favoriten Maharajah.
- Det är en fantastiskt fin treårskull i Sverige, men i min värld så är det lite så mellan Yield Boko och Maharajah som mellan Sahara Dynamite och Wellino Boko bland fyraåringarna. Den som tar ledningen har en stor fördel - och snabbast ut är Yield Boko och Sahara Dynamite.

Trots att det inte blev något fullträff i varken derbyt eller kriteriet har Boko ett toppår och duellerar med Sund-hästarna om tredjeplatsen i den svenska uppfödarligan.
- Erikssund har haft ett toppår och det är bara att gratulera. Själv är jag inte så intresserad av listor utan det som driver mig är när kunder kommer tillbaka. Det är det bästa betyget, säger John Bootsman.

Lars-Ove Pettersson, Kanal 75

Bilden publicerad t o m 2008-12-04.