2008-12-01 21:58 #0 av: ThomasH

För två månader sedan var han inblandad i en fruktansvärd krock och hamnade i respirator. Han vet inte när han kan sitta i sulkyn igen. Men Steen Juul är på bättringsvägen. På lördag siktar han på att vinna V75 på sin gamla hemmabana.

Det var i ett lopp på hemmabanan Charlottenlund i Köpenhamn 3 oktober som olyckan inträffade. En häst framför tvärstannade plötsligt 700 meter från mål och kollisionen blev våldsam. Steen Juul, 56, slungades ur sulkyn och slogs medvetslös.
- Jag har inga minnesbilder från olyckan. Det jag minns är från strax innan i loppet och att jag vaknade upp i ambulansen, berättar Steen som fördes i ilfart till sjukhus och fick ligga ett dygn i respirator.
Omfattande skador såsom inre blödningar, flera brutna revben och en krossad skuldra konstaterades och Juul blev kvar på sjukhuset i nästan en månad. Nu har han så smått börjat arbeta igen och kan gå obehindrat, men vet inte när han kan vara tillbaka i sulkyn.
- Det är framförallt skuldran som är ett problem. Jag har svårt att röra högerarmen och då blir det ju omöjligt att köra häst, konstaterar Steen som ändå försöker vara i stallet så mycket han orkar med.
- Jag går omkring där och domderar så gott jag kan. Försöker se till att allting fungerar. Men visst är det frustrerande att inte kunna göra någon nytta själv. Det jag saknar mest är kontakten med hästarna. Att få sitta i där bakom och känna hur de känns.

Dominerat i två decennier
Resultatmässigt har det däremot inte märkts av att chefen varit borta. Det 50 hästar stora stallet har firat fina framgångar och för två veckor sedan vann stjärnan Korvet Klintholm V75-lopp på Kalmartravet.
- Det var en fantastiskt rolig seger som verkligen värmde. Överhuvudtaget har hästarna tävlat otroligt bra då jag varit borta. Vi har fått anställa lite extra personal, men organisationen har fungerat hela tiden. Det har gjort det mycket lättare för mig också, att veta att inte allting havererar bara för att jag inte kan hjälpa till.
Steen Juul har varit Danmarks ledande tränare i två decennier. Han blev tränarchampion på landets nationalbana Charlottenlund för första gången 1985 och har innehaft titeln i obruten följd sedan 1994. Detta trots att han i början av 2000-talet flyttade till Sverige och Halmstadtravet under ett par år.
En ofrånkomlig fråga blir om Steen, som kört tiotusentals travlopp, ser annorlunda på säkerheten inom sporten efter det här. En sak som debatterats i Sverige är till exempel om kuskar bör bära någon typ av skyddsväst under loppen.
- Det är klart att man tänker till när sådant här händer. Inom galoppen är det ju obligatoriskt med säkerthetsväst och jag tror att travet kommer att hamna där så småningom. Själv hade jag ingen väst när olyckan skedde. Om en sådan skyddat mig i det här fallet är omöjligt att säga. Men det är mycket möjligt att jag börjar använda en sådan när jag kör igen.
För även om läkarna inte kan ge någon prognos när han är helt återställd så räknar Juul med att vara tillbaka i sulkyn någon gång nästa år.

Håller ledningen
På lördag skickar han två hästar när hans gamla hemmabana står som V75-värd.
Av dessa så tilldrar sig Korvet Klintholm det största intresset. Hästen kommer från övertygande V75-seger och lär bli klar favorit i den inledande avdelningen.
- Hästen har lugnat ner sig betydligt de senaste månaderna och det är jag mycket glad för. Tidigare har han ofta varit överambitiös och lite nervös i samband med tävling. I de två senaste starterna har han fungerat perfekt.
Vad tycker du om att han fick innerspår?
- Det är jag väldigt nöjd med. Jag ska ringa Thomas (Uhrberg) och diskutera taktiken i veckan. Men jag tror inte det finns någon i fältet som kan ta en längd på honom från början och väl i ledningen brukar han fungera fint, speciellt över kort distans. Eftersom jag inte vill starta honom när det är vinterförhållanden kan det vara sista loppet i år och jag tycker det känns som en bra segerchans.
In Cap N'Gown som varit stallets bästa häst de senaste säsongerna lär däremot få spela en mer blygsam roll i gulddivisionen (V75-3).
- Han var mystiskt dålig senast. Jag misstänker att han blev ömfotad. Därför måste vi troligen köra med skor nu och då motståndet är hårt är han väl främst att se som resesällskap den här gången.
Reser du själv till Halmstad?
- Nej, jag är upptagen med privata saker i helgen. Men annars hade jag säkert åkt. Som det känns idag hade jag orkat med det, även om det gör ont så blir jag bättre hela tiden.

Robin Johansson, Kanal 75

Bilden publicerad t o m 2008-12-08.